13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEULEX, prea aproape de interlopii kosovari?

EULEX, prea aproape de interlopii kosovari?

Un judecător este acuzat de corupţie, un procuror blochează anchetele şi o a treia persoană dezvăluie documente – EULEX, misiunea europeană în Kosovo, însărcinată cu susţinerea construirii statului de drept, este în centrul unui scandal care poate duce spre înalţi responsabili din UE. Afacerea este atât de gravă încât şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a anunţat la Bruxelles că va trimite un expert juridic independent pentru examinarea acuzaţiilor de corupţie în sânul misiunii EULEX din Kosovo.

Britanica Maria Bamieh era procuror special al misiunii europene de justiţie EULEX, Kosovo, dar a fost suspendată pentru că a denunţat grave afaceri de corupţie implicând înalţi responsabili ai misiunii UE. Ea a cerut o anchetă internaţională independentă asupra activităţii EULEX şi în presa din Balcani a avertizat contra tentativelor de „acoperire a cazului”. „Cred că o anchetă internaţională independentă trebuie să analizeze modul în care a funcţionat misiunea EULEX în Kosovo, întrucât persoane aflate în prezent în EULEX şi cei care operează din Bruxelles încearcă să acopere lucrurile în loc să le cerceteze”.

Şeful misiunii europene în Kosovo, Gabriele Meucchi, a declarat că acuzaţiile de corupţie împotriva a trei responsabili EULEX vor face obiectul unei „anchete aprofundate”, acuzaţii făcute de procurorul Maria Bamieh contra procurorului-şef al misiunii, Jaroslava Novotna şi a fostului judecător EULEX, italianul Francesco Florit, care ar fi acceptat sume de bani de la mediile interlope kosovare pentru clasarea dosarelor legate de crima organizată şi pentru achitarea persoanelor suspectate de delicte grave. Media locală evoca suma de 350.000 euro pentru închiderea unor dosare de către cei doi acuzaţi de Bamieh. Cotidianul Koha Ditore a relevat că unele anchete ultrasensibile au fost sufocate, în special cele care îl vizau pe ex-ministrul şi fost comandant al UCK, Fatmir Limaj, achitat de TPI pentru Iugoslavia şi apoi de judecători europeni într-o mare afacere de crime de război, sau dosarul Ilir Tolaj, cadru superior în Ministerul Justiţiei, acuzat de corupţie.

Judecătoarea britanică a acuzat şi un procuror canadian care a încercat să o împiedice să dezvăluie faptele. Suspendată din cauza acestor informaţii, ea a afirmat că dacă vor fi dezvăluite datele pe care le deţine, ele „vor şoca Uniunea Europeană” pentru că această organizaţie (EULEX) delapidează banii contribuabililor şi nu face nimic pentru poporul kosovar.

Noua Comisie Europeană, abia instalată, se confruntă cu unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria sa, scrie media balcanică, afacerea fiind preluată şi de presa occidentală. În apărare, UE a recunoscut – la 3 zile după publicarea primului articol în ziarul kosovar Koha Ditore – că deja are loc o anchetă de peste un an asupra acestor acuzaţii de corupţie, în timp ce Bruxelles-ul îl susţine în continuare pe şeful EULEX şi echipa sa.

Ameninţarea presei

În plus, această afacere a adus la lumină o alta, pentru că înaintea publicării articolelor în Kosovo, ziaristul care a dorit să cunoască punctul de vedere al misiunii asupra informaţiilor deţinute a fost convocat pentru o întrevedere cu consilierul politic al şefului EULEX, care i-a cerut să depună documentele în schimbul unei reacţii. Cerere refuzată de jurnalist, care după întrevedere a primit ameninţări de la cel mai înalt nivel al misiunii. În „Le Courrier des Balkans”, el a precizat că acel consilier l-a avertizat şi ameninţat că îl duce în justiţie dacă scrie despre acuzaţiile de corupţie în cadrul misiunii.

Subiectul a devenit deja o afacere de stat în Kosovo. EULEX a înlocuit misiunea ONU, MINUK, considerată prea costisitoare în 2008, câteva luni după ce Kosovo şi-a proclamat independenţa de Serbia. Obiectivul misiunii europene – care are în prezent circa 2.000 de membri – este tratarea cazurilor de crimă organizată, corupţie, considerate prea importante sau sensibile pentru a fi judecate de sistemul judiciar din Kosovo.   

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă