6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialExodul din Sanaa

Exodul din Sanaa

Zeci de mii de manifestanţi au protestat în Yemen contra preluării puterii de către mişcarea şiită houthi, controlată de Iran. Două săptămâni de când houthi controlează formal capitala Sanaa şi continuă să avanseze spre sud, Yemenul pare că are dificultăţi să funcţioneze ca stat. SUA, ţările din Europa Occidentală, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Turcia au închis misiunile lor diplomatice din capitala yemenită şi personalul a fost retras, fiind invocate motive de securitate.

Acapararea puterii în Yemen de gruparea houthi este  considerată de ţările sunnite din Golf o lovitură de stat susţinută de Iranul şiit, principalul rival al Arabiei Saudite pentru leadershipul în regiune.

Dizolvarea Parlamentului Yemenului şi preluarea controlului de un grup musulman şiit armat au fost considerate o „lovitură de stat”, potrivit agenţiei oficiale de ştiri din Kuweit. Sâmbătă, o bombă a explodat în faţa palatului republican din capitala yemenită Sanaa şi a rănit trei miliţieni şiiţi aflaţi de gardă. „Această lovitură houthi este o escaladă periculoasă, pe care o respingem, şi este inacceptabilă, contrazice total spiritul pluralismului şi al coexistenţei cunoscut de Yemen”, declară CCG, un grup compus din Bahrein, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

După forţarea demisiei premierului, palatul prezidenţial îl găzduieşte în prezent pe Mohammed al-Houthi, înalt funcţionar în aripa militară a mişcării susţinute de Iran şi ai cărei oameni înarmaţi controlează o mare parte a Yemenului.

Explozia nu a fost revendicată,  dar suspiciunile duc spre militanţii sunniţi ai Al Qaeda din Peninsula Arabică – Aqpa – care au avut  mai multe conflicte cu puternicii houthi şi există temeri privind un război sectar. Sâmbătă, zeci de mii de manifestanţi au protestat în trei mari oraşe din Yemen contra regulilor mişcării şiite houthi controlată, de Iran.

Tensiunile din Yemen au atras preocuparea internaţională pentru că această țară împarte o lungă frontieră cu cel mai mare exportator mondial de petrol, Arabia Saudită, şi pentru că pe solul său se află aripa cea mai redutabilă a Al Qaeda. Tot sâmbătă, în provincia sudică Al-Bayda au avut loc violente confruntări între combatanţi houthi şi triburi sunnite care luptă alături de militanţii Al Qaeda.

La Sanaa, americanii au închis ambasada, au ars documente confidenţiale, au distrus armele ce serveau la asigurarea securităţii lor şi au luat drapelul. Britanicii şi francezii le-au urmat exemplul. Insecuritatea creşte, în timp ce manifestaţiile se înmulţesc contra preluării puterii de către mişcarea rebelă şiită houthi, în timp ce şeful lor, Mohammed al-Houthi, promite că securitatea străinilor va fi asigurată.

Marşul spre putere

Cine sunt aceşti houthi, prea puţin cunoscuţi în urmă cu şase luni?  În septembrie, aceşti rebeli veniţi din nord-vestul ţării, din regiunea Saada, intrau în capitală. Liderul lor, un şef tradiţional, se numeşte Abdel Malek al-Houthi. Rapid, partizanii lor, şiiţi, dar şi sunniţi, au organizat o tabără în faţa sediului guvernului din Sanaa pentru a protesta contra proiectului de federalizare aflat în curs, care nu le acorda suficientă autonomie.

La 20 ianuarie, au intrat în palatul prezidenţial, luându-l captiv pe prim-ministru, l-au arestat pe şeful statului, preşedintele Abd Rabbo Mansur Hadi. La 6 februarie, Parlamentul a fost dizolvat și houthi au desemnat un Consiliu prezidenţial de cinci membri, care va guverna ţara vreme de doi ani. Şi au promis un nou Parlament.

Un plan respins

După înlăturarea fostului preşedinte yemenit, Ali Abdullah Saleh, houthi au aşteptat ca noul preşedinte să ţină seama de revendicarea unei largi autonomii pentru regiunea din  nord. Un plan de federalizare a Yemenului care ar fi divizat ţara în şase regiuni a fost propus în februarie 2014 de noul şef de stat, Mansur Hadi. Houthi l-au respins, estimând că acest plan i-ar fi slăbit şi îi priva de accesul la mare. S-au pus în mişcare şi au coborât spre Sanaa.

Multă vreme singuri, houthi sunt acuzaţi de puterea centrală şi de saudiţi că primesc material militar din Iran prin Eritreea, pe malul vestic al Mării Roşii. Iranul s-a apărat, dar este adevărat că houthi şi Teheranul au aceiaşi inamici din raţiuni religioase – Arabia Saudită şi Al Qaeda. În ultimele zile, confruntări serioase au avut loc în centrul Yemenului între forţele houthi şi combatanţi Al Qaeda în Peninsula Arabică – Aqpa. Yemen, ţară de triburi, cea mai săracă din lumea arabă, este cangrenată demult de corupţie, destabilizată de Al Qaeda, de tentaţiile separatiste din sud şi de rebeliunea houthi din nord. Ultima lovitură de stat face situaţia şi mai gravă. Arabia Saudită este îngrijorată la gândul unei puteri houthi, deci şiită, instalată la flancul sudic.

În nordul regatului, Irakul – cel puţin sudul ţării – este de asemenea condus de şiiţi şi analiştii estimează că Riadul nu poate accepta ca rebeliunea houthi să se instaleze durabil în Sanaa. Regatul ar putea susţine în culise opozanţii cu riscul unui război civil. Încă unul în regiune.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă