16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialErdogan: Rusia ar putea pierde interesele economice în Turcia, din cauza Siriei

Erdogan: Rusia ar putea pierde interesele economice în Turcia, din cauza Siriei

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, joi, că Rusia are interese economice importante în Turcia în domeniul nuclear și în sectorul gazelor naturale, pe care nu trebuie să le piardă din cauza Siriei, sursă de tensiuni între Moscova și Ankara, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres. 

”Dacă rușii nu construiesc Mersin Akkuyu (prima centrală nucleară din Turcia), atunci alții o vor face. Rușii au investit deja 3 miliarde de dolari în acest proiect. Din acest motiv, Rusia este cea care trebuie să acționeze cu mai multă atenție”, i-a răspuns șeful statului turc unui jurnalist care, în timpul vizitei lui Erdogan în Japonia, l-a întrebat în legătură cu proiectul primei centrale nucleare din Turcia.

Centrala de la Akkuyu (sudul Turciei) este un proiect în valoare de 19 miliarde de euro și ar urma să fie dată în folosință în 2020.

În prezent, Turcia importă din Rusia mai mult de jumătate din necesarul său de gaze naturale.

”Suntem primul consumator de gaz natural rusesc. Turcia ar însemna o pierdere mare pentru Rusia. Suntem consternați de faptul că Rusia acționează într-o manieră care ar putea provoca pierderea” intereselor sale economice în Turcia, a afirmat Recep Tayyip Erdogan.

Campania de bombardamente ruse în Siria a provocat tensiuni între Turcia, stat membru al NATO, și Rusia, partener comercial important al Ankarei.

Turcia a denunțat recent două încălcări ale spațiului său aerian de către avioane militare ruse la frontiera turco-siriană și a prezentat ‘proteste ferme’ ambasadorului rus la Ankara.

”Nu putem accepta actuala situație. Explicațiile Rusiei privind încălcarea spațiului aerian turc nu sunt convingătoare”, a declarat Erdogan pentru cotidianul turc Sabah.

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...
Ultima oră
Pe aceeași temă