12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialScandal în Turcia: Erdogan a revendicat victoria la referendum, după un rezultat...

Scandal în Turcia: Erdogan a revendicat victoria la referendum, după un rezultat foarte strâns. Opoziţia susţine că votul a fost fraudat. Austria cere stoparea negocierilor de aderare a Turciei la UE

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a revendicat victoria în referendumul care transformă țara sa într-o republică prezidențială și-i conferă puteri extinse.  Opoziţia de la Istanbul susţine că votul a fost fraudat și contestă rezultatul. 


UPDATE 18,10: Ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, a cerut din nou, luni, stoparea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.


UPDATE 17.11: 'Referendumul s-a desfășurat pe un teren inegal, iar cele două tabere nu au beneficiat de aceleași oportunități', a declarat deputatul român Cezar Florin Preda, șeful delegației APCE, citat de Agerpres. 'Modificări târzii ale procedurilor de numărare (a voturilor) au eliminat o garanție importantă' împotriva fraudelor, a adăugat Preda, făcând aluzie la decizia autorităților de a accepta buletine neștampilate cu sigiliul oficial.

UPDATE 16. 10: Scriitorul turc Burhan Sönmez a declarat, într-un interviu acordat agenției News.ro, că regimul politic al lui Erdogan consideră rezultatul la referendum drept o victorie a unui război de o sută de ani. Scriitorul a mai spus și că regimul de la Ankara, ”acţionează cu sentimentul nostalgiei pentru Imperiul Otoman”, dar jumătate din societate se opune acestei schimbări. Mii de oameni sunt în închisoare, aminteşte scriitorul turc, dar adaugă: ”Guvernul încă nu se simte confortabil, deoarece ştie că noi am pierdut un referendum, dar nu am fost încă învinşi”.

16.00 Turcia vrea prelungirea stării de urgență, instaurată după lovitura de stat eșuată, din 15 iulie 2016, realtează agențiile de presă internaționale.

Decizia de prelungire a stării de urgență ar urma să fie luată de Consiliul de Securitate Națională, care se va reuni cu începere de la ora 16.30 GMT. Vicepremierul  Nurettin Canikli a mai spus că modificările supuse la vot duminică în ce privește înlocuirea actualului regim parlamentar cu unul prezidențial ar putea intra în vigoare în termen de un an.

De asemenea, tot luni, Erdogan a primit invitația de a reveni în partidul AKP, din care a ieșit în 2014, pentru că legea prevedea că șeful statului trebuie să fie independent. ”Ar fi o mare onoare dacă va accepta”, a declarat, luni, pentru postul privat NTV, vicepreşedintele AKP Mustafa Elitas.

Pe de altă parte, Bulent Tezcan, vicepreşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP, opoziţie), a citat nereguli în desfăşurarea votului.

"Există doar o singură cale de a pune capăt discuţiilor despre legitimitatea votului şi de uşura oamenii, iar aceasta este ca Înalt Comisie Electorală să anuleze votul”, a declarat el.

Decizia fără precedent a YSK de a accepta ca valide buletine de vot care nu poartă ştampila oficială de control a provocat indignarea opoziţiei.


13.45: Şeful Înaltei Comisii Electorale (YSK) a respins acuzaţiile de fraudă în referendumul din Turcia, scrie presa turcă.

Sadi Guven, Preşedintele YSK, Sadi Guven, a declarat, luni, pentru presă că decizia a fost luată pentru ca alegători cărora li s-a dat din greşeală buletine de vot neştampilate să nu fie ”victimizaţi”. El a insistat asupra faptului că niciunul dintre buletinele de vot declarate valide nu sunt false sau exprimate fraudulos.


După numărarea a 99% din voturi, tabăra "DA" conducea cu 51,34%. Şeful Înaltei Comisii Electorale (YSK) din Turcia a confirmat victoria taberei “DA”, cu precizarea că aceasta are aproximativ 1,25 de milioane de voturi în fața taberei "NU". La momentul anunțului YSK rămăseseră de centralizat 600.000 de buletine de vot. Prezența la urne a fost de 85%, în condițiile în care la urne au fost chemați aproximativ 55,3 milioane de cetățeni turci cu drept de vot din țară și străinătate. După anunțarea rezultatelor, Erdogan și-a convocat Cabinetul la Palatul Prezidenţial din Ankara.



Puteri sporite

După ce toate cele 18 amendamente la Constituţie, aprobate prin referendum, vor fi transpuse în legislație, Turcia va deveni, dintr-o republică parlamentară, o republică prezidenţială. Funcţia de premier va fi abolită, preşedintele va numi Guvernul, va fi secondat de un număr de vicepreşedinţi. Atribuțiile Parlamentului vor fi reduse drastic. Legislativul nu-i va mai putea monitoriza pe miniştri  şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură. Preşedintele va putea să păstreze afilierea politică, în prezent fiind obligat să fie neutru, adică să se retragă din partidul pe listele căruia a fost ales.

Din cei 13 judecători ai celei mai înalte instanțe judecătorești din țară, șeful statului va putea numi patru dintre ei. Amendamentele aduse Constituției vor intra în vigoare după alegerile generale din noiembrie 2019.

Pedeapsa cu moartea

Aseară, după ce victoria taberei "DA" se conturase, Recep Tayyip Erdogan a ținut un discurs televizat în care a salutat „decizia istorică” luată la referendum și a cerut tuturor țărilor să respecte rezultatul scrutinului. Totodată, el nu a exclus posibilitatea organizării unui nou referendum pentru a reintroduce pedeapsa cu moartea. O astfel de decizie ar stopa procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.

Reacții internaționale

“Ţinând cont de rezultatul strâns al referendumului şi de implicaţiile ample ale amendamentelor constituţionale, le cerem şi autorităţilor turce să caute cel mai amplu consens naţional privind implementarea lor”, a reacționat Comisia Europeană prin intermediul unui comunicat de presă. 

Consiliul Europei a cerut Ankarei să analizeze cu atenţie măsurile ulterioare de adoptat, de vreme ce la referendum s-a înregistrat un rezultat foarte strâns. 

La rândul său, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a făcut un apel la calm și acțiuni raționale. “Este bine că s-a încheiat campania electorală, care a fost disputată atât de amar, inclusiv aici, în Germania”, a precizat el.



Opoziția contestă rezultatele

CHP şi HDP (prokurd), principalele două partide de opoziţie,  au acuzat o serie de “manipulări” în cursul referendumului, motiv pentru care vor contesta rezultatul scrutinului. În ultima clipă, Înaltul Consiliu Electoral a considerat valide buletinele introduse în urne care nu aveau ştampila oficială a secţiilor de vot, iar această măsură a fost puternic contestată.

Mai mult decât atât, câteva mii de manifestanţi care au contestat rezultatul referendumului organizând mitinguri în cartierele Besiktas şi Kadiköy din Istanbul. Deși s-au scandat lozinci ostile față de Recep Tayyip Erdogan, niciun incident nu a fost semnalat. Tabăra "NU" o obținut victoria în Istanbul, Ankara şi Izmir, principalele trei orașe ale Turciei. În sud-estul ţării, kurzii au votat masiv împotriva transformării Turciei într-o republică prezidențială.

De cealaltă parte, zeci de mii de susţinători ai AKP şi-au strigat bucuria în stradă, la Ankara, unde au asistat la un discurs al premierului Binali Yildirm.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă