13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialErdogan: Turcii asigură unitatea şi integritatea ţării prin redarea majorităţii partidului fondat...

Erdogan: Turcii asigură unitatea şi integritatea ţării prin redarea majorităţii partidului fondat de el

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că turcii au asigurat unitatea şi integritatea ţării prin redarea majorităţii parlamentare Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care ar urma să obţină 316 din cele 550 de mandate ale Parlamentului în urma alegerilor de duminică, relatează Deutsche Welle, citat de Mediafax. 

AKP obţine din nou majoritatea în Parlament, un rezultat care ar putea agrava tensiunile dintre conservatori şi laici, care privesc cu suspiciune creşterea autoritarismului islamist al preşedintelui Erdogan, care a fondat AKP în 2001.

Citeşte şi: Alegeri în Turcia: Partidul lui Erdogan a obținut majoritatea ABSOLUTĂ în Parlament

“Poporul nostru a arătat clar la alegerile din 1 noiembrie că preferă acţiunea şi dezvoltarea în locul controverselor”, a declarat Erdogan duminică seara. Alegătorii “au dovedit dorinţa lor puternică de unitate şi integritate” a Turciei, a adăugat el.

Partidul Poporului Republican (CHP, de centru) a obţinut 25% din voturi, asemănător scorului de la alegerile din 7 iunie şi va rămâne pe locul al doilea. Partidul Poporului Democrat (HDP, pro-kurd) şi Partidul Mişcării Naţionale (MHP, de extremă-dreapta) au ieşit învinse din alegerile de duminică, obţinând rezultate mai slabe decât în iunie.

Copreşedintele HDP Selahattin Demirtas a acuzat că oficialii guvernamentali au presat partidul său să anuleze mitinguri, iar televiziunile au oferit reprezentanţilor formaţiunii sale mai puţin timp de emisie în comparaţie cu cel alocat atacurilor guvernamentale care calificau HDP drept aripa politică a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizaţie teroristă de Turcia şi aliaţii săi.

Citeşte şi: Ciocniri violente în Turcia între poliție și militanți kurzi, după rezultatele alegerilor legislative

“Regret să spun că nu au fost alegeri corecte sau echilibrate”, a subliniat Demirtas.

Autorităţile au închis instituţii de presă critice cu câteva zile înaintea scrutinului, în timp ce insurgenţa kurdă a crescut în urma încălcării armistiţiului fragil din 2013. În oraşul majoritar kurd Diyarbakir, tinerii au aruncat cu pietre în poliţie duminică seara şi au aprins focuri, după anunţarea primelor rezultate ale votului. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a calma atmosfera.

Intenţia lui Erdogan de a-şi consolida controlul asupra ţării a întâmpinat un eşec după alegerile din iunie, când AKP a pierdut majoritatea pentru prima dată din 2002. După scurte negocieri privind formarea unei coaliţii, el a convocat alegeri anticipate, iar duminică a obţinut rezultatul dorit: AKP a obţinut aproape 50% din voturi, urmând să aibă 316 din totalul de 550 de parlamentari. La scrutin au participat circa 85% dintre cei 54 de milioane de alegători turci.

Rezultatul nu îi va permite însă lui Erdogan să creeze imediat o preşedinţie de tip executiv ca în Franţa, întrucât AKP ar mai avea nevoie de 15 parlamentari pentru supermajoritatea necesară convocării unui referendum de modificare a Constituţiei.

“Lăudat fie Allah”, a scris duminică pe Twitter premierul Ahmet Davutoglu. “Astăzi nu sunt învinşi, ci doar învingători. Ne vom deschide inima pentru toţi, indiferent dacă au votat pentru noi. Venim să reconstruim o no Turcie alături de fiecare cetăţean”, a afirmat el în faţa susţinătorilor.

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă