6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialComisarii europeni caută arme să lupte cu trolii rușii: Facebook, amenințat cu...

Comisarii europeni caută arme să lupte cu trolii rușii: Facebook, amenințat cu plata unor daune de 500.000 de euro pentru fiecare știre falsă.

Comisarii Uniunii Europene caută soluții la valul de știri false și de atacuri ale hackerilor ruși, ce au invadat mediul electoral, orientând cetățenii în direcții „hazardate”.

Într-o conferință de presă ținută la Bruxelles, Andrus Ansip, fost premier estonian, responsabil cu „piața digitală”, a atras atenția că nu există soluții ușoare la „făcăturile” ce devin din ce în ce mai populare. Sau populiste. Sau manevrate de „populiști”. 

„Ministere ale Adevărului”, din nou?

Marele pericol al știrilor contrafăcute, distribuite masiv pe rețelele de socializare, este că nu mai pot fi oprite, chiar dacă ele sunt infirmate ulterior.

Acționează ca un bulgăre ce devine tot mai mare, pe măsură ce se rostogolește în zăpadă. Comisarii europeni caută măsuri de cenzurare a știrilor ce apar în ziare, online, pe rețelele de socializare. Dar ceva ce să nu aducă aminte de vechile „direcții ale presei și tipăriturilor”, organismele comuniste de cenzură. 

„Ministerele Adevărului” sunt considerate total nedemocratice, chiar mai rele decât știrile false în sine. Vera Jurova, cehă, care deține portofoliul Justiției, este de părere că fiecare stat al Uniunii trebuie să-și adopte propriile „măsuri responsabile”. „Noi, cei din fostul bloc sovietic, am trăit prea mult sub regulile dictatoriale ale ministerelor adevărului, și de aceea suntem foarte sensibili la orice organism ar aminti de acestea”, a precizat Jurova. 

Însă care ar fi soluțiile împotriva știrilor false manevrate chiar de partide și candidați aflați în competiție. Un mare învins al acestor făcături a fost Matteo Renzi, premierul Italiei. „Pagella Politica” a descoperit că mai mult de 50% din știrile despre consecințele referendumului propus de el, circulate pe rețelele de socializare, erau știri false ce au lucrat în favoarea populiștilor de la Mișcarea Cinci Stele. 

În procesul alegerilor prezidențiale din Franța, Alain Juppe a pierdut din cauza unor știri false ce-l relaționau cu extremiști islamici. Despre Angela Merkel, știrea că ar fi fiica lui Hitler, obținută pe cale artificială de către un medic nazist, a făcut înconjurul rețelelor de socializare. Guvernul german a amenințat că va da Facebook în judecată, cerând 500.000 de euro pe știre falsă difuzată.  

UE investește 1,8 miliarde în securitate cibernetică

Spre deosebire de știrile false, făcute să compromită anumite persoane, o metodă adânc înrădăcinată de KGB, reînviată acum, acțiunile hackerilor sunt mai ușor de combătut, prin metode tehnice specifice, prin colaborarea specialiștiilor din serviciile secrete. Comisia Europeană va investi peste 1,8 miliarde de euro pentru măsuri de securitate cibernetică. 

Șefii serviciilor secrete britanice, franceze, germane și suedeze au atras atenția asupra intensificării atacurilor hackerilor ruși, care au ca obiectiv influențarea alegerilor în Europa, după „modelul SUA”. „Scandalul Dușurilor de Aur”, presupusul dosar de șantaj al rușilor asupra lui Trump, este amplu dezbătut, pentru a se combate astfel de acțiuni. 

Nici nu mai este important dacă rușii l-au filmat pe Trump, pe vremea când nu visa că va ajunge președinte al SUA, într-o orgie cu prostituate rusoaice și „dușuri” de urină. Nu mai contează că spionul britanic, care a avertizat asupra dosarului de „kompromat” întocmit de ruși, a avut o activitate ireproșabilă. Nu mai contează că șefii serviciilor secrete americane au considerat necesar să facă o informare asupra subiectului. Tot ce contează este că știrea a pornit ca tăvălugul, punând în mișcare o grămadă de instituții statale. Julian King, comisarul UE pe probleme de securitate, a precizat că așa ceva se poate întâmpla și în Europa. 
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă