15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialErdogan, critic cu privire la politica UE privind migrația

Erdogan, critic cu privire la politica UE privind migrația

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus, vineri, că Europa sunt „o mână de refugiați” care trăiesc în condiții deplorabile, în timp ce în Turcia se află trei milionae de migranți. Astfel, el a stătuit liderii Uniunii Europene „să se uite la ei înșiși”, înainte să îi spună Turciei ce să facă, informează Reuters, citat de Agerpres.

„’În timp ce în Turcia se află trei milioane de migranţi, cei care nu sunt în stare să găsească spaţiu pentru o mână de refugiaţi, care în mijlocul Europei îi ţin pe aceşti nevinovaţi în condiţii deplorabile, trebuie să se uite mai întâi la ei înşişi”, a declarat Erdogan.

Declarația vine în contextul în care premierul turc Ahmet Davutoglu se întâlneşte la Bruxelles cu liderii politici din ţările membre ale Uniunii Europene, pentru stabilirea unui acord privind migrația.

Citește și: Premierul Turciei, la sosirea la Bruxelles: Problema refugiaţilor nu este o chestiune de tocmeală

Mai mult, șeful statului turc a atras atenția că Ankara va asculta criticile externe referitoare la situaţia privind drepturile omului în Turcia doar atunci când sunt justificate. 

Totodată, Recep Tayyip Erdogan a acuzat unele ţări că susţin, direct sau indirect, terorismul, într-o referire aparentă la gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce de trei decenii o mişcare de insurgenţă în sud-estul Turciei. O grupare disidentă faţă de PKK a revendicat responsabilitatea pentru două atentate sinucigaşe soldate cu 66 de morţi la Ankara în ultima lună. 

Liderii europeni şi-au exprimat preocuparea în legătură cu pierderile de vieţi omeneşti în rândul civililor în sud-estul Turciei, în contextul operaţiunilor armatei turce împotriva PKK, făcând apel la folosirea forţei în mod proporţional. 

„Lupta noastră împotriva terorismului are loc cu măsură şi cu legitimitate. Fiecare organizaţie teroristă activă în regiunea noastră şi în Turcia şi-a unit forţele împotriva noastră. Multe state, în principal occidentale, nu pot încă afişa o poziţie principială în legătură cu aceste grupări”, a estimat Erdogan. 

Premierul Ahmet Davutoglu a declarat, vineri, că problema refugiaţilor nu reprezintă o „tocmeală” pentru Turcia, ci o chestiune „de valori umane, precum şi de valori europene”. Totodată, el a subliniat că Turcia a primit 2,7 milioane de refugiaţi fără niciun ajutor semnificativ de la nimeni, reiterând că țara sa va continua politica de primire a refugiaților.

Citește și: Premierul Turciei și liderii UE discută, vineri, acordul asupra migrației

Davutoglu a explicat că este optimist cu privire la ajungerea la o înțegerere cu liferii Uniunii Europene, în ceea ce privește politica migrației: „Sper că va fi posibil să ne întâlnim pe un teren comun cu UE. Sunt optimist în această privinţă”.

Liderii politici din ţările Uniunii Europene încearcă să-l convingă pe premierul turc, Ahmet Davutoglu, să contribuie la soluţionarea crizei migraţiei în Europa în schimbul unor concesii financiare şi politice, dar ei nu sunt siguri dacă la summitul de vineri de la Bruxelles pot încheia un acord.

Inițiativa proiectului de acord dintre Turcia și UE, lansat de cancelarul german Angela Merkel, a fost puternic criticat. Mai multe state membre se tem de ilegalitatea măsurii cheie din planul negociat: trimiterea înapoi a tuturor noilor migranţi care sosesc în Grecia din Turcia, inclusiv solicitanţii de azil. 

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă