4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSeparatiștii catalani au obținut obţinut victoria în alegerile regionale

Separatiștii catalani au obținut obţinut victoria în alegerile regionale

UPDATE: Coaliția separatistă care a promis independenţa regunii spaniole Catalonia a obţinut victoria în alegerile regionale de duminică, informează Mediafax.

Astfel, alianţa separatistă condusă de către liderul catalan Artur Mas a obţinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, după numărarea a 99% din voturi.

Lista lui Mas, “Junts pel si” (Împreună pentru da), a obţinut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar “Candidatura d’Unitat Popular” (CUP, extremă stânga) zece.

“Am câştigat”, a declarat Mas după numărarea voturilor.

Alianţa a obţinut o eventuală majoritate absolută (47,8%) în Parlament, dar nu şi majoritatea voturilor exprimate.

“Separatiştii au pierdut plebiscitul”, a declarat liderul socialist Pedro Sanchez, referindu-se la acest eşec al separatiştilor de a obţine majoritatea voturilor exprimate.

———-

Partidele separatiste au câștigat o majoritate absolută solidă de locuri în parlamentul regional al Cataloniei, potrivit exit-poll-ului de duminică seară, informează Agerpres.

Principalul grup secesionist “Junts pel Si” (Împreună pentru Da) ar obține între 63 și 66 de locuri în legislativul de 135 de locuri, în timp ce partidul mai mic de stânga CUP este asigurat cu alte 11 până la 13 locuri, potrivit sondajului difuzat de canalul local TV3, cel mai mare realizat.

Secesioniștii ar obține împreună 49,8% din voturi. 

Acest rezultat ce ar îndrepta regiunea spre un potențial curs de coliziune cu guvernul central al Spaniei asupra independenței, notează Reuters.
    
Ambele formațiuni au declarat că dacă ar câștiga majoritatea, vor declara unilateral independența în termen de 18 luni, ceva despre care guvernul central de la Madrid afirmă că va fi blocat în instanță deoarece constituția spaniolă nu permite acest lucru, mai notează agenția Reuters.

 

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă