17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPrima apariție publică a fiului lui Kim Jong-nam, după asasinarea tatălui lui....

Prima apariție publică a fiului lui Kim Jong-nam, după asasinarea tatălui lui. Puterile occidentale și o grupare misterioasă s-ar fi implicat în salvarea familiei de dictatorul de la Phenian | FOTO + VIDEO

O înregistrare video cu fiul lui Kim Jong-nam, fratele liderului nord-coreean Kim Jong-un, care a fost asasinat în luna februarie pe aeroportul din Kuala Lumpur, a apărut, miercuri, în presa sud-coreeană, informează BBC și The New York Times.

Într-o filmare de 39 de secunde, postată pe YouTube, un bărbat tânăr, care se identifică drept fiul lui Kim Jong-nam, sugerează că familia acestuia a fost nevoită să se ascundă, după asasinarea tatălui său.

„Numele meu este Kim Han-sol și sunt parte din familia Kim, din Coreea de Nord. Acesta este pașaportul meu”, spune tânărul, arătând spre cameră un pașaport nord-coreean. Însă datele de identificare din actul de identitate nu sunt vizibile.

„Tatăl meu a fost ucis acum câteva zile. Mă aflu, în prezent, cu mama și cu sora mea și suntem foarte recunoscători lui… (n.r – numele pronunțate de Kim Han-sol este cenzurat). Sperăm ca situația să se îmbunătățească în curând”, continuă tânărul.

Identitatea tânărului a fost confirmată de șeful Coaliției pentru Drepturile Refugiaților și Defectorilor din Coreea de Nord, cu sediul în Seoul, citat de New York Times. Do Hee-youn a precizat că organizația monitoriza locul în care se află familia lui Kim Jong-nam de mai multă vreme.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Unificării din Coreea de Sud, Guvernul a încercat să identifice cine este bărbatul, dar „este clar pentru toată lumea că persoana seamănă foarte mult cu Kim Han-sol”. Cu toate acestea, sursa a refuzat să dea detalii despre locul în care s-ar afla fiul lui Kim Jong-nam.

The New York Times notează că apariția filmării stârnește și mai multe controverse cu privire la asasinarea lui Kim Jong-nam, în 13 februarie. Poliția mayalsiană a arestat, la acel moment, două femei care sunt acuzate l-ar fi contaminat pe fratele vitreg al lui Kim Jong-un cu agentul neurotoxic VX, astfel că ele riscă condamnarea la moarte. Mai mult de atât, autoritățile malaysiene au precizat că suspectele ar fi fost recrutate de nord-coreeni.

Pe de altă parte, Coreea de Nord neagă că ar fi avut vreo implicare în moartea lui Kim Jong-nam. Astfel, autoritățile de la Phenian au emis o interdicție prin care cetățenii malaysieni care se află în Coreea de Nord nu pot părăsi țara. În replică, și Malaysia a emis o avertizare similară, prin care îi împiedică pe nord-coreeni să părăsească statul.

La scurt timp de la asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un, agenții serviciilor secrete din Corea de Sud bănuiau că familia lui Kim Jong-nam, care în ultimii ani au trăit în Macau, s-ar fi aflat sub protecția Guvernului chinez. Însă Kim Han-sol nu a apărut în Kuala Lumpur atunci când autoritățile malaysiene căutau cea mai apropiată rudă care să identifice oficial trupul bărbatului.

Familia lui Kim Jong-nam, salvată de o grupare misterioasă

Înregistrarea video a fost postată de un grup cunoscut drept Cheollima Civil Defense, care susține că se ocupă de salvarea refugiaților și defectorilor nord-coreeni. Gruparea precizează, pe site-ul oficial, că luna trecută a răspuns unei „solicitări de urgență a supraviețuitorilor familiei lui Kim Jong-nam, care cereau protecție”.

„Ne-am întâlnit de urgență cu cei trei membri ai familiei, pe care i-am relocat în condiții de siguranță. Aceasta este prima și ultima precizare pe această temă, iar locul în care se află aceștia în prezent nu va fi făcut public”, a precizat gruparea.

Potrivit The New York Times, nici reprezentantul Ministerului Unificării și nici Coaliția pentru drepturile refugiaților și defectorilor din Coreea de Nord nu au auzit până acum de această grupare.

„Filmarea vrea să sugereze că familia lui Kim Han-sol este în siguranță și colaborează cu această grupare pentru a ataca guvernul nord-coreean”, a precizat activistul  Do Hee-youn, care se ocupă de salvarea refugiaților nord-coreeni de mai mulți ani.

În plus, gruparea a mulțumit țărilor care „au asigurat asistență umanitară de urgență” în eforturile de a proteja familia lui Kim Jong-nam: China, Olanda, SUA și un alt stat al cărui nume nu a fost făcut public. În plus, i-a mulțumit ambasadorului olandez în Coreea de Sud, A.J.A. Embrchts, pentru „răspunsul rapid  și puternic pe care l-a oferit cererii de a oferi asistență” grupării.

Potrivit sursei citate, nici Ambasada Olandei și nici cea a Statelor Unite nu au comentat informațiile.

Cine este Kim Han-sol

Kim Han-sol s-a născut în 1995 în Phenian, însă și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în străinătate, trăind cu tatăl său în Macau, după care a fost înscris la școli din Bosnia și Franța.

Într-un interviu acordat unui radio european, în 2012, Kim Han-sol a declarat că nu și-a cunoscut niciodată unchiul, pe Kim Jong-un, și nici pe bunicul său, Kim Jong-il, care a murit în 2011. În același interviu, el afirma că nu știe care a fost momentul în care unchiul său a devenit „un dictator”.

Potrivit BBC, în 2012, tânărul a apărut într-un interviu televizat în Bosnia, în care a declarat că „și-a dorit întotdeaua să se întoarcă în Coreea de Nord într-o zi și să facă viața mai bună și mai ușoară” pentru cetățeni.

Tatăl său, Kim Jong-nam, a fost înlăturat din aparatul central, în momentul în care mama lui Kim Jong-un, Ko Young-hee, a început să îl vadă ca pe o amenințare la adresa ascensiunii fiului său.

 Kim Jong-un, suspectat pentru asasinarea fratelui vitreg

Potrivit New York Times, analiștii consideră că asasinarea lui Kim Jong-nam ar fi fost ordonată de dictatorul de la Phenian, care s-ar fi temut că Beijingul încearcă să îl ajute pe Kim Jong-nam să câștige influență la Phenian și să facă regimul fratelui său vitreg să se prăbușească.

Ca urmare a asasinatului, relațiile dintre Coreea de Nord și Malaysia sunt într-un impas. Cu toate acestea, premierul malaysian Najib Razak a declarat, miercuri, că nu intenționează să rupă relațiile diplomatice cu Coeea de Nord, chiar dacă cetățenilor malysieni li s-a interzis ieșirea din Coreea de Nord și că încearcă să determine autoritățile să facă un schimb de cetățeni. 

„Avem nevoie de un canal de comunicații, pe care să negociem cu ei. Între timp, trebuie să analizăm ce își dorește Guvernul nord-coreean. Trebuie să știm cu certitudine”, a declarat premierul malaysian pentru The Star Online.

Potrivit unor surse oficiale, 11 cetățeni malaysieni, printre care și personal de la ambasadă, familiile acestora și angajați ai Națiunilor Unite se află, în prezent, în Coreea de Nord, însă aceștia nu sunt supuși amenințărilor și li se permite să își vadă de viața de zi cu zi.

În replică, și Malaysia a emis o interdicție, care vizează aproximativ 1.000 de nord-coreeni. 

 Phenianul neagă asasinarea lui Kim Jong-nam

Coreea de Nord a negat că fratele vitreg al lui Kim Jong-un ar fi fost ucis de agentul neuropsihic VX și a solicitat ca trupul lui Kim Jong-nam să fie predat autorităților nord-coreene. În plus, Phenianul a acuzat Malaysia că ar colavora cu „inamicii” pentru ca statul condus de Kim Jong-un să fie acuzat pentru asasinat.

„Noi nu am început o ceartă cu ei, dar când este comisă o crimă – mai ales când în Malaysia a fost folosită o armă chimică – avem îndatorirea să ne protejăm interesele. Suntem o țară care s-a purtat prietenos cu ei”, a spus Najib Razak în Parlament, potrivit Reuters.

Un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat al SUA a lădat modul în care decurge ancheta, în cazul asasinatului. Astfel, el a afirmat că poliția a demarat „o investigație impresionantă și a acționat rapid și într-un mod profesional și sofisticat”.

În cadrul unei conferințe telefonice din Wasington, adjunctul secretarului de stat pentru Afaceri est-asiatice, Daniel R.Russel, a declarat că înțelege reacția Malaysiei de a-l expulza pe ambasadorul nord-coreean Kang Chol.

În 13 februarie, fratele dictatorului Kim Jong-un a fost asasinat în incinta aeroportului din Kuala Lumpur.

 

 

 

 

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă