13.2 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialExerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta America preşedintelui Donald Trump

Exerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta America preşedintelui Donald Trump

Cotidianul american Boston Globe a încercat să-şi imagineze în ediţia de sâmbătă cum ar arăta America dacă Donald Trump ar câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie şi a publicat o primă pagină "alternativă" cu titluri precum "Încep deportările" sau "Pieţele se prăbuşesc şi se conturează un război comercial" şi un editorial extrem de dur în care denunţă candidatura miliardarului american la Casa Albă.

Aşa-zisa primă pagină, care prezintă viziunea satirică a Boston Globe a unei Americi conduse de Trump, "rulează" online la secţiunea "Idei" a ziarului, iar pe pagina 2 a acestei secţiuni este publicat un editorial anti-Trump cu titlul "Partidul Republican trebuie să-l oprească pe Trump", relatează Agerpres.

"Viziunea lui Donald J. Trump în ceea ce priveşte viitorul naţiunii noastre este pe cât de deranjantă, pe atât de profund neamericană. Este uşor să găsim antecedente în istorie. Ascensiunea unor lideri demagogi este în sine un fenomen foarte comun pe mica noastră planetă. Şi ceea ce marchează fiecare dintre aceste episoade negre este eşecul de a ne imagina către ce conduce viziunea unui lider şi de a trage o concluzie logică pe baza discursului lui. Prima pagină satirică a acestei secţiuni încearcă să facă exact acest lucru, să-şi imagineze cum ar arăta America cu Trump la Casa Albă", pe baza retoricii şi luărilor de poziţie ale miliardarului american, scrie Boston Globe în editorialul său anti-Trump.

"Am făcut un exerciţiu din a-l crede pe om pe cuvânt. Iar viziunea (lui Trump) despre America promite să fie la fel de îngrozitoare în viaţa reală, aşa cum apare ea negru pe alb pe această pagină. Este o viziune care impune o opoziţie activă şi angajată. Este nevoie de o opoziţie la fel de axată pe blocarea ascensiunii lui Trump la Casa Albă pe cât este de frivol şi de nechibzuit efortul lui Trump de a ajunge acolo", continuă editorialul.

În editorial, ziarul american îl califică pe senatorul de Texas, Ted Cruz, principalul contracandidat al lui Trump pentru nominalizarea republicană, drept "la fel de extremist şi poate chiar mai periculos", şi le cere republicanilor, eventual la convenţia partidului pentru nominalizarea candidatului republican, care va avea loc în iulie, să elaboreze o alternativă "plauzibilă, onorabilă", sugerând nume precum cel al preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, sau pe cel al fostului guvernator de Massachusetts, Mitt Romney. Nici Partidul Republican nu scapă de criticile Boston Globe. "Pentru că a urmărit câştiguri politice pe termen scurt, Partidul Republican a ratat multe dintre şansele de a combate curentele pline de ură care ameninţă acum să-l copleşească", acuză editorialul.

În afara editorialului anti-Trump, pe prima pagină alternativă sunt publicate o serie de articole pe teme politice, financiare şi internaţionale care prezintă scenarii suprarealist de îngrijorătoare sau pline de umor negru – comentează Reuters, care a preluat fragmente din editorial – toate pornind de la declaraţii reale ale lui Trump pe tema precum imigraţia ilegală, musulmanii, securitatea naţională şi Primul Amendament, care interzice, între altele, îngrădirea libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei.

O fotografie color care îl înfăţişează pe Trump rostind un discurs este amplasată în partea de sus a paginii, sub un titlu care anunţă că "Imigranţii ilegali vor fi deportaţi atât de repede încât 'vă va lua cu ameţeală'" şi cu un subtitlu în care cititorii sunt informaţi că Trump a cerut triplarea personalului din domeniul imigraţiei, în timp ce "revoltele continuă".

Un alt "articol" pe această primă pagină satirică începe cu paragraful: "Acţiunile s-au prăbuşit din nou vineri în întreaga lume, aceasta fiind cea mai neagră lună (la bursă) înregistrată vreodată, iar războaiele comerciale cu China şi Mexic par iminente". Un alt "articol" se referă la revolta în rândul armatei americane, militarii refuzând să execute ordinul de a ucide familiile militanţilor grupării teroriste Stat Islamic, o referire la declaraţiile cât se poate de reale ale lui Trump care a promis să-i tortureze pe terorişti şi să le ucidă familiile. În fine, un alt "articol" tratează problema presei: "O nouă lege privind calomnia vizează 'lepădăturile' din presă", o aluzie deloc subtilă la atacurile constante ale lui Trump la adresa presei.

Într-o notă mai sarcastică, Boston Globe publică şi o "ştire" în care anunţă că Trump se află pe "lista scurtă" a nominalizaţilor la Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2017. "Isprava lui? A reuşit să pună capăt unei schisme vechi de 1.385 de ani între musulmanii suniţi şi şiiţi, care a alimentat conflicte sângeroase pe întreg globul secole la rând".

Într-o altă "ştire" sarcastică este relatat faptul că "preşedintele Trump, care a făcut campanie pentru reformarea relaţiilor comerciale cu China, 'pentru a face America măreaţă din nou', a provocat săptămâna trecută o criză diplomatică după ce a insultat-o pe Peng Liyuan, eleganta primă doamnă a Chinei (…). Trump a postat pe Twitter o fotografie cu noua sa mascotă, un sharpei, un căţeluş cutat pe care l-a botezat Madame Peng. Dar (Trump) nu se căieşte şi insistă că politica sa externă trebuie să fie 'imprevizibilă'. Trump a adăugat: 'Nu înţeleg de ce este atât de ofensată, îmi plac căţeluşii drăguţi şi iubesc femeile! Nu e ca şi cum aş fi postat pe Twitter fotografia unui Rottweiler pe nume Merkel'".

Revenind la tonul serios, într-o "notă a editorului", ziarul Boston Globe avertizează: "Aceasta este America lui Donald Trump. Ceea ce citiţi pe această pagină este ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul în care candidatul favorit al Partidului Republican şi-ar putea pune ideile în practică şi ar putea trece de la vorbe la fapte. Mulţi americani găsesc că viziunea lui Trump este atrăgătoare, dar echipa editorială a Boston Globe o găseşte profund îngrijorătoare".

 

Cele mai citite

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Europei

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei. Șeful statului a vorbit despre alegerile europarlamentare din acest an, despre care...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Încă două succese românești la Roma! Sorana Cîrstea şi Jaqueline Cristian, în turul al treilea

Sorana Cîrstea şi Jaqueline Cristian s-au calificat în runda a treia a turneului WTA 1.000 de la Roma, după ce le-au învins pe Brenda...
Ultima oră
Pe aceeași temă