10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialEvgheni Șevciuk, liderul regimului de la Tiraspol: Retragerea trupelor ruse din Transnistria...

Evgheni Șevciuk, liderul regimului de la Tiraspol: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar destabiliza regiunea

Evgheni Șevciuk, liderul regimului din Transnistria, a declarat joi, la Moscova, că retragerea trupelor ruse din Transnistria ar detabiliza regiunea separatistă, relatează agenția Tass preluată de MediafaxȘevciuk a adăugat că forma misiunii de pacificatori aflată în regiune ar putea fi schimbată după ce se va ajunge la un acord cu privire la soluționarea politică a dosarului transnistrean. "Atunci vor fi posibile discuții pe această temă, însă acum acestea nu fac altceva decât să destabilizeze regiunea", a mai spus Șevciuk.

Rusia are în continuare aproximativ 1.200 de soldaţi în Transnistria, în cadrul unui "contingent de pace". Chișinăul a solicitat în mai multe rânduri retragerea trupelor ruse și transformarea misiunii de menținere a păcii într-una civilă, sub mandat internațional, dar Moscova și Tiraspolul s-au opus.

De altfel, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a insistat asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria în discursul susținut la Adunarea Generală ONU de la New York, subliniind că ar avea un efect pozivitiv în discuțiile dintre Chișinău și Tiraspol.

Pe de altă parte, Evgheni Șevciuk a solicitat participanților la procesul de negocieri în formatul 5+2 să renunțe la presiuni. "Cu cât mai curând partenerii noștri vor renunța la tactica presiunilor, cu atât mai constructive vor fi negocierile", a afirmat el, citat de Interfax.

Liderul de la Tiraspol a declarat că Transnistria nu a întrerupt procesul de negocieri în formatul 5+2. "Nu am suspendat participarea la negocierile în formatul 5+2. Am solicitat doar un alt statut pentru consultări, pentru clarificarea unor probleme apărute în 2014", a subliniat Evgheni Șevciuk.

 

Cele mai citite

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...
Ultima oră
Pe aceeași temă