16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialElie Wiesel, despre conflictul din Gaza: Hamas folosește copiii palestinieni pe post...

Elie Wiesel, despre conflictul din Gaza: Hamas folosește copiii palestinieni pe post de scuturi umane

Scriitorul și laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, denunță, într-un comentariu, folosirea copiilor pe post de scuturi umane, de către Hamas, în conflictul din Fâșia Gaza.

Într-un text intitulat ”Evreii au respins sacrificiul copiilor în urmă cu 3.500 de ani. Acum este rândul Hamas”, laureatul Nobel le cere palestinienilor să nu mai permită grupării Hamas, pe care o numește ”cult al morții”, să arunce în luptă copiii.

Citește și: UPDATE: Toți soldații israelieni au plecat din Gaza

”De-a lungul vieții, am văzut copii evrei aruncați în bătaia focurilor. Și acum văd copii musulmani folosiți pe post de scuturi umane; în ambele cazuri, fiind vorba de un cult al morții (…). Motivul din care suferim astăzi nu este cel al bătăliei dintre evrei și arabi sau israelieni și palestieni. Mai degrabă, este vorba despre confruntarea dintre cei care prețuiesc viața și cei care celebrează moartea. Este o bătălie a civilizației cu barbarismul. (…) Oare aceste două culturi, care ne-au oferit ”Psalmii lui David” și lucrările din bibliotecile Imperiului Otoman, nu împărtășesc dragostea pentru viață, pentru transmiterea înțelepciunii către copiii lor? Se regăsește ceva din aceste valori în viitorul întunecat oferit de Hamas copiilor arabi, puși acum să fie sinucigași sau scuturi umane pentru rachete? Părinții palestinieni își doresc un viitor luminos pentru copiii lor, la fel ca și părinții israelieni. Și ar trebui ca ei să fie uniți pentru pace. Dar înainte ca mamele din Gaza și Tel Aviv să se poată liniști, înainte ca diplomații să reia dialogul … cultul morții practicat de Hamas trebuie înfruntat”.

Citește și: SUA nu-și schimbă relaţiile în domeniul apărării cu Israelul

Elie Wiesel le transmite oamenilor să nu mai critice soldații israelieni, ”a căror alegere teribilă este să tragă și să riște să nimerească scuturile umane, sau să refuze să tragă și să riște să-i găsească pe cei dragi morți”, ci pe teroriștii care ”le-au răpit copiilor din Gaza posibilitatea de a alege”.

Totodată, laureatul premiului Nobel le cere tututor liderilor lumii să condamne folosirea copiilor pe post de scuturi umane de către Hamas.

Citește și: O fetiță palestiniană, omorâtă de rachete, după intrarea în vigoare a armistițiului

”Mă alătur tuturor acelor americani care consideră că poporul israelian se confruntă cu o nouă luptă pentru supraviețuire și mă solidarizez cu poporul suferind din Gaza, care respinge teroarea și îmbrățișează pacea”, își încheie Elie Wiesel comentariul.

Peste 1400 de palestinieni au murit, în ultima săptămână, în conflictul din Fâșia Gaza. Marți dimineață, armata israeliană a anunțat că toți militarii s-au retras din regiune. Luni seară, Israelul și Hamas au încheiat un armistițiu de 72 de ore

Citește și: Atac asupra unei școli ONU din Fâșia Gaza. Reacție dură din partea SUA

Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...
Ultima oră
Pe aceeași temă