20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialExtremiștii britanici nu au reușit să intre în Parlament

Extremiștii britanici nu au reușit să intre în Parlament

Partidul populist britanic Ukip nu a reușit să obțină, joi, primul său mandat în Camera Comunelor, în cadrul unor alegeri parţiale într-un colegiu conservator, la Newark, potrivit rezultatelor publicate vineri dimineaţa, relatează AFP, conform Mediafax.

Partidul Conservator era favorit în scrutinul organizat în circumscripţia din centrul Angliei, sondajele plasând pe locul doi partidul lui Nigel Farage, care şi-a confirmat cel puţin statutul de formaţiune care "strică cheful altora" şi care va putea să se laude că a furat spectacolul.

Un semn al nervozităţii conservatorilor în faţa pericolului reprezentat de Ukip este faptul că premierul David Cameron a efectuat patru vizite în acest oraş pitoresc şi prosper, ai cărui locuitori au asistat la defilarea a zeci de deputaţi conservatori în ultimele săptămâni.

Robert Jenrick, în vârstă de 32 de ani, a obţinut cu 7.403 voturi în plus faţă de reprezentantul Ukip Roger Helmer, în vârstă de 70 de ani, ales în Parlamentul European (PE) în 1999.

Secţiile de votare au fost închise la ora locală 22.00 (vineri, 0.00, ora României), iar rezultatele erau aşteptate vineri dimineaţa.

Mandatul vacantat în urma demisiei deputatului Patrick Mercer în aprilie, în urma unui scandal cu privire la activităţi de lobby, a fost obţinut în 2010 de către candidatul conservator în faţa opoziţiei laburiste. Candidatul Ukip se afla atunci abia pe poziţia a patra, cu un scor minuscul de 3,8%.

Patru ani mai târziu, raportul de forţe s-a schimbat. Discursurile anti-UE, antiimigraţie şi antielite ale Ukip seduc tot mai mult. Partidul lui Nigel Farage a obţinut mai multe succese electorale, până la "seismul" alegerilor europene, în urmă cu aproximativ 15 zile, în care a obţinut o victorie împotriva celor trei partide tradiţionale, şi 24 de mandate.

Nigel Farage depune de-acum eforturi să găsească aliaţi pentru a forma un grup în PE. El discută cu italianul Beppe Grillo, dar nu vrea "să aibă de a face" cu Frontul Naţional (FN, extrema dreaptă) din Franţa.

Încurajat de această victorie în alegerile europene – din 1906 niciun alt partid în afara conservatorilor şi laburiştilor nu a mai obţinut o victorie în scrutinul organizat la nivel naţional -, liderul populist vizează de-acum Parlamentul de la Westminster şi viitoarele alegeri legislative din 2015, o "fortăreaţă" considerată mult timp de necucerit pentru acest partid altădată marginal.

Farage preconizează că va candida într-o circumscripţie din sud-estul Angliei. Partidul îşi va concentra eforturile asupra a "două sau trei duzini" de mandate de deputat şi speră să obţină "o mână".

Scrutinul uninominal majoritar într-un singur tur favorizează formaţiunile naţionale în faţa partidelor mici.

În cursul primei sale vizite la Newark, sâmbătă, Farage declara zâmbind pentru AFP că "europenele au fost seismul. Dacă vom câştiga joi, va fi Krakatoa!", evocând acest vulcan indonezian a căreui erupţie s-a soldat cu peste 36.000 de morţi în 1883.

Succesul lui Nigel Farage pune în dificultate toate cele trei partide principale. Astfel, David Cameron este împins într-o poziţie tot mai eurosceptică, iar Partidul Laburist al lui Ed Miliband se află sub presiunea problemei organizării unui referendum cu privire la apartenenţa Marii Britanii la UE, în timp ce Ukip câştigă teren în fiefurile lor din nordul ţării. În schimb, partidul Liberal-Democrat se află în cădere liberă.

Având grijă să se distanţeze de aceste formaţiuni ale "establishmentului", Farage îşi cultivă imaginea unui om de teren care vorbeşte pe şleau şi bea bere la pub. În ultimele săptămâni, el a depus un efort să contracareze acuzaţiile de rasism, machism şi homofobie aduse formaţiunii.

Ukip a fost catalogat "xenofob" chiar joi de către comisarul european însărcinat cu Concurenţa Joaquin Almunia. "Nu este de mirare că suntem atacaţi de către Comisia Europeană (CE), având în vedere ameninţarrea pe care o reprezentăm la adresa existenţei ei", i-a replicat o purtătoare de cuvânt a partidului.

Cele mai citite

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă