15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialEmisarul american pentru Siria a cerut rebelilor să nu întrerupă armistiţiul temporar...

Emisarul american pentru Siria a cerut rebelilor să nu întrerupă armistiţiul temporar în regiunea din jurul capitalei Damasc

Michael Ratney, emisarul american pentru Siria, le-a cerut rebelilor, care ameninţă să riposteze la ofensiva regimului, să nu întrerupă armistiţiul temporar în regiunea din jurul capitalei Damasc. Treizeci de grupări rebele au cerut duminică o intervenţie imediată a Washingtonului şi Moscovei, informează Agerpres.

Solicitarea rebelilor a fost făcută pentru a pune capăt în 48 de ore ofensivei regimului în localitatea Daraya şi în regiunea situată la est de Damasc, ameninţând că vor riposta prin ‘toate mijloacele’ dacă operaţiunea guvernamentală nu va înceta. 

Într-un comunicat publicat luni seara, Ratney le-a cerut rebelilor să continue să respecte încetarea focului iniţiată de Washington, care sprijină opoziţia, şi a Moscovei, aliată a Damascului. 

‘Cerem grupărilor armate să continue să trimită rapoarte Naţiunilor Unite cu privire la încălcările (armistiţiului)’, îi îndeamnă pe rebeli diplomatul american, insistând totodată că aceştia să continue să respecte armistiţiul. 

Recunoscând că ‘armistiţiul este supus unor presiuni uriaşe’, Ratney a estimat totuşi că ‘abandonarea acestuia ar fi o eroare strategică’. ‘Noi împărtăşim preocupările voastre şi le-am discutat astăzi (luni) în mod direct cu înalţi responsabili ruşi’, spune el în declaraţie. 

‘Dar noi nu credem că abandonarea armistiţiul ar servi grupărilor armate sau miilor de sirieni simpli care suferă atacuri violente din partea regimului (preşedintelui Bashar al)-Assad şi a susţinătorilor săi’, indică Ratney. ‘Dacă grupările armate se retrag (din acordul) de încetare a focului, Assad şi susţinătorii săi vor spune că aceasta le dă undă verde pentru a ataca toate forţele opoziţiei, fără ca opinia publică internaţională să poată protesta’, mai avertizează emisarul american. 

Armistiţiul între regim şi rebeli, instituit în Siria din 27 februarie, cu medierea Rusiei şi SUA, a fost încălcat de mai multe ori la Ghouta şi alte regiuni de lângă Damasc. Acesta a fost reînnoit de mai multe ori în oraşul Alep (nord) şi în Ghouta. 

Daraya, situată la aproximativ 10 km sud-vest de Damasc, este una din cele mai vechi localităţi sub asediu, regimul încercând, fără succes, de la sfârşitul anului 2012 să preia oraşul strategic de sub controlul rebelilor. 

Rusia şi SUA depun eforturi pentru ca armistiţiul să fie respectat cu orice preţ, încercând în paralel relansarea procesului de pace pentru găsirea unei soluţii la conflictul care afectează Siria de cinci ani şi a făcut peste 270.000 de morţi până în prezent.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă