14.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialFamilia uneia dintre victimele de la Charlie Hebdo dă în judecată conducerea...

Familia uneia dintre victimele de la Charlie Hebdo dă în judecată conducerea publicației. Care este motivul

Văduva uneia dintre victimele atacului armat de la publicația satirică Charlie Hebdo, care a avut loc la începutul anului 2015, la Paris, a dat în judecată conducerea revistei, pe motiv că nu le-a oferit apropiaților victimelor donațiile încasate după atacul jihadist, informează AFP, citat de Agerpres.

Plângerea văduvei lui Michel Renaud, îi vizează pe noul codirector al publicaţiei, Laurent Sourisseau (alias Riss), rănit el însuşi la umăr în atentat, şi asociaţia „Les amis de Charlie Hebdo” (Prietenii lui Charlie Hebdo), care a strâns donaţiile primite după atacul terorist, pentru „complicitate”.

Femeia susține că promisiunea fostului director al săptămânalului, Philippe Val, nu a fost respectată. El anunțase că le va acorda familiilor victimelor donațiile colectate prin intermediul telefonului verde, acestea fiind estimate la 10-12 milioane de euro. 

„La câteva zile după publicarea şi vânzarea ‘numărului supravieţuitorilor’ (intitulat „Totul este iertat” şi vândut în peste 7 milioane de exemplare), Charlie Hebdo se răzgândeşte şi îşi schimbă radical strategia, revenind asupra angajamentelor iniţiale de distribuire a încasărilor către victime”, a scris văduva în plângerea sa, precizând că „Eric Portheault şi Laurent Sourisseau, zis Riss, noii directori ai publicaţiei, au decis în cele din urmă să păstreze încasările.”

În luna martie, femeia și fiica sa minoră au primit indemnizaţii de 141.000 de euro prin intermediul asociaţiei „Les amis de Charlie Hebdo”, din totalul celor 4,1 milioane de euro strânse de săptămânal din donaţii. 

La solicitarea AFP, avocatul publicaţiei, Christophe Thévenet, a explicat că, la data atentatului, „Philippe Val nu mai era de 10 ani director al publicaţiei şi nu îşi putea lua angajamente sau anunţa indiferent ce în numele Charlie Hebdo”. ”În mod foarte clar, Riss şi Eric Portheault nu au anunţat niciodată că veniturile din vânzarea „numărului supravieţuitorilor” le vor fi vărsate apropiaţilor acestora”, a adăugat avocatul. 

Atentatul de la Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morți. Michel Renaud, angajat al primăriei din Clermont-Ferrand (centrul Franţei), se afla în vizită în dimineaţa acelei zile la sediul Charlie Hebdo pentru a-i preda nişte desene lui Cabu, ucis şi el în atentat. 

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă