19.4 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialExperți americani: Indicii limitate cu privire la un al cincelea test nuclear...

Experți americani: Indicii limitate cu privire la un al cincelea test nuclear în Coreea de Nord

Activitatea de la centrul de teste nucleare din Coreea de Nord este „limitată” și nu sugerează iminența unui nou test nucleară, potrivit imaginilor analizate de experții de la Institutul americano-coreean al Universităţii Johns Hopkin, informează AFP, citat de Agerpres.

Recentele imagini din satelit nu arată decât o „activitate extrem de limitată” la centrul nuclear din Punggye-ri, spun experţii menţionaţi, remarcând totuşi că anumite sectoare nu sunt înzăpezite, ci bine întreţinute.

Citește și: Coreea de Nord pregătește un nou test nuclear

Cu toate acestea, ei avertizează că Phenianul a făcut progrese considerabile în arta disimulării activităţilor sale nucleare interzise. Astfel, ei avertizează că „nu se poate exclude posibilitatea ca Nordul să-şi probeze capacitatea de a efectua teste nucleare fără avertisment, după pregătiri îndelungate şi ascunderea de sateliţi a indiciilor care l-ar putea anunţa”.

Informarea vine în contextul în care presa sud-coreeană relata, luni, că Phenianul se pregăteşte să realizeze un al cincilea test nuclear, încălcând astfel sancţiunile internaţionale, a afirmat luni preşedinta Coreii de Sud, Park Geun-Hye, citată de AFP via Yonhap. 

Coreea de Nord pregăteşte pentru începutul lunii mai un congres al partidului său unic, primul în ultimii 36 de ani. Mai mulţi observatori estimează că liderul Kim Jong-Un va profita de această ocazie pentru a sublinia „succesele” programului nuclear nord-coreean. Phenianul ar putea să efectueze cel de-al cincilea său test nuclear, înainte de deschiderea congresului, scrie AFP. 

Citește și: Testul cu rachetă lansat de Coreea de Nord, de ziua lui Kim Ir Sen, condamnat de Consiliul de Securitate al ONU

Un al cincilea test nuclear reuşit ar putea face uitat eşecul de vineri al unui tir cu rachetă cu rază medie de acţiune, lansare ce trebuia să marcheze ziua de naştere a fondatorului regimului nord-coreean Kim Ir Sen (1912-1994). Coreea de Nord a efectuat deja patru teste nucleare, ultimul datând din 6 ianuarie. Ca reacţie, Consiliul de Securitate al ONU a decretat la începutul lunii martie înăsprirea sancţiunilor împotriva Coreii de Nord.

Cele mai citite

Alege covorașe profesionale și moderne dedicate spațiilor de business!

Primul contact cu clienții este important, poate fi pasul de creare a unor parteneriate de durată, așadar o impresie pozitivă nu face decât să...

Indicele Dow Jones a depășit pragul de 40,000 de puncte pentru prima dată în istorie

Indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a depăşit joi, pentru prima dată, pragul de 40.000 de puncte, în condiţiile...

Rețelele Politice ale lui Nicușor Dan: Influența USR în Primăria București

În mandatul lui Nicușor Dan ca primar al Capitalei, bucureștenii nu au avut parte de proiectele și investițiile necesare pentru rezolvarea problemelor locale. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă