8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialEste OFICIAL: Se restabilesc relațiile diplomatice între SUA și Cuba

Este OFICIAL: Se restabilesc relațiile diplomatice între SUA și Cuba

Președintele american Barack Obama a anunțat, miercuri, restabilirea relațiilor diplomatice dintre SUA și Cuba, după mai mult de jumătate de secol de tensiuni, informează Agerpres.

“SUA au acceptat oficial astăzi să restabilească relațiile diplomatice cu Cuba”, pentru ca fiecare din cele două țări să-și redeschidă ambasada de pe teritoriul celeilalte, a afirmat Obama de la Casa Albă.

Citește și: SUA și Cuba, încă un pas istoric. Cele două țări își vor redeschide ambasadele

Obama a recunoscut că au existat ”diferențe reale și profunde” între SUA și Cuba, printre care cele privind libertatea de exprimare, afirmând totodată că eforturile de a izola Cuba au avut efectul contrar.

“În urmă cu un an, ar fi putut părea imposibil că SUA își vor înălța din nou steagul pe ambasada lor de la Havana”, a declarat președintele american.

În același timp, președintele american a dat asigurări că SUA vor semnala în continuare atunci când vor exista neînțelegeri cu Cuba privind unele valori, adăugând că angajamentul Washingtonului față de Havana va urmări promovarea democrației și a drepturilor omului în insulă.

Liderul de la Casa Albă a mai anunțat că secretarul de stat american John Kerry va efectua o vizită în Cuba în această vară și a făcut apel la Congresul american să ridice embargoul impus Cubei.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, guvernul de la Havana a transmis că SUA ar trebui să permită ca baza militară de la Guantanamo să revină sub suveranitatea Cubei.

Statele Unite și Cuba își vor redeschide pe 20 iulie ambasadele la Havana și Washington, moment ce va marca reluarea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă