11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEmisarul ONU pentru Libia îndeamnă fracţiunile rivale să se unească pentru a...

Emisarul ONU pentru Libia îndeamnă fracţiunile rivale să se unească pentru a învinge Statul Islamic

Emisarul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru Libia, Martin Kobler, a îndemnat marţi toate fracţiunile armate libiene, cele ale guvernului recunoscut pe plan internaţional şi cele din estul ţării, să se ‘unească’ pentru a-i învinge militar pe jihadiştii grupării Stat Islamic (SI), informează AFP, preluată de Agerpres

‘Lupta împotriva Daesh (acronimul arab al SI), care este duşmanul numărul 1, trebuie să fie o luptă libiană, şi o luptă unită. Toţi actorii din vestul şi estul Libiei trebuie să-şi unească eforturile, este nevoie de o structură comună, de o armată comună, de un comandament general’, a declarat Kobler la finalul unei întrevederi la Paris cu şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault. 

‘Trebuie pusă în funcţiune o armată naţională libiană’, a insistat la rândul său Ayrault. ‘Este nevoie de o unitate de comandament a forţelor militare pentru a lupta împotriva Daesh’, care s-a stabilit în Sirt, la 400 de kilometri est de Tripoli, a adăugat ministrul. 

Cei doi au reafirmat sprijinul comunităţii internaţionale pentru guvernul de uniune naţională (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, estimând că ‘mai sunt multe de făcut’. 

‘Trebuie lucrat pentru a umple vidul politic şi vidul militar, şi a restabili statul şi autoritatea statului în Libia’, a subliniat Kobler. 

La două luni după instalarea sa la Tripoli, guvernul libian de uniune naţională (GNA), susţinut de ONU, încearcă să stabilizeze o ţară în continuare puternic divizată şi devenită o bază a SI. 

Guvernul de uniune naţională controlează mai multe aeroporturi, beneficiază de susţinerea Băncii Centrale, precum şi al Companiei Naţionale de Petrol, şi dispune de capacităţi militare (avioane, blindate), precum şi de sprijinul miliţiilor din vest. Însă în est el se loveşte de fostul guvern, care refuză să cedeze puterea şi controlează regiunile estice cu ajutorul miliţiilor locale şi al unităţilor armate care le sunt loiale, sub comandamentul controversatului general Khalifa Haftar, care se opune vehement GNA. 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă