20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDespotul de la Moscova se poate uita de sus la președintele miliardar...

Despotul de la Moscova se poate uita de sus la președintele miliardar Donald Trump. Experții susțin că președintele rus este putred de bogat. Averea lui Vladimir Putin este estimată la sute de miliarde de dolari

În aprilie 2015, președintele Vladimir Putin își declara un venit de 119.000 de dolari, listând două apartamente și un loc de parcare. Un fost manager de fonduri din Rusia, Bill Browder, estimează averea lui Putin la peste 200 miliarde dolari, 58 de avioane și elicoptere și vreo 20 de palate, „locuri de relaxare“ împrăștiate prin „mama Rusia“.

Forbes nu include în listă „dictatori“

Forbes l-a numit pe Bill Gates, magnatul Microsoft, cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 75 miliarde dolari. Însă fostul agent KGB Vladimir Putin îl surclasează. Analistul Stanislav Belkovski, evaluând procentele lui Putin, directe sau indirecte, din companii private și imobiliare, în 2007, ajunsese la concluzia că averea președintelui rus se ridică la 40 miliarde dolari.

Însă Bill Browder, fost manager de fonduri și autor de analize financiare, a estimat averea lui Putin la peste 200 miliarde dolari, cea mai mare parte dobândită în ultimii 14 ani, de când a venit la putere.

„Este vorba de o sumă uriașă de bani, provenită din faptul că nu s-au construit spitale, școli, drumuri și altele. Banii lui Putin sunt în proprietăți, în bănci, în fonduri controlate de apropiați ai săi“, a declarat Browder. 

Revista Forbes l-a „sărit“ pe Putin din lista celor mai bogați oameni din lume. Evaluările lui Browder puteau fi făcute și de analiștii de la Forbes, însă într-un comunicat al revistei se stipulează că

„Forbes îi exclude din listă pe liderii lumii, în mod special pe dictatorii care s-au îmbogățit ca rezultat al pozițiilor de putere“!

Niciun dictator, niciun lider nu a fost numit la această „categorie“, dar Putin lipsește din analizele Forbes. Altminteri, chiar și estimarea pe surse publice făcută de Belkovski l-ar fi situat pe Putin în fruntea topului Forbes, după Bill Gates. 

Palat construit special pentru Putin

Belkovski estimează că majoritatea averii lui Putin provine din afaceri cu petrol și gaze, președintele controlând 37% din compania Surgutneftegaz și 4,5% din Gazprom. Plus acțiuni la compania comercială Gunvor, care a avut, în 2012, o cifră de afaceri de 93 miliarde dolari – după cum declară analistul pentru Biroul de Investigații Jurnalistice. Firma Gunvor a negat că Putin deține vreo acțiune în companie.

El personal, nu – susțin analiștii – dar are destui „pioni“ care-i sporesc averea pentru anii „bătrâneții“. Belkovski a precizat că, în conformitate cu unele surse confidențiale, averea lui Putin poate ajunge chiar la 70 miliarde dolari, ceea ce l-ar situa pe lista Forbes între Gates și Amancio Ortega, de la Zara.

Numai iahtul lui Putin, „Olympia“, valorează 35 milioane dolari. Acesta i-a fost dăruit de proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. Apoi este palatul de pe coasta Mării Negre, evaluat la un miliard de dolari.

Omul de afaceri Serghei Koleșnikov, unul dintre oligarhii ruși exilați, a declarat la BBC că acel palat a fost construit special pentru Putin.

Președintele rus are acces și la 58 de avioane și elicoptere, are o colecție de ceasuri în valoare de 500.000 de dolari și încă 20 de palate și reședințe în toată țara.  

 

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă