18.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialEurodeputați: Hărțuirea sexuală a femeilor era o problemă și înainte să vină...

Eurodeputați: Hărțuirea sexuală a femeilor era o problemă și înainte să vină refugiații

Hărţuirea sexuală a femeilor este o problemă la nivel european care trebuia rezolvată cu mult timp înainte de agresiunile comise de un grup de imigranţi în noaptea de Anul Nou la Koln, potrivit unor eurodeputaţi, relatează Express.co.uk, citat de Agepres.

Eurodeputaţi din toate grupurile parlamentare au condamnat agresiunile de la 31 decembrie, dar au atras atenţia că hărţuirea femeilor a devenit normă în Europa. Într-o dezbatere care a avut loc miercuri în plenul Parlamentului European la Strasbourg, ei au cerut de asemenea o directivă europeană pentru combaterea violenţei împotriva femeilor. 

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a spus că depinde de fiecare stat membru să îşi asume responsabilitatea pentru a-i inculpa pe cei care au comis violenţe împotriva femeilor, adaugă sursa citată. 

Un număr total de 497 de femei au depus plângeri privind 766 de acuzaţii de agresiuni sexuale, inclusiv trei violuri în afara gării din Koln în noaptea de Anul Nou. Un grup coordonat de imigranţi bărbaţi ar fi comis aceste atacuri. Agresiuni sexuale similare au mai avut loc şi în alte oraşe din Germania şi din Europa. 

Multe voci s-au exprimat împotriva sutelor de mii de refugiaţi şi imigranţi care au ajuns în Europa anul trecut, spunând că există o incompatibilitate între cultura acestora şi cultura europeană. 

Eurodeputatul sloven Milan Zver (PPE) a declarat că “violenţele de la Koln împotriva femeilor nu au fost un incident unic”. “Este vorba de un atac la adresa sistemului nostru şi trebuie să fim fermi în privinţa a ceea ce vrem să transmitem. Nimeni nu ar trebui să ne schimbe stilul de viaţă. Nimeni nu ar trebui să ne facă să gândim diferit”, a spus el. 

Mulţi eurodeputaţi au transmis că una din trei femei în Europa a fost hărţuită sexual, adăugând că au aşteptat de mult timp o astfel de dezbatere. 

Eurodeputata britanică Julie Girling (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) a afirmat că violenţele împotriva femeilor nu au fost descoperite acum, dar că ‘islamizarea’ lumii a însemnat că lupta împotriva violenţei la adresa femeilor a regresat recent. 

“Ce s-a întâmplat la Koln este extrem de regretabil şi trebuie ca justiţia să îşi facă treaba. Este o problemă specific europeană, nu o problemă globală”, a declarat europarlamentul spaniol Ernest Urtasun (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană), care a dezvăluit că opt femei au murit în Spania recent din cauza violenţelor sexuale, numărul total al deceselor de acest fel în 2015 fiind de 56. 

Eurodeputata britanică Clare Moody (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor) a subliniat că, înainte cu două luni de atacurile de la Koln, au existat femei care s-au plâns de hărţuiri la sărbătoarea Oktoberfest din Germania, ţară care a primit 1,1 milioane de imigranţi în 2015. 

“Evenimentele de la Koln nu sunt unice, din păcate”, a declarat la rândul său eurodeputata conservatoare germană Ulrike Trebesius (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni), adăugând că atacurile sunt comise “în general de către tineri nord-africani” şi că femeile din Germania încep să evite locurile publice şi să îşi schimbe felul de a se îmbrăca.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Benzina a ajuns mai scumpă decât motorina. Cât costă un litru de combustibil la pompă

În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...

Guvernul acordă noi ajutoare umanitare pentru populația civilă din Fâșia Gaza

România continuă acordarea de asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza. În cursul dimineții a fost trimis un nou transport cu produse alimentare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă