19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialEurodeputații propun Comisiei Europene să blocheze negocierile privind aderarea Turciei la UE

Eurodeputații propun Comisiei Europene să blocheze negocierile privind aderarea Turciei la UE

UPDATE 15,50: Parlamentul european a aprobat rezoluţia cu caracter neobligatoriu prin care se cere îngheţarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE, ca urmare a măsurilor disproporţionate introduse de autorităţile de la Ankara în urma loviturii de stat eşuate din luna iulie, anunță Associated Press citată de Mediafax.

Legislativul UE cere celor 28 de state membre ale Uniunii să “iniţieze o îngheţare temporară” a negocierilor cu Ankara până când “măsurile disproporţionate luate în condiţiile stării de urgenţă din Turcia sunt anulate”.

Anticipând rezultatul votului, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că “lupta (ţării sale) pentru stabilitate şi viitor nu va fi întreruptă de ridicatul de mâni (al europarlamentarilor)”.


Eurodeputații urmează să se exprime joi asupra unei posibile suspendări a negocierilor privind aderarea Turciei la UE, dar decizia finală pe acest subiect revine Comisiei Europene.

Membrii Parlamentului European, aleși direct de către cetățeni o dată la cinci ani, pot adopta legi alături de statele membre, însă nu au un cuvânt de spus în chestiuni de politică externă, informează DPA citată de Agerpres.

În acest context, votul de joi poate trimite un mesaj politic puternic, însă nu are vreun impact juridic asupra Comisiei Europene.

Conform liniilor directoare ale Comisiei pentru aceste negocieri, “o încălcare gravă și persistentă” a valorilor UE — printre ele respectarea “libertăților fundamentale și a statului de drept” — poate determina suspendarea negocierilor.

Însă ceea ce înseamnă ‘grav’ și ‘persistent’ rămâne deschis interpretării, comentează DPA. În cazul unei încălcări, Comisia Europeană ar urma să recomande înghețarea negocierilor și apoi să precizeze condițiile în care ele s-ar putea relua.

Cele 28 de state membre ale blocului comunitar ar vota apoi asupra recomandării Comisiei. Pentru a fi adoptată, propunerea ar avea nevoie de votul a 16 țări care să reprezinte cel puțin 65% din cetățenii din UE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă