13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Emmanuel Macron se transformă în Micul Bonaparte. Liderul de la Elysee...

VIDEO. Emmanuel Macron se transformă în Micul Bonaparte. Liderul de la Elysee propune o reformă a instituțiilor franceze

UPDATE 18.00: Liderul de la Elysee, Emmanuel Macron a propus luni o "cale radical nouă" pentru Franța, cu o transformare "profundă" care să cuprindă o reformă a instituțiilor țării "până într-un an", într-un discurs solemn rostit la Palatul Versailles în fața celor două camere reunite ale Parlamentului – Adunarea Națională (camera inferioară) și Senatul (camera superioară), relatează AFP.

"Până acum, prea des, am mers pe un drum greșit", a declarat șeful statului francez, venit să expună principalele orientări ale mandatului său de cinci ani în fața celor două camere reunite ale parlamentului. "Am preferat procedurile în locul rezultatelor, reglementarea în locul inițiativei, societatea rentei în locul societății justiției", a spus el. "Cred profund că, prin recentele alegeri, poporul nostru ne cere să o luăm pe o cale radical nouă", a subliniat Macron.

Președintele francez a afirmat că susține o "transformare hotărâtă și profundă", care să marcheze un viraj după "anii de stagnare și anii agitați", considerând că francezii și-au exprimat în cursul alegerilor "voința pentru o alternanță profundă".

El a propus astfel "schimbarea" instituțiilor, în special prin reducerea cu o treime a numărului de senatori și deputați și modificarea modului de desfășurare a scrutinului cu "o doză de proporționalitate" pentru ca "toate sensibilitățile să fie reprezentate în mod corect".

"Un parlament mai puțin numeros, dar mai consolidat în ce privește mijloacele sale este un parlament unde munca devine mai fluidă, este un parlament care funcționează mai bine", a afirmat el, pledând pentru "acțiune" și "eficiență" la toate nivelurile puterii.

El a adăugat că dorește să "efectueze" această reformă a instituțiilor "până într-un an" și că va supune noile dispoziții unui referendum "dacă va fi necesar".

Subliniindu-și "considerația" pentru parlament, președintele Macron a promis să revină "în fiecare an" în fața Congresului pentru a "da socoteală".

Starea de urgență în Franța, în vigoare de după atentatele din noiembrie 2015, va fi ridicată "în toamnă", a mai anunțat cu această ocazie Emmanuel Macron. "Voi restabili libertățile francezilor, ridicând starea de urgență în toamnă, pentru că aceste libertăți sunt condiția existenței unei democrații puternice", a declarat șeful statului, adăugând totodată că parlamentul va fi invitat să voteze noi măsuri de luptă împotriva terorismului.


Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că astăzi se va adresa ambelor Camere ale Parlamentului, din cadrul „regal“ de la Versailles.

Un fel de „statul se adresează națiunii“, ceea ce nu este o acțiune obișnuită pentru Republică, decât în cazuri de criză majoră, informează The New York Times. 



Între Machiavelli, Bonaparte și De Gaulle

Se pare că la Macron este cazul unui „show împărătesc“. Ultima dată când s-a petrecut a fost sub conducerea lui Louis Napoleon, la mijlocul secolului 19. Macron, înconjurat de oglinzile și aurul de la Versailles, fără presă, singur-singurel în „fața“ a 925 de parlamentari. Un solo de putere. Acesta este și mesajul pe care vrea să-l transmită micul președinte Macron. Că este suveran absolut, că are majoritate parlamentară, că face Franța „mare din nou“, aliindu-se cu puterile occidentale și încercând să se impună altor lideri europeni, „colegi“ de UE. Convingerile sale politice se regăsesc la Machiavelli (despre care a scris și o teză), la Bonaparte și la De Gaulle (pe care îl citează adesea). Practic, Macron are toate instrumentele pentru un regim autoritar și trebuie să se decidă spre ce vrea să conducă Franța – spre o politică de forță sau spre o strategie prudentă. Deocamdată s-a dovedit nehotărât, neinspirat când s-a lansat în opinii despre președintele sirian Bashar al-Assad, susținând că acesta „este inamicul propriului popor, dar nu există alt lider legitim care să-l înlocuiască“. Un nonsens! A vrut să fie prudent față de Rusia și Vladimir Putin, care este angajat în susținerea regimului criminal al lui Assad în Siria. Însă, imediat ce Donald Trump și-a arătat intenția de a ataca regimul sirian, Macron s-a arătat gata să coopereze militar! Și a obținut o vizită a președintelui american de „Ziua Bastiliei“. 

Revoluția franceză, în stil bonapartist

Macron, ca și Trump, nu prea acordă interviuri, deși fără mass-media n-ar fi urcat, de la un necunoscut, până în vârful piramidei. Acum, nu mai are nevoie să fie presa pe urmele lui. 
„Aici am ajuns cu Primul Consul“, a remarcat Gilles Savary, un veteran politician socialist, care tot trage semnale de alarmă că Macron devine rapid Micul Bonaparte. 

Chiar și tactica lui Macron de a-și menține oponenții la un nivel jos printr-o continuă ofensivă amintește de Napoleon. Pe plan extern a adoptat aceeași tactică, de a folosi un limbaj de ofensivă asupra celor care s-ar putea să nu-i asculte voia, cum deja a procedat cu liderii din țări central și est-europene. Adevărul este că, în momentul de față, puterea în Franța este „hipercentralizată“, iar Macron acționează spre atragerea continuă a celor ce nu i s-au aliniat încă, dar cu un ton de „imperator“: „Sunteți cu mine, facem Franța mare cum a fost. Nu sunteți cu mine, rămâneți în afara istoriei“. Cam așa. Pentru că Macron a declarat în repetate rânduri că acum se scrie o nouă etapă a revoluției franceze. Una bonapartistă, spun oponenții.
Pe plan intern, sub motivul luptei împotriva terorismului, Macron vrea legi care să dea puteri depline aparatului polițienesc și de securitate și să limiteze drepturile cetățenilor. La nivel legislativ nu are cine să stopeze asemenea legi. Fostul ministru al Justiției, Jacques Toubon, a denunțat eforturile lui Macron și ale Guvernului de a limita drepturile democratice ale cetățenilor francezi. Însă toate aceste critici se lovesc de zidul majorității absolute obținute de Macron și de partidul său.  

Cele mai citite

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă