13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialErdogan, acuzații grave

Erdogan, acuzații grave

Clericul musulman Fethullah Gulen, care trăieşte de decenii retras într-un orăşel din Statele Unite ale Americii (SUA), devenit inamicul declarat al lui Recep Tayyip Erdogan, este cel pe care preşedintele turc îl consideră adevăratul responsabil al tentativei de puci care a zguduit Turcia în noaptea de vineri spre sâmbătă, scrie duminică într-un comentariu AFP. 

Abia sosit pe aeroportul din Istanbul, Erdogan l-a acuzat pe imam şi mişcarea sa că sunt la originea unei tentative militare de lovitură de stat eşuate ce avea drept scop de a-l înlătura de la putere, acuzaţii ce au fost însă respinse. 

În vârstă de 75 de ani, Gulen trăieşte în Poconos, o regiune muntoasă şi împădurită din Pennsylvania, în nord-estul SUA, din 1999. El este însă omul care conduce o puternică mişcare în Turcia, ce dispune de o uriaşă reţea de şcoli (în Turcia, dar şi peste tot în lume), de organizaţii neguvernamentale şi de întreprinderi sub denumirea Hizmet (Serviciul, în limba turcă) şi este foarte influentă în media, poliţie şi magistratură. 

Hizmet funcţionează un pic ca mormonii americani: ''Se ajută între ei în afaceri, au o mentalitate de misionar şi un mare simţ al afacerii'', explica în 2014 Sam Brannan, de la Center for Strategic and International Studies (CSIS). 

Un alt punct comun cu mormonii şi care face din el puterea financiară a Hizmet este că toţi simpatizanţii săi trebuie să ofere timp sau bani organizaţiei: de la studenţi la mame de familie şi până la oamenii de afaceri bogaţi. 

În timp ce Erdogan relua controlul asupra situaţiei sâmbătă dimineaţa, Gulen condamna, ''în termenii cei mai puternici'', tentativa de puci. Dar preşedintele afirmase deja că lovitura de stat este ''o revoltă în care statul paralel are, de asemenea, o parte'', expresie prin care făcea referire directă la predicator. 

Când jurnaliştii de la New York Times l-au întrebat sâmbătă dacă unii dintre simpatizanţii săi au participat la tentativa de puci, Gulen a răspuns că ''nu ştie care sunt partizanii săi'' şi că ''nu poate să se exprime în legătură cu vreo implicare a lor'', explicând că trăieşte ''departe de Turcia de 30 de ani''. El a avansat chiar posibilitatea ca lovitura de stat să fi fost orchestrată de către însuşi Erdogan, refuzând totodată ''să acuze fără probe''. ''Unii lideri organizează false atentate sinucigaşe pentru a-şi întări puterea şi astfel de oameni au în cap acest tip de scenarii'', a declarat el. 

Cei doi oameni au fost însă cândva aliaţi, când Erdogan a profitat de reţeaua lui Gulen pentru a ajunge la putere. Dar Gulen a devenit ''inamicul public numărul unu'' al omului foarte al Turciei după un scandal de corupţie la sfârşitul lui 2013, care a afectat anturajul preşedintelui. 

De atunci, Erdogan îl acuză pe imam c-a instaurat ''un stat paralel'' destinat să-l înlăture de la putere, ceea ce ''guleniştii'' neagă. 

Predicatorul s-a instalat în SUA în 1999, înainte de a fi acuzat de trădare în ţara sa natală. El duce o viaţă retrasă, apare rar în public şi acordă puţine interviuri în presă. Preceptele sale privind un islam deschis către educaţie şi ştiinţe, precum şi către dialogul interreligios i-au atras milioane de adepţi, dar şi suspiciuni din partea apărătorilor laicităţii Turciei. 

Ruptura şi reacţia lui Erdogan a fost foarte puternică. Preşedintele a procedat la epurări în rândul a sute de ofiţeri, inclusiv generali, a închis şcoli administrate de către Hizmet şi a concediat mii de poliţişti. Erdogan a reprimat, de asemenea, media pe care le suspecta că simpatizează cu Gulen

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă