12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialEUROPOL: În UE s-au înregistat în 2015 peste 200 de ATACURI sau...

EUROPOL: În UE s-au înregistat în 2015 peste 200 de ATACURI sau tentative de atac TERORIST

Peste 200 de atacuri teroriste – reuşite sau eşuate – s-au înregistrat anul trecut în Uniunea Europeană, a anunţat luni şeful Centrului de Contraterorism European, structură din cadrul Europol, Manuel Navarrete Paniagua, citat de DPA, informează Agerpres.

Blocul comunitar a fost lovit de o serie de atacuri teroriste în ultimii ani, cel mai recent pe 22 martie la Bruxelles, când peste 30 de persoane au fost ucise în atacuri sinucigaşe cu bombă la aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem şi într-o staţie de metrou. 

În 2015, un total de 151 de persoane au fost ucise şi peste 360 rănite în atacuri teroriste în Uniunea Europeană. 

Manuel Navarrete Paniagua le-a prezentat luni membrilor Parlamentului European date din raportul anual privind terorismul, elaborat de Europol, care va fi făcut public în următoarele săptămâni. Documentul reuneşte date oferite de cele 28 de state membre ale UE. 

Astfel, în 2015 s-au înregistrat 211 atacuri teroriste (reuşite sau eşuate), iar peste 1.000 de persoane au fost arestate pentru fapte legate de terorism. 

Cele mai grave cazuri sunt legate de ceea ce se numeşte terorismul jihadist – 17 atacuri, 150 de morţi şi 667 arestări atribuite acestui fenomen anul trecut. 

”Celulele teroriste care sunt pregătite să comită un atac terorist în UE sunt de cele mai multe ori interne şi create pe plan local, dar suntem conştienţi de legătura pe care ele o au cu aşa-numitul Stat Islamic”, a spus Navarrete Paniague. 

Atât atacatorii solitari, cât şi luptătorii străini (europeni care călătoresc în Siria şi Irak pentru a lupta alături de jihadişti) reprezintă o ”ameninţare gravă”, a accentuat el.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă