15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Nouă arestări, după atentatul de la Ankara. Turcia ripostează. Încă un...

UPDATE: Nouă arestări, după atentatul de la Ankara. Turcia ripostează. Încă un atentat, joi dimineața

UPDATE 12.10: Şapte membri ai forţelor de securitate turce, aflaţi într-un vehicul militar, au fost ucişi în atentatul care a avut loc joi, asupra unui convoi militar, informează Agerpres.

UPDATE 11.35: Premierul Ahmet Davutoglu a anunțat, joi, că autoritățile au arestat nouă persoane după atentatul de miercuri seară de la Ankara,. Șeful Executivului turc a atribuit atacul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi miliţiei kurde siriene YPG, potrivit agenţiilor France Presse şi Reuters, citate de Agerpres.

‘În lumina informaţiilor pe care le-am obţinut, a fost identificat în mod clar că acest atac a fost comis de membri ai unor organizaţii teroriste din interiorul Turciei, împreună cu un membru al YPG care a intrat din Siria’, a declarat şeful guvernului turc, într-o intervenţie în direct la posturile de televiziune. 

Potrivit lui Davutoglu, atentatul a arătat că YPG este o organizaţie teroristă, iar Turcia se aşteaptă la cooperare din partea aliaţilor săi împotriva grupării kurde siriene. 

UPDATE 10.45: O nouă explozie care a vizat un convoi militar a avut loc, joi, în Turcia. În urma exploziei, mai multe persoane au fost rănite, informează Reuters, citat de Agerpres.

Citește și: Nou atac terorist asupra unui convoi militar din Turcia

UPDATE 10.40: Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis, miercuri seară, că va riposta, ca reacție la atentat, informează AFP.

“Să se ştie că Turcia nu va ezita să recurgă în orice moment, în orice loc şi cu orice ocazie la dreptul său la legitimă apărare”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan într-un comunicat dat publicităţii de serviciile sale.

Astfel, la câteva ore de la explozie, avioanele militare turce au atacat baze militare kurde din nordul Irakului, informează Reuters.

Potrivit CNN Turcia, aproximativ 60-70 de militanți PKK ar fi fost vizați de atacuri. 

UPDATE 10.35:  Statele Unite au condamnat ferm atentatul contra unor militari şi civili turci, a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, într-un comunicat.

“Exprimăm condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa şi le dorim însănătoşire grabnică răniţilor. Ne reafirmăm puternicul parteneriat cu Turcia, aliatul nostru în cadrul NATO, pentru a lupta împotriva ameninţărilor teroriste comune”, a adăugat el. 

UPDATE 10.30:  Amprentele digitale descoperite de autorități dezvăluie că autorul atentatului sângeros comis miercuri seară în Ankara ar fi un cetăţean sirian, informează Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit cotidianului pro-guvernamental Yeni Safak, atentatorul, identificat sub numele de Salih Necar, ar fi intrat în Turcia cu valul de refugiaţi din Siria. El a fost identificat pe baza amprentelor digitale prelevate la intrarea în ţară, mai scrie Yeni Safak. 

Potrivit aceleiaşi surse, autovehiculul folosit în atacul de miercuri, întreprins în apropierea sediului Statului Major, a parlamentului şi a altor clădiri guvernamentale, fusese închiriat în oraşul Izmir, din vestul Turciei, în urmă cu circa două săptămâni. Potrivit unei surse de securitate de rang înalt, indiciile iniţiale arată spre o responsabilitate a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis prin lege. 

UPDATE joi, 10.25: Un atac cu bombă a avut loc, miercuri, la un centru cultural turc din Suedia, potrivit publicației Hurriyet Daily News.

Explozia a afectat o parte a clădirii în care își desfășura activitatea o asociație culturală turcă din Stockholm. Potrivit poliției, nimeni nu a fost rănit.

„Nu era nimeni înăuntru. Nicio persoană nu a fost rănită. Centrul a fost încuiat undeva la începutul serii”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției.

În prezent, nicio persoană nu a fost arestată și nu există niciun suspect.
 

UPDATE 22.30: O reuniune prevăzută joi la Bruxelles între un grup de 11 ţări membre ale UE numite “voluntare” pentru a-şi repartiza mai mulţi refugiaţi sosind din Turcia a fost anulată în urma sângerosului atentat de la Ankara, au anunţat miercuri surse diplomatice, potrivit AFP. În urma acestui atentat împotriva unor vehicule militare care a făcut cel puţin 28 de morţi, reuniunea de la Bruxelles, organizată de Austria, a fost anulată, au precizat aceste surse.

 

UPDATE 22.06:  Atentatul cu maşină capcană care avizat miercuri seară vehicule militare în centrul capitalei turce a făcut cel puţin 28 de morţi şi 61 de răniţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Ankara, potrivit AFP. “Acest atac terorist laş a costat viaţa a 28 de persoane, 61 de cetăţeni fiind răniţi”, a declarat presei purtătorul de cuvânt, vicepremierul Numan Kurtulmus, care a promis că executivul va face “lumină deplină” asupra acestui atentat. “Autorii acestui atentat vor fi găsiţi”, a dat el asigurări.

UPDATE 20.52: Bilanţul atentatului cu maşină-capcană care a vizat miercuri vehicule militare în centrul capitalei turce a ajuns la cel puţin 18 morţi şi 45 de răniţi, a anunţat biroul guvernatorului Ankarei, Mehmet Ali Kiliçlar, transmite AFP. “Potrivit ultimelor informaţii, atacul terorist a dus la moartea a 18 persoane şi rănirea altor 45”, a indicat biroul guvernatorului Ankarei, într-un comunicat publicat pe website-ul său. 

UPDATE 20.24: Explozia produsă miercuri la Ankara – soldată cu cel puţin cinci morţi şi zece răniţi – a vizat un autobuz ce transporta personal militar, a anunţat un oficial al Statului Major al armatei turce, citat de Reuters. Oficialul turc nu a putut însă confirma bilanţul victimelor deflagraţiei. La rândul său, ministrul turc al justiţiei, Bekir Bozdag, a condamnat pe reţeaua Twitter ceea ce el a numit ‘atacul terorist’ de la Ankara. Agenţia France Presse a relatat că este vorba despre un atac cu maşină-capcană. 

În urma exploziei, guvernul turc a decis să impună o interdicţie temporară şi parţială asupra transmisiunilor de la locul incidentului. Interdicţia se referă la imaginile de la locul deflagraţiei şi informaţiile neoficiale difuzate de mass-media. 

UPDATE 19.44: Premierul turc Ahmet Davutoglu şi-a anulat vizita la Bruxelles după o explozie violentă produsă miercuri la Ankara, soldată cu cel puţin cinci morţi şi zece răniţi, a informat un oficial de la cabinetul premierului, relatează Reuters. Davutoglu urma să plece în Belgia într-o vizită oficială miercuri seara. 

O explozie violentă s-a produs miercuri seară, la trecerea unui vehicul militar, nu departe de sediul Statului Major al armatei turce de la Ankara, incident soldat, potrivit unui prim bilanţ cu cinci morţi şi 10 răniţi, relatează AFP şi Reuters, care citează canalele de televiziune locale. 

Potrivit Agerpres, la locul exploziei se ridică un fum gros. AFP transmite că este vorba despre un atac cu maşină-capcană. Purtătorul de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ), Omet Celik, a postat pe Twitter că este un act terorist. 

Mai multe ambulanţe au fost trimise la locul deflagraţiei, unde un autobuz era cuprins de flăcări, conform canalului de televiziune CNN Turk, citat de DPA. Biroul premierului turc a declarat că poliţia investighează incidentul.

Începând din luna iunie a anului trecut, în Turcia s-au înregistrat mai multe atacuri cu bombă, unele fiind revendicate de gruparea Statul Islamic, potrivit autorităţilor de la Ankara. 

Precedentul atac, comis pe 12 ianuarie, a avut loc în zona istorică Sultanahmet din Istanbul şi s-a soldat cu decesul a 10 persoane, majoritatea turişti germani, şi rănirea altor 15. Autorităţile turce au anunţat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită ce s-a aflat până recent în Siria şi s-a înregistrat ca refugiat în Istanbul. 

Pe 10 octombrie anul trecut, un dublu atentat sinucigaş a ucis 103 persoane în timpul unui miting al opoziţiei turce, în apropierea gării centrale din Ankara. Un alt atac sângeros, soldat cu 33 de morţi şi 104 răniţi, a avut loc anul trecut atunci când un atacator sinucigaş şi-a detonat centura cu explozibil în oraşul Suruc, din provincia Sanliurfa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Florin Roman(PNL): „ Noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”

Deputatul PNL Florin Roman, coordonatorul campaniei partidului pentru alegerile locale, a declarat miercuri, la Târgovişte, că "noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă