10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialEstonia ridică un gard cu sârmă ghimpată la frontiera cu Rusia

Estonia ridică un gard cu sârmă ghimpată la frontiera cu Rusia

Estonia va instala un gard de-a lungul graniței sale cu Rusia, pentru a consolida protecția acestei frontiere externe a Spațiului Schengen, a anunțat, joi, Ministerul de Interne estonian, informează Agerpres.

Gardul cu sârmă ghimpată, înalt de 2,5 metri, va fi instalat pe circa 110 kilometri de frontieră ruso-estoniană, cu excepția zonelor de mlaștină. Construcția sa va demara în 2018, a declarat, pentru AFP, purtătorul de cuvânt al ministerului, Toomas Viks.

Citește și: 50 de refugiați, găsiți MORȚI într-un camion. Șoferul autovehiculului, un român

Estonia discută despre construcția acestui gard încă de anul trecut, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în aprilie 2014 și amplificarea tensiunilor în regiune, în contextul luptelor din estul Ucrainei între separatiștii proruși și trupele Kievului, a adăugat sursa citată.

Gardul “va constitui unul din elementele unui dispozitiv tehnic de supraveghere, asigurând 24 de ore din 24 protecția frontierei Estoniei și a spațiului Schengen” începând din 2019, a spus purtătorul de cuvânt.

“Informațiile colectate prin instalațiile tehnice vor putea fi folosite așa cu este prevăzut în caz de criminalitate transfrontalieră, cum sunt trecerea ilegală a graniței, contrabanda și traficul de ființe umane”, a adăugat el.

Citește și: Criza imigranților copleșește Europa. Ce soluții există pentru refugiați

Cele trei țări baltice, aflate sub ocupație sovietică până în 1991, sunt îngrijorate de ambițiile Moscovei în regiunea baltică. Estonia și Letonia se tem în special de o destabilizare legată de importanta lor minoritate rusofonă, care constituie un sfert și, respectiv, o treime din populație.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă