15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialEscadroanele morţii pilotate de Kremlin?

Escadroanele morţii pilotate de Kremlin?

În ultimul timp, liderii au dispărut din rândurile separatiştilor din estul Ucrainei şi au fost semnalate morţi spectaculoase ale unor persoane care „ştiau prea multe”.

Războiul din Don­bas între diver­sele grupuri de separatişti şi lichi­darea misterioasă a unora dintre liderii lor îngrijorează clasa politică rusă. Violenţele din estul Ucrainei nu mai surprind pe nimeni şi, la insistenţele diferiţilor şefi de război separatişti, o nouă fază activă de confruntări a avut ca obiectiv împingerea ucrainenilor în afara regiunilor Lugansk şi Doneţk, „pământuri suverane” ale republicilor populare autoproclamate. Cu obiectivul creării unei mari „Novorossia” – Noua Rusie, care s-a întinde pe treimea de sud-est a Ucrainei contemporane. Nimic nou până aici dar surprinzătoare a fost relansarea violenţelor din cauza ferocelor lupte intestine în teritoriile separatiste, ce a concis cu o „reală epurare de iarnă”.

Şefii de război Batman, Demon sau Fantoma păreau invincibili, în contextul haosului războiului ei creându-şi fiefuri pe porţiuni de teren mai mult sau mai puţin extinse. Ei criticau deschis politicile şefilor de război ce controlau capitalele regionale, Alexandre Zaharcenko în Doneţk şi Plotniţki la Lugansk.

Alexandre Bednov, alias „Batman”, un timp ministrul Apărării al autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LNR), a fost ucis la începutul anului. Dispariţia sa nu a deranjat guvernul ucrainean, dar, potrivit Kiev Post, Batman şi şase din oamenii săi, găsiţi calcinaţi în maşini, ar fi fost eliminaţi la ordinul lui Igor Plotniţki, preşedintele LNR. Alţi membri din unitatea sa au fost arestaţi de forţele rivale din LNR. Ceea ce puterea separatistă locală nu a dezminţit, anunţând chiar că „a lichidat un centru ilegal de tortură” controlat de Bednov. Asasinarea lui Bednov devine astfel moartea spectaculoasă contra  a unui om ce ştia prea multe ­despre amplul trafic cu ajutoare umanitare, care ajunge până la Moscova. S-a stabilit că nu ucrainenii sunt responsabili de moartea celui considerat unul dintre cei mai puternci șefi de război proruşi. Reglarea de conturi a fost rezultatul unei lupte interne care dura de câteva luni între Bednov şi Plotniţki. Liderul batalionului Zaria (Zori, în rusă), Plotniţki a fost ales în fruntea Republicii Populare Lugank într-o parodie de ­alegeri în noiembrie 2014, în detrimentul lui Batman. ­Popularitatea lui Batman era deranjantă şi îl umbrea pe Plotniţki, implicat în controlul traficului ce mergea de la cărbune la ajutorul umanitar venit din Rusia.

Ţinte de ucis

Acest asasinat s-a adăugat unei lungi liste de decese, de dispariţii, de atentate şi transferuri în ierarhia pro-ruşilor din Donbas. Cum a fost cazul cu Alexandre Borodai, fost preşedinte al Republicii autoproclamate Doneţk (DNR), rechemat la Moscova, unde s-a născut, sau cu Denis Pucilin, preşedinte al Consiliului Suprem al DNR, care din Moscova şi-a anunţat demisia în iulie, ori Iuri Giurkin, zis „Strelkov”, ministrul Apărării al DNR, şi el moscovit, care a renunţat la funcţie anul trecut, sau Valeri Bolotov, primul preşedinte al LNR, care a supravieţuit unei tentative de atentat în mai anul trecut şi a demisionat în august.

În martie 2015, un atentat l-a vizat pe Alexei Mozgovoi, considerat ca aparţinând liniei dure a rebelilor din Donbas. Atins de trei mine teleghidate, nu a avut decât răni superficiale. Mozgovoi era foarte critic la adresa liderilor politici din Novorussia – Noua Rusie, dorită de Putin, dar viza și Kremlinul, ­care i-a impus în estul Ucrainei. În mesaje video critica ineficienţa lor, corupţia şi cerea naţionalizarea în Donbas şi redarea puterii către popor. Foarte mediatizat, bun orator, era foarte cunoscut în Rusia, unde era popular în mediile stângii ruse. Observatorii prevedeau că va avea soarta lui Bednov, ucis alături de gărzile de corp de către escadroanele morţii dirijate de Kremlin în estul ucrainean, sub ordinele unui anume „Vagner”. Alexei Mozgovoi nu intra în planurile Kremlinului pentru că era prea independent.

La 23 mai, Mozgovoi, comandantul brigăzii mecanizate „Prizrak”, a fost ucis  de oameni înarmaţi care se aflau la bordul unei maşini neidentificate în apropiere de Alcevsk. Au fost asa­si­nate şapte persoane, din care trei erau gărzile sale de corp.

Represaliile cazacilor

„Dintr-un motiv sau altul, toate capetele care depăşesc măsura vor dispărea”, declara la telefon pentru Le Monde unul din locotenenţii lui Pavel Dremov, şeful unui soi de „republică populară a cazacilor de pe Don”, cu sediul la Stahanov, 60 km de Lugansk, evocând o epurare în rândul separatiştilor. „Cazacii sunt confruntaţi cu represaliile separatiştilor”, declara Libov Korsakova, editorul unui ziar cazac. „Au început să dezarmeze cazacii, şi nu doar să-i dezarmeze, ci să-i şi ucidă.”

Guardian relatează că în estul Ucrainei cazacii suferă represalii din partea altor grupuri foste aliate. Rebelii pro-ruşi se bat în Ucraina de peste un an, dar asaltul sângeros din mai contra lui Mozgovoi a fost diferit – un masacru perpetuat de rebelii separatişti contra altui grup rebel şi vechi aliat, cazaci celebri, într-o înfruntare de „concurenţă teritorială”. Ceea ce dezvăluie perspectiva unei lupte mult mai mari între facţiuni în cadrul forţelor rebele.

Când a izbucnit rebeliunea în estul Ucrainei anul trecut, cazacii, călăreţii din stepele sudice ale Rusiei, au trimis sute de tineri ca voluntari pentru a lupta alături de rebelii pro-ruşi. Răzoinici recunoscuţi ca şi copii ai erei Putin la Kremlin, ei au organizat forţele separatiste. În timp, cazacii au stabilit un control de facto asupra a trei oraşe din estul ucrainean, zonă considerată „Republică cazakă” supusă pedepselor tradiţionale, dure, pentru delincvenţi. La apogeul succeselor lor de anul trecut, republicile conduse de Mozgovoi şi alţi doi comandanţi cazaci, Nikolai Koziţin şi Pavel Driumov, pretindeau că ar controla 80% din regiunea Lugansk, inclusiv marile oraşe, rutele strategice şi trecerile de frontieră spre Rusia. Erau mai aproape ca niciodată de a-şi realiza visul unui stat cazac independent. Acum, vechii lor aliaţi separatişti nu sunt dispuşi să cedeze teritoriile cucerite greu şi au început să epureze cazacii din rândurile lor.

În ultimele luni, zeci de combatanţi trimişi în Ucraina de cazacii de pe Don, grupul cazac principal, au murit în ambuscade misterioase. După o serie de atacuri contra liderilor lor, multe dintre ele mortale, cazacii sunt revoltaţi şi îi cer lui Putin să îl înlăture pe Plotniţki. În replică, acesta a cerut cazacilor să se integreze în armata Luganskului. Mozgovoi a refuzat. După asasinarea lui în mai, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Kiev a declarat că date deţinute de serviciile secrete dezvăluie că agenţii ruşi au lovit convoiul lui Mozgovoi. 

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...
Ultima oră
Pe aceeași temă