27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialLIVE UPDATE. Franța, lovită de Statul Islamic. Bilanțul provizoriu: 132 de morți,...

LIVE UPDATE. Franța, lovită de Statul Islamic. Bilanțul provizoriu: 132 de morți, între care și doi ROMÂNI. Cronologia atentatelor

UPDATE duminică 13.00: Un nou bilanț arată că 132 de oameni au murit în atentate.

UPDATE duminică 13.00Alți doi autori ai atentatelor de la Paris au fost identificați

UPDATE duminică 12.00Șase persoane din anturajul atacatorului francez kamikaze au fost reținute

UPDATE duminică 11.00Un minut de liniște va fi ținut, luni, la ora 12.00, pe tot teritoriul Franței, în semn de omagiu pentru victimele din atentatele de la Paris.

UPDATE duminică 10.00Surse din ancheta de la Paris arată că teroriştii kamikaze ar fi avut între 15 şi 18 ani 

UPDATE duminică 09.00Alertă maximă în Belgia, după atentatele din Paris

UPDATE duminică 08.00Chişinăul instituie o zi de doliu naţional, după atentatele de la Paris. Republica Moldova nu a făcut însă acelaşi lucru şi după tragedia de la clubul „Colectiv” din Bucureşti

UPDATE duminică 07.00În prima zi de doliu național, principalele ziare din Franța aduc un omagiu victimelor din atentatele de vineri seară din Paris.

UPDATE 00.20: Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ”atentatele de la Paris nu reprezintă o luptă între Occident și Islam”, conform Le Figaro. 

UPDATE 00.15: Tată și fratele unuia dintre atacatorii de la Bataclan au fost reținuți de polițiști, conform Le Figaro. 

Potrivit informațiilor culese de un jurnalist de la France Info, părinții sinucigașului de 29 de ani sunt ”oameni respetați în cartier 

UPDATE 00.00 La ora transmiterii acestei știri, anchetatorii francezi efectuează percheziții la locuința unuia dintre atacatorii identificați, în Romilly-sur-Seine (Aube), transmite Le Figaro. 

Perchezițiile l-ar viza pe francezul de 29 de ani care s-a detonat la Bataclan și care ar fi săvârșit mai multe infracțiuni de drept comun.

UPDATE 23.40Poliția a evacuat zona din jurul Turnului Eiffel și a parcului Champ de Mars din Paris, a declarat un martor pentru agenția Reuters sâmbătă seară, conform Le Figaro. Un alt martor ocular a văzut polițiști în zona hotelului Pullman, de pe Avenue de Suffren, lângă Turnul Eiffel.

UPDATE 23.30 Le Figaro: Cel puțin 10 străini au murit în atentatele de la Paris

UPDATE 23.00: Doi bărbați căutați de poliția franceză au fost înregistrați în Grecia ca solicitanți de azil în acest an, a anunțat poliția greacă, informează AFP, conform Agerpres.

UPDATE 22.55Reacția șefului Cultului Musulman din România, după atentate: Islamul interzice uciderea oricărui suflet

UPDATE 22.50: Printre victimele atentatului de la Paris se numără și verișoara internaționalului francez Lassana Diarra. Fotbalistul a anunţat, sâmbătă, pe Twitter,  despre moartea rudei sale, Asta Diakite, potrivit Mediafax.

Manuel Valls: “Franta este in razboi si isi va lovi dusmanul, Statul Islamic, pentru a il distruge. Raspunsul francez va fi la “acelasi nivel” al atacului de la Paris.”

UPDATE 22.30#PrayForParis: Mii de persoane ies în stradă, în mai multe orașe din Franța

UPDATE 22.15 Procurorul Francois Mollins face publică cronologia atacurilor din Paris

Cei șapte teroriști care au participat la atentatele comise în diferite puncte din Paris, în arondismentele XX și XXI, au fost împărțiți în trei echipe care s-au coordonat între ele. Teroriștii care au luat cu asalt sala de concerte din Bataclan (centrul Parisului) au invocat situația din Siria și Irak în timpul atacului în care au fost ucise cel puțin 89 de persoane. Unul dintre teroriștii de la Bataclan a fost identificat în mod oficial, a spus procurorul Molins. 

Procurorul Parisului a mai informat că persoana care a închiriat o mașină folosită în atacuri a fost oprită în apropierea graniței cu Belgia. El a precizat că mașina era înmatriculată în Belgia și a fost închiriată de un cetățean francez. 

UPDATE 21.25: Poliția franceză este, de asemenea, în stare de alertă maximă la centrul de primire pentru migranți de la Calais.

UPDATE 21.20: Comisia Europeană, despre atentatele din Paris: Este vorba de un atac împotriva noastră, a tuturor

Internauții își arată solidaritatea pe rețelele de socializare, colorându-și profilul de Facebook în culorile Franței și distribuind mesaje cu Turnul Eiffel și simbolul păcii, folosind hastagul ”#PrayForParis”. 

Facebook îi îndeamnă pe utilizatori să fie solidari cu Franța

Simbolurile #PrayForParis, virale pe Internet

Totodată, au apărut noi informații și despre un alt atentator: era un francez recidivist, în vârstă de 29 de ani. 

UPDATE 20.45: Au apărut noi informații despre atacatorii care s-au aruncat în aer în Paris, după ce autoritățile au găsit asupra lor mai multe pașapoarte. 

Citește și: Cine sunt teroriștii care s-au aruncat în aer la Paris

Totodată,  Air France avertizează călătorii asupra posibilelor întârzieri, din cauza controalelor din aeroporturi. 

UPDATE 20.30: Ziua de luni a fost declarată zi de doliu național, în toate statele membre ale Uniunii Europene.

UPDATE 20.20: Presa franceză anunță un nou bilanț al victimelor în urma atentatelor: 129 de morți și 352 de răniți, dintre care 99 sunt în stare critică.

Procurorul francez Francois Molins a anunțat, de asemenea, și că șapte teroriști sunt morți, conform Le Figaro. 

UPDATE 20.00: Unul din atacatorii de pe Stade de France avea bilet la amicalul dintre Germania și Franța și a încercat să intre pe stadionul pe care se aflau aproximativ 80.000 de persoane, informează site-ul publicației franceze Le Figaro.

UPDATE 19.20: Cinci persoane au fost arestate în Belgia, iar unul dintre bărbați este cetățean francez, informează site-ul televiziunii belgiene RBTF. Ministrul Justiției, Koen Geens, a declarat că perchezițiile au legătură cu mașina cu numere de înmatriculare belgiene, identificată vineri seara, la Bataclan. Ministrul a confirmat arestările, însă nu au precizat și dacă teroriștii sunt cetățeni belgieni.

UPDATE 19.00: Ministerul de Externe a anunțat că un al doilea român a fost rănit în atentatele de la Paris. 

Citește și: Nou bilanț MAE: Doi români au murit, iar alți doi au fost răniți, în urma atentatelor de la Paris. Reacția președintelui Iohannis

UPDATE 18.40: Consecințele atentatelor din Paris: o moschee din Spania a fost atacată, drept răspuns la atentatele din Paris, dar nu s-au înregistrat victime.  

De asemenea, lidera extremei dreapta, Marine Le Pen, a declarat că ”fundamentalismul islamist trebuie distrus, moscheile radicale trebuie inchise, iar clericii radicali expulzati. Teroristilor francezi trebuie sa li se ia cetatenia si sa li se interzica sa mai intre in aceasta tara”.

Tototdată, locurile emblematice din Paris, unde turiști din întreaga lume își fac cumpărăturile, se plimbă sau își sorb cafeaua, precum Grands Magasins, Avenue Montaigne, Champs-Elysées, erau aproape pustii, a arătat AFP, conform Agerpres. 

UPDATE 18.15Teroriștii din Paris, căutați în Bruxelles

Citește și: FOTO. Solidaritate: Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro, dar și Primăria din San Francisco sunt luminate în culorile Franței

UPDATE 17.30: Un avion care se îndrepta spre Franța, evacuat pe aeroportul din Schiphol

UPDATE 16.40: Până în prezent, anchetatorii au descoperit un pașaport egiptean și un pașaport sirian, asupra cadavrelor a doi dintre atacatorii sinucigași, care s-au aruncat în aer vineri seară, în apropiere de Stade de France, la periferia nordică a Parisului, a transmis sâmbătă postul francez de televiziune BFMTV, conform Agerpres. 

Citește și: Presa germană, dezvăluiri despre unul din teroriștii din Franța

Totodată, numărul răniților din spitalele franceze a crescut la 300. 

UPDATE 16.10: Presa franceză notează că sala Bataclan a mai fost vizată de un atentat terorist în 2011, islamiștii vizându-i pe patronii evrei. 

11 concerte care urmau să aibă loc în perioada următoare la Paris au fost anulate, conform Le Figaro. Între ele, și unul susținut de U2. 

Citește și: VIDEO. Omagiu tulburător pentru victimele atentatului din Bataclan, Paris

UPDATE 15.30: Reacții din Marea Britanie, după atentatele din Franța. Regina Elisabeta s-a declarat șocată de ce s-a întâmplat la Paris, în timp ce premierul David Cameron a anunțat că va reexamina măsurile de securitate din Marea Britanie. 

UPDATE 15.00Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, a precizat că a luat ”măsurile necesare la nivel internațional pentru a spori protecția la toate obiectivele noastre, iar prin aceasta înțeleg ambasade, consulate, centre culturale și școli”, la Viena, unde a participat la o reuniune internațională privind situația din Siria. 

Citește și:  ATENTATELE teroriste din Franța, în imagini

UPDATE 14.50: O mașină cu suspecți este urmărită de Poliția Rutieră, transmite Le Parisien. 

UPDATE 14.35: Președintele Iohannis a scris, pe Facebook, că România este din nou în doliu, după moartea celor doi români, în atentatele din Franța. 

Citește și: Prima reacție a lui Klaus Iohannis, după moartea celor doi români

UPDATE 14.20: Eurodisney şi Turnul Eiffel, închise. Muzeul Luvru, rămâne deschis

De asemenea, cursele aeriene către şi dinspre Franţa se desfăşoară normal, dar se efectuează controale la toate frontierele acestui stat, a declarat, sâmbătă, directorul de comunicare al Aeroportului ”Henri Coandă” Bucureşti, Valentin Iordache, conform Mediafax. 

UPDATE 14.18: Teroriștii kamikaze de la Bataclan vorbeau foarte bine limba franceză, au declarat anchetatorii, care au intrat în posesia unor înregistrări ale discuțiilor dintre atentatori. 

Și primarul Parisului, Anne Hidalgo, a spus, într-o conferință de presă, că ”vom fi mai puternici”, conform Le Figaro. 

UPDATE 14.15: Ambasadorul francez la București a anunțat că duminică, de la ora 14.00, va avea loc o ceremonie de reculegere pentru victimele atentatelor din Paris, la care sunt bineveniți atât francezii, cât și românii. 

UPDATE 14.00 Doi români au murit în atentatele din Franța, a anunțat MAE. 

 
UPDATE 13.40: Bogdan Aurescu a mers sambata la Ambasada Frantei, unde a condamnat aceste “acte teroriste lase si impardonabile”. 

UPDATE 13.35Le Figaro: Galeriile Lafayette, evacuate, din cauza unui pachet suspect

UPDATE 13.25: Statul Islamic a publicat mesajul în care explică de ce a comis atentatele asupra Franței. 

Citește și: Mesajul Statului Islamic pentru Franța

UPDATE 12.50MAE: Român RĂNIT în atentatele de la Paris

UPDATE 12.25: Bilanțul anunțat de autoritățile de la Paris este 128 de morți și 250 de răniți. Bilanțul este provizoriu, iar procurorul Parisului a anunțat: 18 moți pe strada Charonne, cinci morți pe strada Fontaine au Roi, 12 moți pe străzile Alibert/Bichat. Patru persoane au fost găsite moarte în apropiere de stadion, dintre care cel puțin trei teroriști, conform unor surse din Poliție, citate de Le Figaro. Din cei 250 de răniți, 99 se află în stare gravă. 

De asemenea, Poliția a interzis manifestațiile publice în Paris și în zonele limitrofe Parisului, până joi. 

Zeci de parizieni s-au dus să depună flori și lumânări la barul Le Carillon, afectat de atentat. 

Totodată, Ministerul de Externe din România a transmis un comunicat cu sfaturi pentru cei care astăzi vor să meargă în Franța: Sfaturi MAE pentru românii care merg sâmbătă în Franța.

UPDATE 12.15: În timp ce presa americană anunță un bilanț de 150 de morți, francezii anunță oficial 128 de decedați. 

Ministerul român de Externe a precizat că informațiile despre un jurnalist român rănit în atentate sunt false. 

Citește și: UPDATE. Jurnalistul român despre care se spunea că a fost rănit în atentatele din Franţa: Nu am pățit nimic

UPDATE 11.25: Teroriștii din Stat Islamic revendică atentatele de la Paris, conform The Independent. 

Citește și:  FOTO. Explozia de la stadion. Cum a fost evacuat Hollande

UPDATE 11.10: Noi mărturii despre atentatele din Paris apar în presă. Astfel, un jurnalist Le Monde a relatat cum a fost împușcat în timp ce încerca să îi ajute pe răniții de la concertul rock. 

Citește și:  VIDEO. Mărturia unui jurnalist Le Monde, împușcat când îi ajuta pe răniții de la concert

UPDATE 10.50: Parcul de distracții Disneyland și-a închis, sâmbătă, porțile, în semn de solidaritate cu victimele atentatelor din Paris. 

La Paris, a început un Consiliul de Securitate, convocat de președintele Francois Hollande, unde participă cei mai mulți dintre miniștrii săi, excepție făcând ministrul de Externe, Laurent Fabius, care este în Turcia, conform Le Figaro. 

De asemenea, opt linii de autobuze sunt închise, sâmbătă dimineață, la Paris. 

Citește și:  FOTO. Presa franceză, despre atentatele din Paris: De această dată, este război

UPDATE 10.20: Presa americană modifică bilanțul morților, la peste 150. 

Un jurnalist francez a povestit, pentru România liberă, cum a simțit atentatele de la meciul de pe stadionul din Paris. 

Citește și:  EXCLUSIV. Cum s-au văzut atentatele din Paris de pe stadion. Mărturia unui jurnalist francez, pentru Rl

La București, premierul interimar a convocat o ședință de urgență a Executivului, pentru ora 10.30. 

Citește și: Cel mai grav atentat terorist asupra Europei. Istoria atacurilor însângerate de pe bătrânul continent

UPDATE 09.45 Hashtagul #prayforparis, viral după atentatele din Paris: Mii de internauți și artiști, solidari cu Franța

UPDATE 09.00: Cel mai probabil, atentatele petrecute vineri noaptea la Paris au fost comise de reţeaua teroristă Stat Islamic sau de Al-Qaida, iar unii din dintre autorii atentatelor din Paris probabil au fugit

UPDATE: Premierul desemnat, Dacian Cioloş: Sunt “profund șocat” de atentatele teribile de la Paris

UPDATE 08.15Cel puţin şapte terorişti sinucigaşi, implicaţi în atentatele din Paris

O serie de șapte atentate teroriste au avut loc vineri seară în mai multe zone din Paris, bilanţul fiind de aproximativ 140 de morţi şi sute de răniţi. Președintele a decretat stare de urgență în toata Franța și a declanșat „Planul Alb” în spitale, pentru a reuși să salveze toate victimele din atentate.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini din timpul atentatelor din Paris.

Luare de ostatici

Într-o sală de concerte din zona Bataclan, în sectorul 10 al Parisului, persoane înarmate au luat ostatice zeci de persoane. Atacul a început într-o cafenea, unde au fost uciși mai mulți oamenii, iar ulterior atacatorii s-au refugiat în sala de concerte cu mai mulți- ostatici. În momentul atacului, în sală avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Meta. 

Asaltul asupra atacatorilor închiși în sala de concerte de la Bataclan s-a încheiat după aproximativ o oră. Poliția a ucis doi teroriști, dar în sala au fost găsite aproximativ 100 de cadavre, informează Reuters.

Atacuri simultane

Primul apel de urgență s-a produs de la un restaurant. Presa franceză scrie că teroriştii au deschis focul cu arme automate la trei restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului. Într-o imagine surprinsă pe strada Charonne şi publicată de ediţia on-line a cotidianului Le Figaro se pot vedea mai multe cadavre acoperite cu nişte pături.

În paralel, trei explozii, comise aparent de terorişti sinucigaşi, au avut loc în faţa stadionului “Stade de France”, în cursul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. La meci asista şi preşedintele Francois Hollande, care a fost evacuat în siguranţă. Foarte mulți oameni au rămas însă blocate pe stadion.

Un alt atac cu arme automate a fost semnalat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în cartierul Halles din Paris, relatează postul Europe 1.

Stare de urgență

Președintele Francois Hollande a decretat stare de urgență pe tot teritorul Franței. Granițele țării vor fi închise, astfel încât teroriștii să nu poată părăsi Franța. 

„Trebuie să știm cine sunt acești teoriști care vin să ne atace. În aceste momente, Franța trebuie să fie puternică și măreață. Trebuie să facem apel către toți cetățenii. Acești teroriști vor să stârnească teama, dar ei sunt cei care trebuie să se teamă”, a spus Hollande.

Starea de urgență conferă autorităților civile puteri excepționale, respectiv blocarea circulației, interzicerea manifestărilor și efectuarea de percheziții.

În prezent, se fac percheziții în mai multe locații din Franța pentru a găsi atacatorii. Peste 200 de soldați au fost trimiși în sectoarele 10 și 11 din Paris.

Ministerul francez de Interne a creat o celulă de criză, dar autorităţile par depăşite de situaţie. Cel mai probabil este vorba de atentate coordonate care poartă marca unor organizaţii teroriste precum Al-Qaida sau Stat Islamic. Franța este una din țările care luptă împotriva organizației ISIS în Siria.

Citește și: Obama și Cameron, primele reacții, după atentatele din Paris

Români prin victime?

În prezent, Ministerul Afacerilor Externe din România verifică dacă, printre victime, se află și cetățeni români. Ambasada României a anunțat că este în legătură cu autoritățile franceze și a întreprins în regim de urgență demersurile pentru a obține informații suplimentare. 

Alerte false în timpul zilei

Vineri, în cursul zilei, un hotel și o gară din Paris au fost evacuate, din cauza unor amenințări cu bombă.

Hotel din Paris, în care este cazată echipa națională de fotbal a Germaniei, a fost evacuat, după ce o persoană a anunțat prin telefon că în hotel ar exista o bombă. Căutările au relevat că a fost vorba de o alarmă falsă.

Totodată, gara Lyon din Paris a fost evacuată, după ce un mesaj care sugera prezența bombei a fost postat pe site-urile de socializare, informează Le Figaro.

Ultima dată când autoritățile franceze au declanșat starea de urgență a fost în urmă cu zece ani, când în suburbiile Parisului au avut loc violențe grave. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...
Ultima oră
Pe aceeași temă