23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEuropa trebuie să-și armonizeze preţurile la medicamente

Europa trebuie să-și armonizeze preţurile la medicamente

De ce unele tratamente „ultimul strigăt“ sunt vândute la tarife prohibitive? Pentru că ­industria farmaceutică ­negociază într-un climat de ­opacitate care îi permite să aranjeze licitaţii, relevă media europeană şi anglo-saxonă. O sursă din Parlamentul European (PE) a declarat pentru EurActiv că sumele alocate medicamentelor reprezintă 20% din cheltuielile totale pentru sănătatea publică în ţările europene.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD): „este o încărcătură enormă în buget în această perioadă de tăieri bugetare şi de austeritate“. Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să „armonizeze criteriile pentru preţuri şi de rambursare“, luând în cont avansul celor inovatoare şi o analiză asupra beneficiilor economice şi sociale.

Italia – şantajul Aspen Pharma

O penurie organizată de tratamente împotriva cancerului a dus la creşterea preţurilor până la plus 1.500% în Italia, relansând dezbaterea asupra tarifării medicamentelor în Europa.

„Cinci tratamente vitale împotriva cancerului au fost retrase de pe piaţă înainte de a fi reintroduse la preţuri imposibile. Impactul acestei manevre asupra consumatorilor nu numai că este gravă, dar este şi nejustificat“, estimează Ilaria Passarani, care conduce departamentul Alimentaţie şi Sănătate al BEUC – Biroul European al uniunilor consumatorilor, regretând că penuriile au devenit curente în Europa.

În această lună, autorităţile italiene ale concurenţei au condamnat firma farmaceutică Aspen Pharma la o amendă de 5 milioane euro, pentru că a şantajat Agenţia italiană a medicamentelor, AIFA.

Compania a ameninţat că va înceta livrarea de tratamente pentru cancer, în mod special a celor pentru copii şi persoane în vârstă, dacă agenţia nu creşte preţurile medicamentelor. AIFA subliniază că firma este singura care produce acest tip de medicament şi deci a abuzat de poziţia sa pe piaţă. Şi denunţă „preţuri fixe nejustificate“ prezentând creşteri incre­dibile, până la 1.500%, sancţionate prin amendă.

Passarani cere Comisiei să ancheteze asupra acestui tip de strategii lipsite de etică în alte state, urmare a concluziilor Consiliului de miniştri ai Sănătăţii, în iunie. Instituţiile s-au alarmat deja din cauza acestor „sincope ale pieţei“.

Scandal în SUA

Dosarul preţului medicamentelor în SUA a cunoscut un nou episod cu urcarea excesivă a preţurilor cremelor împotriva unor alergii sau alte maladii dermatologice. Preţul Novacort, produs comercializat de Novum Pharma, a trecut săptămâna trecută de la 4.186 dolari la 7.142 dolari (plus 170%).

Grupul cu sediul la Chicago a achiziţionat în 2015 de la Primus Pharmaceuticals produse care necesită prescripţie medicală. După care, preţul Aloquin a explodat cu 3.860%. Financial Times care a dezvăluit afacerea, a precizat că Aloquin, un generic, este vândut de altă firmă cu 30 dolari.

„Pilula miracol“

Anul trecut, Keytruda, moleculă ultimul strigăt împotriva melanomului, un cancer al pielii, a stopat net evoluţia maladiei la ex-preşedintele american Jimmy Carter. Datorită acestui produs de frunte al gigantului Merck, 40% din bolnavi au supravieţuit trei ani după diagnosticare, potrivit unor surse medicale. Dar acest medicament prodigios are un preţ – 100.000 euro pe an şi per pacient în SUA.

Ceva nemaivăzut pentru un medicament anticancer. Aşa cum arată Catherine Lemorton, deputat francez socialist şi farmacistă şi preşedinta Comisiei afacerilor sociale în Adunarea Naţională, „multă vreme, medicamentele au fost fabricate la scară amplă şi erau vândute la preţuri relativ abordabile.

Această epocă s-a schimbat – în special în cancerologie, tratamentele astăzi au o acţiune precisă, foarte eficace, dar ele nu sunt destinate decât câtorva grupuri de bolnavi“, având în vedere că laboratoarele autorizează preţuri exorbitante.  

„Satan“, arestat

Arestarea omului de afaceri care a făcut să explodeze preţurile medicamentelor, Martin Shkreli, suspectat de fraudă bursieră, a agitat pieţele financiare şi firma sa, Kalobios, a pierdut jumătate din valoare pe Wall Street.

El a devenit celebru când a crescut cu 5.400% preţul unui medicament utilizat împotriva SIDA, Daraprim. Explozia preţului acestui produs a provocat o furtună în SUA, suscitând şi reacţia candidatei democrate Hillary Clinton, care s-a declarat indignată de „o umflare a preţului absolut scandaloasă“, anunţând că va pune în funcţiune un plan pentru a lupta împotriva acestui gen de practici.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă