7.6 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăSpecialExodul creştinilor din Mossul

Exodul creştinilor din Mossul

 

Sute de creştini din Irak fug din oraşul Mossul, situat în nordul țării, după ce au fost amenințați cu moartea de djihadiştii Statului Islamic. Consiliul de Securitate a denunțat „persecuțiile” djihadiştilor contra minorităților religioase irakiene, avertizând că ele pot constitui crime împotriva umanității.

Ultimii creştini din nordul Irakului fug din locurile unde comunitățile lor au trăit aproape 2.000 ani, după ce djihadiştii SI le-au dat un ultimatum – să se convertească la Islam, să plătească un impozit special sau să fie ucişi, trei opțiuni care constituie în fapt o amenințare sinistră. Este vorba despre cel mai mare exod în masă al creştinilor din Orientul Mijlociu de după masacrele armenilor şi expulzarea creştinilor din Turcia în timpul şi după primul război mondial. IS, care controlează acum o suprafață mai mare decât cea a Marii Britanii, a eliminat deja un mare număr din vechile comunități creştine din estul Siriei, unde cei care nu au reuşit să scape au fost confruntați cu aceleaşi trei opțiuni: – convertire, plata unei taxe speciale sau moartea.

În fuga din Mossul spre Kurdistan, creştinii sunt prinşi de djihadişti, care au plasat baraje pentru a-i împiedica, şi deposedați de toate bunurile. În afară de a fi împinşi să plece, creştinii din Mossul vor fi expropriați, iar locurile lor de cult au devenit şi ele ținta islamiştilor în ultimele zile. Arhiepiscopia din Mossul a fost incendiată la 19 iulie şi daunele cauzate de incendiu au atins Catedrala Al Taheera, veche de 1.800 ani, alăturată palatului episcopal. Islamiştii au comis şi alte distrugeri ale locurilor de cult, printre care un mormânt, foarte probabil al profetului Ionas, şi o statuie a Fecioarei Maria expusă în biserica caldeeană din oraş. Islamiştii au retras crucea de pe biserica ortodoxă din Mossul, au înlocuit-o cu drapelul lor şi au ocupat mai multe locuri creştine de cult ancestrale, împiedicând membrii
clerului să plece cu relicvele lor.

Potrivit patriarhului şi localnicilor, mai multe case au fost însemnate în ultimele zile cu litera „N”, pentru „Nassarah”, termen care desemnează creştinii în Coran.

Abandonarea locurilor milenare

În fața atâtor atacuri, sute de creştini au părăsit Mossulul în dimineața de 19 iulie, înaintea expirării ultimatumului, dar islamiştii le-au luat toate bunurile înainte de a părăsi regiunea. The Telegraph relata că le-au fost lăsate doar hainele de pe ei şi au fost siliți să plece pe picioare. Numeroşi fugari s-au refugiat în oraşul vecin Qaraqosh, unde un prim val de creştini venise în iunie. Patriarhul Antiohiei, Ignace Youssef III Younan, declara la Radio Vatican că „99% din oamenii din comunitate (Mossul – n.n.) au fugit deja din oraş după ce au fost amenințați cu moartea”.

Mossul este unul dintre cele mai vechi centre ale creştinătății şi de-a lungul Tigrului, care traversează oraşul, se află moschea cu mormântul figurii biblice Ionas. Orașul avea o mare diversitate de comunități musulmane şi creştine, care sunt toate vulnerabile. Creştinii datează în mare parte din timpurile asirienilor, cunoscuți sub numele de Biserica Orientului sau Caldeenii, un rit oriental al Bisericii Catolice. Yezidizii sunt legați de kurzi şi au o religie veche de 4.000 de ani.  

Cele mai citite

Design și funcționalitate: descoperă mesele de cafea perfecte pentru casa ta

Pentru că au un rol esențial în amenajarea spațiilor de relaxare, fiind apreciate nu numai pentru funcționalitatea pe care o oferă, ci și pentru...

Ciucă le-a transmis românilor din Barcelona când vor putea avea cetățenie dublă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a transmis românilor din zona Barcelonei că, din acest an, nu vor mai fi nevoiţi să renunţe la cetăţenia română...
Ultima oră
Pe aceeași temă