11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Al treilea atac din Bavaria într-o săptămână. Sirianul care s-a detonat...

FOTO+VIDEO. Al treilea atac din Bavaria într-o săptămână. Sirianul care s-a detonat la Ansbach urma să fie expulzat. ISIS a revendicat atentatul

UPDATE 18,00: Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atacul sinucigaş cu bombă de duminică din apropierea unui festival de muzică din oraşul Ansbach din sudul Germaniei, transmite agenţia de ştiri AMAQ, preluată de Reuters, informează Agerpres.

Stat Islamic susţine că autorul atacului era unul dintre ‘soldaţii’ săi, potrivit AFP. 

UPDATE 17,20: Autorul atacului sinucigaş din oraşul german Ansbach jurase credinţă grupării jihadiste Statul Islamic (SI), aşa cum o dovedeşte o înregistrare video găsită în telefonul său mobil, a anunţat luni ministrul de Interne al landului Bavaria, relatează AFP şi Reuters citate de Agerpres.

“El a anunţat în mod explicit că acţionează în numele lui Allah. A jurat credinţă lui Abou Bakr al-Bagdadi (…) şi a anunţat în mod expres că se răzbună pe germani pentru că aceştia se pun în calea islamului”, a spus ministrul din Bavaria, pe baza unei prime traduceri a înregistrării video care a fost făcută în limba arabă. 

Ministrul a mai afirmat că înregistrarea video arată clar că atacul a fost unul terorist. “Consider că după această înregistrare nu există niciun dubiu că atacul a fost unul terorist, de inspiraţie islamistă”, a subliniat oficialul. 

Potrivit poliţiei germane, atacatorul avea suficiente materiale pentru a mai produce o altă bombă. Bărbatul, mort în explozie, avea asupra sa şi un sul de bancnote de 50 de euro la momentul atacului, a mai precizat poliţia. 

UPDATE 16,40: Clipuri video cu caracter islamist au fost găsite în telefoanele mobile și în laptopul tănărului sirian care s-a aruncat în aer la Ansbach, informează BBC.

La percheziție s-au găsit două telefoane mobile, mai multe cartele SIM și un laptop. Unele dintre acestea aveau pe ele “un anumit conținut salafist”, a declarat Joachim Hermann, ministrul de Interne al landului Bavaria. 

——————————————

UPDATE 15:50. Poliţia germană a efectuat luni percheziţii şi a confiscat dovezi la un adăpost pentru refugiaţi, dar a refuzat să confirme dacă operaţiunea are legătură cu un solicitant de azil sirian care a rănit duminică 15 persoane detonându-şi încărcătura explozibilă avută asupra sa în apropiere de locul unde era organizat un festival în sudul Germaniei, relatează agenţia Reuters, preluată de Agerpres. 

”Au loc investigaţii în legătură cu suspectul decedat. Nu putem oferi mai multe informaţii în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei despre atentatul sinucigaş de la Ansbach, cel de-al patrulea atac violent care a zguduit Germania în ultima săptămână.

Atacul a fost ”foarte probabil” un act de terorism islamist, a declarat anterior, în cursul zilei, un înalt oficial din domeniul securităţii, Joachim Hermann. Ministerul german de Interne a indicat la rândul său că nu are încă dovezi concrete pentru a susţine o motivaţie islamistă a atacului. 

UPDATE 15:40. Cincisprezece persoane, dintre care patru grav, au fost rănite în atacul cu un dispozitiv explozibil de duminică din apropierea locului unde se desfăşura un festival de muzică la Ansbach, în sudul Germaniei, a anunţat luni Carda Seidel, primarul oraşului unde s-a produs incidentul în care şi-a pierdut viaţa autorul faptei, relatează DPA, preluată de Agerpres

Majoritatea persoanelor au fost rănite de fragmentele de metal produse de explozie, a adăugat un alt oficial al oraşului. 

UPDATE 13.08: Sirianul de 27 de ani urma să fie expulzat în Bulgaria, precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, citat de Agerpres.  

08.35: Facem o recapitulare a evenimentelor de azi-noapte, adunate de The Guardian:

  • Un sirian de 27 de ani s-a aruncat în aer duminică noaptea, în fața unui bar, din orașul german Ansbach, după ce i-a fost refuzată intrarea la un festival, puțin după ora 22.00 (ora locală). A murit pe loc. 
  • 12 oameni au fost răniți în explozie 
  • Avea bomba într-un rucsac și conține suficient material pentru a omori un număr mare de oameni, a punctat ministrul de Interne al Bavariei, Joachim Hermann
  • Nu este exclusă motivația teroristă, a spus Hermann
  • Centrul orașului a fost izolat și este păzit de 200 de polițiști. Festivalul, care participau peste 2.000 de oameni, a fost anulat
  • Suspectul era cunoscut poliției și se afla în Germania de doi ani, de un an i se refuzase cererea de azil
  • A încercat să se omoare de încă două ori și primea ajutor psihiatric la un spital din oraș
  • Deși i se refuzase cererea de azil, nu fusese deportat din cauza războiului din Siria 
  • Hermann a spus: ”suspectul a abuzat de protecția pe care i-am oferit-o”
  • Incidentul este cel de-al treilea care se petrece în Bavaria, după omorârea a patru persoane în trenul din Wurzburg, de lunea trecută, și împușcarea a alte nouă în Munchen. 

 

08.20: 2.500 de persoane au fost evaucate până acum. Este cel de-al treilea atac în Bavaria, în ultima săptămână. Un tânăr de 18 ani a împușcat nouă oameni în Munchen, vineri seară, apoi s-a sinucis, iar la începutul săptămânii, un băiat de 16 ani a atacat cu toporul pasagerii dintr-un tren, omorând patru persoane, amintește BBC News. 

 

Citește și:  Nou atac în Germania, după Munchen: Un tânăr sirian înarmat cu o SABIE a ucis o femeie însărcinată. Două persoane sunt rănite

08.00: Autorităţile germane investighează în prezent dacă explozia produsă duminică seara la Ansbach a fost într-adevăr un atentat terorist, a ţinut să sublinieze ministrul de interne Joachim Herrmann, după ce sugerase anterior posibilitatea unui atentat, potrivit DPA, preluată de Agerpres

“Este foarte probabil” ca explozia din oraşul Ansbach să fi fost un act de terorism islamist, declarase mai devreme ministrul de interne bavarez, citat de DPA şi AFP. 

“Este opinia mea personală, din nefericire, eu cred că este foarte probabil că aici a avut loc un atac sinucigaş islamist”, afirmase acesta. 

Este neclar dacă suspectul de comiterea exploziei cu bombă, un sirian – solicitant de azil de 27 de ani – avea legături cu grupări teroriste islamiste. 

——

07.30: O persoană a murit, iar alte 12 au fost rănite, dintre care trei se află în stare gravă, duminică noapte, în urma unei explozii produse în apropierea unui bar din Ansbach, o localitate situată în apropiere de oraşul Nurnberg, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei locale, citat de Reuters. Explozia a fost provocată de un dispozitiv exploziv improvizat, iar persoana decedată este chiar atacatorul, notează News.ro.

Bărbatul care s-a detonat duminică seara este un sirian în vârstă de 27 de ani căruia i-a fost refuzată cererea de azil şi care a recurs la acest gest deoarece nu a fost lăsat să participe la un festival de muzică în aer liber, în oraşul Ansbach, a anunţat luni dimineaţa ministrul bavarez de Interne Joachim Herrmann, relatează The Associated Press.

“Nu ştim dacă acest bărbat voia să se sinucidă sau dacă avea intenţia să ucidă alte” persoane, a declarat Herrmann.

Cererea de azil a bărbatului a fost respinsă în urmă cu un an, a precizat ministrul. Bărbatului i s-a permis însă să rămână în Germania din cauza situaţiei din Siria, o ţară devastată de peste cinci ani de un sângeros război, soldat cu peste 280.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.

 

—–

O explozie puternică s-a  înregistrat duminică seară în orașul german Ansbach din landul Bavaria, în jurul orei locale 22, informează site-ul  www.nordbayern.de

Poliția a anunțat că o persoană a fost ucisă iar alte 11 sunt grav rănite.

Conform primelor informații, cauza exploziei ar fi scurgere de gaze produsă într-un restaurant denumit Eugens Weinstube.

Potrivit presei germane, în apropierea locului exploziei se desfășura, în acest sfârșit de săptămână, un festival muzical cu circa 2500 de spectatori. Aceștia au fost evacuați.

Deasupra orașului patrulează un elicopter al Poliției. Ministrul de Interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, urmează să ajungă la locul evenimentului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

VIDEO. Reacția halucinantă a lui Dan Negru, despre noii jurați “Chefi la Cuțite”

Emisiunea "Chefi la Cuțite" este în prim plan în ultima vreme, după ce vechii jurați care au "scris istorie" în televiziune au demisionat. Potrivit...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...
Ultima oră
Pe aceeași temă