8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDupă câteva luni de ezitări, SPANIA începe să primească refugiați

După câteva luni de ezitări, SPANIA începe să primească refugiați

Spania a început, săptămâna aceasta, să primească refugiaţi provenind din taberele din Europa, Turcia şi Liban, angajându-se să accepte 586 până la mijlocul lui iunie, informează miercuri AFP citată de Agerpres.

Decizia Spaniei apare după luni de dezbateri cu privire la inacţiunea guvernului conservator în acest domeniu.

Douăzeci şi şapte de refugiaţi, aproape toţi eritreeni, urmează să ajungă din Italia pe aeroportul din Madrid, miercuri. În jur de douăzeci de sirieni şi irakieni provenind din Grecia au fost primiţi marţi, primii din noiembrie 2015. 

Ministerul de Interne de la Madrid prevede ca Spania să primească 586 de refugiaţi, majoritatea sirieni şi irakieni, până la mijlocul lui iunie, a precizat ministerul într-un comunicat. Dintre aceştia, 285 ar trebui să provină din Liban, 150 din Grecia, 101 din Turcia şi 50 din Italia. 

Aproape 1,3 milioane de refugiaţi provenind în principal din ţări aflate în război, precum Siria şi Irak, au cerut azil în Uniunea Europeană (UE) în 2015 şi mai mult de o treime dintre ei au înaintat o asemenea cerere în Germania. Sute de mii de refugiaţi au ajuns în UE pe cale maritimă, în Grecia şi în Italia. 

În septembrie, ţările din UE au pus în aplicare un program menit să redistribuie în cele 28 de ţări membre un prim grup de 140.000 de persoane, cazate în tabere în şi din afara UE. 

Spania s-a angajat să primească mai mult de 17.000, însă doar 17 au fost de atunci admişi, autorităţile atribuind această întârziere încetinelii demersurilor administrative necesare în Grecia şi în Italia. 

Numeroşi responsabili politici, în special de stânga, şi asociaţii i-au reproşat guvernului conservator condus de Mariano Rajoy inacţiunea sa. Iar la sfârşitul lui aprilie, patru deputaţi, dintre care doi din partidul stângii radicale Podemos, s-au aflat timp de o săptămână în greva foamei, pentru a atrage atenţia asupra dramei refugiaţilor. 

Liderul Partidului Socialist, Pedro Sanchez, a acuzat la rândul său guvernul lui Rajoy că este ‘ruşinea întregii Spanii’. 

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), de la începutul acestui an peste 191.000 de migranţi au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, iar 1.370 dintre aceştia au murit.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă