15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialEscapadele offshore ale corupţilor

Escapadele offshore ale corupţilor

Scandalul „Panama Papers„ a determinat Franţa să repună statul din America Centrală pe lista sa neagră a jurisdicţiilor fiscale necooperante.

„Monstrul” creat în Panama de Mossack Fonseca este poarta de intrare într-o lume subterană unde se întâlnesc baroni ai drogurilor, mafioţi, politicieni corupţi, terorişti sau bancheri avizi de optimizare fiscală.

O lume unde tăcerea este aur, opacitatea garantată, cu labirinturi multiple şi unde secretul bancar, confidenţialitatea şi anonimatul societăţilor-ecran sunt presupus inviolabile.

În 1977, Ramon Fonseca, sub pecetea unei fiscalităţi zero pentru toate devizele străine, a construit un imperiu al umbrei şi a fuzionat în 1986 cu alt cabinet juridic, al lui Jurgen Mossack, creând o caracatiţă tentaculară. „Împreună am creat un monstru” declara mai târziu Fonseca. Un monstru care pune societăţile sale fantomă în serviciul altor monştri – de la dictatorul zimbabwean Mugabe, 92 de ani, la ex-dictatorul libian Gaddhafi, şi Bashar al-Assad. Optimizarea, evaziunea  sau frauda fiscală nu au miros în această ţară care şi-a făcut o specialitate de a primi prada furată de foşti tirani – de la Ferdinand Marcos la „Baby Doc” Duvalier, trecând prin Augusto Pinochet – fără a fi vreodată îngrijorată.

Cabinetul panamez de avocatură îşi oferă serviciile oricărui deţinător de dolari, oricare este natura sau originea  lor. „În Panama, în materie de albire a banilor, s-a făcut totul”  declară Miguel Antonio Bernal, profesor de drept la Universitatea din Panama. Firma Mossack Fonseca este comparată cu o spălătorie de 5 stele. A creat 113.000 societăţi offshore, din care jumătate cu baza în Insulele Virgine britanice. După ce acest paradis fiscal a trebuit să abandoneze sistemul său de acţiuni la purtător anonime, Mossack Fonseca s-a repliat în Panama, dar nu a pierdut nimic din ambiţiile de a fi unul din liderii evaziunii fiscale la scară industrială, scrie Le Monde.

Mossack Fonseca a lucrat cu întreprinderi petroliere aparţinând statului iranian, în pofida sancţiunilor internaţionale. Do­cumentele „Panama Papers“ relevă că firma panameză de avocatură a acţionat pentru o companie iraniană, Petropars care fusese pusă la index de SUA în 2010. Petropars şi alt client au primit de la Mossack Fonseca  aceeaşi cutie poştală în Insulele Virgine britanice, adresa fiind semnalată de bănci ca fiind legată de o întreprindere aflată pe lista neagră. Episodul pune în lumină lipsa de rigoare în procedurile firmei de avocatură Mossack Fonseca (MF). După numeroase controale, MF a descoperit că lucra pentru Petropars şi alte două societăţi iraniene în care aceasta deţinea participări, una dintre ele un joint-venture cu compania petrolieră din Venezuela, aflată şi ea pe lista neagră a SUA.

Firmele lui Assad

Mossack Fonseca întreţinea un lanţ de societăţi pentru un financiar superior în guvernul lui Bachar al-Assad deşi erau preocupări la nivel internaţional privind corupţia în regimul sirian. Documentele arată legăturile cabinetului Mossack Fonseca cu Rami Makhlouf, văr al preşedintelui sirian şi în realitate bancherul acestuia. Washington a impus sancţiuni contra lui Makhlouf în 2008, fratele lui Hafez fiind pe lista neagră din 2007.

Imperiul familieri Makhlouf include duty free, comerţ în detaliu, servicii bancare şi cea mai mare reţea de telefonie mobilă din Siria, Syriatel. Întreprinderile sale au fost înregistrate în Insulele Virgine britanice şi deci nesupuse sancţiunilor americane.   

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă