14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO: Erdogan: Explozia din Istanbul, cauzată de persoane de origine...

FOTO + VIDEO: Erdogan: Explozia din Istanbul, cauzată de persoane de origine siriană

UPDATE 20.10: Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat marți atentatul comis la Istanbul, denunțând o “crimă josnică”, potrivit unui comunicat preluat de AFP. Ban Ki-moon și-a manifestat speranța că autorii acestui atac vor fi aduși rapid în fața justiției și a adresat cele mai sincere condoleanțe familiilor victimelor, precum și guvernului și poporului Turciei, Germaniei și altor țări care au cetățeni printre victimele atentatului din metropola turcă.

UPDATE 18.45: Autorul atentatului sinucigaș comis marți în centrul istoric al orașului Istanbul, soldat cu moartea a cel puțin 10 persoane, dintre care nouă germani, este un jihadist al grupării Statul Islamic (SI), a declarat premierul turc Ahmet Davutoglu, relatează AFP și Reuters. “Am stabilit că autorul acestui atac terorist de la Sultanahmet este un membru străin al Daesh” (acronimul în arabă al SI), a afirmat Davutoglu în cadrul unei scurte declarații televizate la Ankara.

UPDATE 15.30: Autorităţile au identificat autorul atentatului sinucigaş din Istambul, drept un tânăr sirian, născut în 1998, potrivit vicepremierului Turciei, informează Agerpres.

UPDATE 13.45: Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a confirmat că explozia a fost cauzată de atentatori de origine siriană, potrivit Hurriyet Daily News.

Printre răniţi sunt şi cetăţeni străini, şase din Germania, o persoană din Norvegia şi o persoană din Peru. O parte dintre victimele rănite în explozie sunt în stare critică, astfel că există posibilitatea ca numărul morţilor să crească, informează CNN Türk.

Majoritatea victimelor primesc asistenţă medicală la Spitalul Çapa, însă numărul lor este, deocamdată, incert.

Citeşte şi: MAE: Verificările sunt în curs, pentru a afla dacă sunt cetăţeni români printre persoanele afectate de explozia din Istanbul

 

UPDATE 11.35: 10 persoane au murit şi 15 au fost rănite în explozia din piaţa Piaţa Sultanahmet din Istanbul, potrivit oficialităţilor, citate de agenţiile de presă Reuters şi Dogan.

Poliţia spune că ar putea fi vorba de un posibil atac sinucigaş, însă cauza exploziei nu a fost descoperită până în prezent.
 

—-

O explozie puternică a avut loc, marţi, într-un cartier turistic din Istanbul, fiind auzită şi în cartierele din împrejurimi, informează site-ul Hurriet Daily News.

În urma exploziei, cel puţin opt persoane ar fi murit, potrivit televiziunii naţionale din Turcia, citată de Reuters. Totodată, agenţia de presă Dogan a transmis că două persoane au fost duse la spitalul Haseki, din zonă. 

Mai mult, potrivit unei surse citate de Reuters, părţi din corpurile victimelor ar fi fost văzute la locul exploziei, informaţie confirmată şi de un ofiţer de poliţie.

Potrivit unor surse, explozia ar fi avut loc în zona obeliscului Theodosius, din Piaţa Sultanahmet, în cartierul Fatih. Mai multe ambulanţe se află la locul exploziei, în apropiere de Moscheea Albastră şi Biserica Sofia, informează Reuters.

La faţa locului se află mai multe ambulanţe, echipaje de poliţie şi pompieri. Totodată, locul exploziei a fost izolat de poliţie, iar echipaje de genişti inspectează zona, porivit Daily Sabah.

 

Turcia a fost vizată de două atacuri cu bombă majore anul trecut. Astfel, peste 30 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş revendicat de gruparea Stat Islamic în oraşul Suruc, din apropierea frontierei cu Siria, în iulie. Totodată, în octombrie, un dublu atentat cu bombă comis lângă gara centrală din Ankara, cu ocazia unui miting pentru pace, s-a soldat cu peste 100 de morţi, acesta fiind cel mai sângeros atac din Turcia. Parchetul turc a precizat că atacul a fost comis de o celulă locală a reţelei Stat Islamic.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă