15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialExpert britanic: Dronele comerciale ar putea cauza prăbuşirea avioanelor

Expert britanic: Dronele comerciale ar putea cauza prăbuşirea avioanelor

Un expert pe probleme de antiterorism, Colin Smith, a precizat că teoriştii pot utiliza drone comerciale, pentru a detona avioane de pasageri, cât şi în scopuri propagandistice, informează publicaţia The Independent.

În cadrul unei conferinţe la care Smith a participat în Londra, el a vorbit despre persoane care coordonează drone, la o înălţime foarte mare, pe rute ale avioanelor şi a avertizat că încearcă să afecteze bunul mers al avioanelor de transport de persoane. Astfel, el a atras atenţia că o ciocnire “accidentală” între avione şi drone reprezintă un risc serios,  întrucât teroriştii au abilitatea de a manevra dispozitivele astfel încât să afecteze motoarele avioanelor sau le încarcă cu material explozibil, în încercarea de a le doborî.

Mai mult, Smith a precizat că gruparea Stat Islamic foloseşte dronele cu scopul propagandei, întrucât le pot achiziţiona cu aproximativ 100 de lire.

Totodată, expertul pe probleme de antiterorism a dat exemplul unui incident carea a avut loc la meciul de calificare pentru Euro 2016, dintre Albania şi Serbia, care a avut loc în Belgrad, anul trecut, când o dronă a afişat un mesaj pro-Albania, pe teren. Incidentul a dus la amânarea meciului.

Deşi dronele erau necunoscute publicului larg, în urmă cu cinci ani, evoluţia tehnologică a făcut ca dispozitivele să fie la îndemâna oricui, iar preţul lor să scadă. Astfel, oficialităţile britanice caută metode pentru a restricţiona folosirea lor. 

Posesorii de drone din Marea Britanie nu trebuie să le înregistreze, dar au nevoie de o autorizaţie de la Autoritatea Aviaţiei Civile, care să le permită să le folosească în scopuri comerciale sau pe distanţe lungi. În anumite zone, precum aeroporturi sau baze militare, este interzisă folosirea dronelor.

În luna martie, un bărbat a fost condamnat la închisoare pentru folosirea iresponsabilă a unei drone, într-o zonă aglomerată. Totodată, el a recunoscut că a coordonat dispozitivul în zone aeriene interzise.

 

Cele mai citite

Catalunia is not Spain and Buzău iz not Moldova

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, pregătește încă o lovitură de campanie electorală: înfrățirea clubului Gloria Buzău, recent promovat...

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...

Activiștii de partid și mafia universitară decid cine va verifica plagiatele

Am mai scris în repetate rânduri că Legea învățământului superior a fost gândită de mafia universitară, doar pentru a servi intereselor sale, pentru a-i...
Ultima oră
Pe aceeași temă