14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialEgipt: Liderul mişcării Frăţia Musulmană, condamnat la 10 ani de închisoare

Egipt: Liderul mişcării Frăţia Musulmană, condamnat la 10 ani de închisoare

Liderul mişcării Frăţia Musulmană, Mohamed Badie, a fost condamnat, marţi, de un tribunal militar din Egipt, la 10 ani de închisoare, pentru implicarea în confruntările din 2013, după ce armata l-a demis pe preşedintele Mohamed Morsi, informează agenţia AFP, citată de Mediafax.

Mohamed Badie şi alţi inculpaţi au pledat vinovaţi la acuzaţia de participare la confruntările din Suez, în perioada 14-16 august 2013, în urma cărora 31 de persoane au murit. Confruntările cu forţele de ordine egiptene au izbucnit după ce mai mulţi islamişti protestau faţă de demiterea lui Morsi de către armata egipteană.

Mohamed Badie a fost acuzat, alături de alţi inculpaţi, de vandalism, incitare la violenţă, ucidere din culpă, agresiune asupra militarilor şi de incendiere a autovehiculelor militare şi a două biserici din Suez. Şi alţi doi membri ai mişcării Frăţia Musulmană, Mohamed al-Beltagui şi Safwat Hegazi, au primit condamnări de zece ani de închisoare.

Citeşte şi: Liderul suprem al mişcării Fraţii Musulmani este acuzat de instigare la omor

De asemenea, alţi 41 de acuzaţi au primit pedepse de la trei la şapte ani de închisoare şi alţi 90 au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă – echivalentul a 25 de ani în închisoare în Egipt. Alte 59 de persoane au fost achitate.

Mohamed Badie, ca şi Morsi, face obiectul a mai multe procese, fiind condamnat la pedeapsa capitală în alt caz. Din iulie 2013, de când Mohamed Morsi a fost destituit din funcţia de preşedinte al Egiptului de către armată, sute de partizani ai lui Morsi au primit pedeapsa capitală. Peste 1.400 de manifestanţi pro-Morsi au murit în confruntări cu forţele de ordine egiptene şi peste 15.000 de persoane au fost arestate. În plus, grupări insurgente au lansat atacuri împotriva forţelor de ordine soldate cu sute de morţi.

Citeşte şi: Liderul suprem al mişcării egiptene Fraţii Musulmani, arestat de poliţia militară

Conducerea de la Cairo a clasificat mişcarea Frăţia Musulmană drept “grup terorist” la finalul anului 2013 şi a primit interdicţie de a participa la alegeri în Egipt.

 

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă