11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialDezvăluiri: Erdogan plănuise epurări în Armată dinaintea puciului din Turcia

Dezvăluiri: Erdogan plănuise epurări în Armată dinaintea puciului din Turcia

Chiar dacă militarii nu încercau să preia puterea, autorităţile turce planificaseră o acțiune, potrivit ministrului Energiei, ginerele președintelui turc.

Berat Albayrak se afla cu soţia sa Esra și șeful statului, Recep Tayyip Erdogan, pentru o vacanţă în familie în staţiunea balneară Marmaris în momentul tentativei de lovitură de stat, în noaptea de 15/16 iulie, care a făcut să se zguduie pu­terea câteva ore. În faţa ziariștilor străini, ginerele lui Erdogan a lăsat de înţeles că elemente din armată au urzit acest puci după ce au ­aflat că urmau să fie victimele unei epurări.

Albayrak a dezvăluit că YAS, Consiliul militar suprem, intenţiona să se reunească în timpul verii pentru aprobarea expulzării din armată a tuturor ofiţerilor suspectaţi de legături cu Fethullah Gülen, predicatorul care trăiește în exil în SUA, acuzat de Ankara că s-ar afla în spatele loviturii de stat, în pofida dezminţirilor acestuia. Aceste eliminări din armată ar fi fost doar o parte dintr-o epurare mai vastă a elementelor favorabile lui Gülen care ar fi lovit de asemenea și justiţia și alte instituţii. „Acești oameni (din reţeaua gülenistă) au fost descoperiţi și listele (numele) au fost trimise ministerelor implicate“, a precizat ministrul Energiei. „Când ei (rebelii militari) au înţeles cum vor decurge lucrurile, au luat decizia finală“.

Adică autorităţile turce pregătiseră o lovitură contra armatei și este logic că a fost o provocare pentru ca o parte a militarilor să reacţioneze. Ceea ce s-a și petrecut, oferind președintelui pretextul mai mult ca perfect de a declanșa oficial ceea ce pregătise deja. Totul a funcţionat ceas și epurările declanșate imediat după dejucarea puciului continuă și în prezent. Erdogan și partidul său islamo-conservator au știut întotdeasuna să profite de acest gen de situaţie. Represiunea puciștilor și a celor suspectaţi de simpatii faţă de mișcarea Gülen este o intimidare a întregii societăţi și în realitate nu este vorba doar de o represiune, de epurări, este o reformatare a statului turc.

 

Doi poli de putere

 

Potrivit analiștilor, cei care au urzit preluarea puterii sunt cunoscuţi și este de mirare că nu a avut loc mai devreme o încercare de lovitură de stat. Pentru că în Turcia coexistă două surse de putere și două ideologii, total opuse, încă de la fon­darea ţării. Prima este cea care vrea ca Turcia să fie continuatorul Imperiului Otoman – este vorba de Erdogan și de numeroși oameni politici care de ani de zile însoţesc un proces de re-islamizare. De cealaltă parte, sunt partizanii kemalismului și ai statului profund (Derin Devlet) care se revendică din moștenirea lui Atatürk, fondatorul Republicii turce care a dez-islamizat ţara: a transformat moscheia Sfânta  Sophia în muzeu, a abolit charia, a interzis vălul islamic, chemarea muezinilor în arabă în moschei, a reînlocuit alfabetul arab cu cel latin și a fondat ideologia naţionalistă pe laicitate. Acești doi poli antagoniști din viaţa politică turcă au fost întotdeauna în război declarat. Atatürk a combătut Confreriile sunnite care i-au declarat Jihad când a abolit sultanatul și califatul de Istanbul. Din acest motiv au avut deja loc patru lovituri de stat între 1960 și 1997, aproape toate la interval de un deceniu, militarii opunându-se partizanilor islamizării.

De ceva timp, kemaliștii și militarii cei mai laici sunt în declin. Jucând în mod inteligent cartea UE și apropiindu-se de SUA, Erdogan s-a trezit protejat de occidentali (SUA) care au mijloace de presiune asupra armatei turce (via NATO).

 

Pulverizarea armatei

 

Graţie acestei strategii a „calului troian islamist“, în numele democraţiei, liderul AKP, la putere din 2002, a fost capabil să îngrădească ziariștii, militarii din vechea gardă, intelectualii și militanţii kemaliști radicali, cei mai ostili islamizării ţării. Mulţi au fost aruncaţi în închisori și militarii s-a simţit ameninţaţi, până la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. Din cauza acestei ascensiuni în forţă a actualului președinte, kemaliștii au considerat că el a mers prea departe. I-au reproșat politica în Siria, au considerat că Erdogan a lăsat prea mulţi islamiști sirieni și palestinieni să intre în ţară, apoi a lăsat să prospere centrele lor de antrenament, de recrutare și de propagandă în Turcia, ceea ce a generat atentate. Fără a mai vorbi despre certurile inutile cu Israel și Rusia pe care unii înalţi ofiţeri nu le apreciază.

 

Lider suprem

 

Toate acţiunile lui Erdogan din ultimii ani și de după puciul eșuat au ca scop distrugerea acestui pol de putere, reprezentat de armată și kemaliști, care se opune politicii sale de reislamizare și de instaurare a unui sistem prezidenţial, pentru a obţine puterea totală în mâinile sale. Or, trebuie schimbată Constituţia și asta va fi mai ușor după ce s-a declarat victimă victorioasă după tentativa din 15 iulie și a obţinut o susţinere masivă a populaţiei.

Alt motiv, poate principalul, este deriva autoritară a lui Erdogan din ultimii ani. Din aceste motive, puciștii au considerat că era momentul unei lovituri de stat. A fost o lovitură de poker. Erdogan a știut să reislamizeze ţara neutra­lizân­du-și inamicii săi naturali demo­craţi. Militarii kemaliști au avut tancuri, elicoptere dar nu și populaţia de pe stradă, recunos­cătoare faţă de Erdogan pentru prosperitatea economică, acum în declin.    

 

Noaptea de 15 iulie a însemnat o victorie cvasi-definitivă a islamismului neo-otoman al AKP asupra vechilor kemaliști militari.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și...

Silvestru Șoșoacă, dezvăluiri despre legăturile Dianei Șoșoacă cu Rusia lui Vladimir Putin

Într-un interviu acordat Antena 3, Silvestru Șoșoacă, soțul Dianei Șoșoacă, a vorbit despre divorț, dar și despre legăturile acesteia cu Rusia. Bărbatul a dezvăluit...
Ultima oră
Pe aceeași temă