13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialErdogan cere partidelor politice să mențină stabilitatea în Turcia

Erdogan cere partidelor politice să mențină stabilitatea în Turcia

Președintele islamo-conservator turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel luni la partidele politice din țară să acționeze cu ”responsabilitate” pentru a menține ”stabilitatea” în Turcia, informează Mediafax.

”În acest nou proces, este de importanță crucială pentru toate partidele politice să acționeze cu sensibilitatea necesară și să adopte o atitudine responsabilă pentru a păstra atmosfera stabilității și încrederii, precum și câștigurile noastre democratice”, a subliniat Erdogan într-un comunicat preluat de AFP.

Citește și: Cum comentează presa internațională rezultatele alegerilor din Turcia

Președintele Erdogan a luat act de rezultatele alegerilor și a pledat pentru formarea unui guvern de coaliție.

”Rezultatele actuale nu oferă niciunui partid oportunitatea de a forma singur guvernul”, a afirmat el.

Partidul Justiției și Dezvoltării a câștigat alegerile legislative, dar a pierdut majoritatea absolută în parlament, obținând doar 40,8% din voturi (față de 50% acum patru ani), ceea ce înseamnă că va dispune de numai 258 de locuri din cele 550 ale parlamentului, o situație în care formațiunea președintelui Erdogan este constrânsă pentru prima dată să formeze un guvern de coaliție, conform rezultatelor oficiale ale scrutinului de duminică din Turcia.

Citește și: Primele efecte după rezultatele alegerilor din Turcia

AKP este urmat în clasament de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), care a obținut 25% din voturi și în consecință va avea 132 de mandate parlamentare, Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, dreapta), cu 16,3% și 80 de locuri în parlament, și Partidul Democratic al Poporului (HDP, prokurd), cu 13,1% și 80 de parlamentari în forul legislativ de la Ankara.

Rezultatele alegerilor de duminică au spulberat visul președintelui Erdogan de a aduce modificări Constituției pentru a instaura un regim prezidențial puternic. Proiectul, denunțat de celelalte partide ca ‘dictatură constituțională’, impunea ca AKP să obțină cel puțin 330 de locuri pentru a putea să adopte singur această inițiativă.

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă