20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFBI a informat Olanda cu o săptămână înainte de atentate că fraţii...

FBI a informat Olanda cu o săptămână înainte de atentate că fraţii Bakraoui sunt căutaţi de poliţia belgiană

Ministrul de Interne al Olandei, Ard van der Steur, a declarat marţi că FBI a informat autorităţile olandeze, cu o săptămână înainte de atentatele ce au zguduit Bruxelles-ul, că Ibrahim şi Khalid el Bakraoui, care s-au detonat la aeroportul Zaventem şi la staţia de metrou Maelbeek, sunt căutaţi de poliţia belgină, transmite Reuters, potrivit news.ro.

”La 16 martie, FBI a informat autorităţile olandeze că Ibrahim era căutat de poliţia belgiană pentru infracţiunile comise, în vreme ce Khalid era suspectat de terorism, extremism şi recrutare de jihadişti pentru Statul Islamic”, a susţinut ministrul van der Steur.

De altfel, după atentatele din Bruxelles au ieşit la iveală o serie de greşeli comise de autorităţile olandeze în cazul fraţilor Bakraoui, care au executat atacurile cu bombă de la aeroportul Zaventem şi staţia de metrou Maelbeek, soldate cu 35 de morţi şi cel puţin 300 de răniţi.

Ibrahim el Bakraoui a fost deportat în Olanda în iulie 2015, după ce autorităţile turce l-au depistat în apropiere de graniţa siriană. Însă, poliţia olandeză susţine că numele lui Ibrahim el Bakraoui nu apărea pe o listă a persoanelor căutate atunci când a ajuns pe aeroportul din Amsterdam, iar asta înseamnă că nu a fost în arest. Nu există informaţii care să clarifice de ce Ibrahim nu a fost deportat în Belgia.

Anterior, ministrul de Interne Ard van der Steur a susţinut că Olanda a fost informată de faptele comise de cei doi fraţi, însă FBI nu a comunicat că Bakraoui erau căutaţi de poliţia belgiană.

Informaţia a fost prezentată la o întâlnire între autorităţile belgiene şi cele olandeze, care a avut loc la 17 martie. Însă, acest lucru este negat de poliţia federală belgiană, care susţine că la întâlnire s-a discutat un atac comis de un islamist în Bruxelles, dar nu s-a menţionat raportul FBI în niciun moment.

Parlamentul Olandei va dezbate marţi măsurile de securitate care ar trebui implementate ca răspuns la atentatele din Bruxelles, în care au fost ucişi şi trei cetăţeni olandezi.

Săptămâna trecută, două explozii au zguduit aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar staţia de metrou Maelbeek a fost lovită de o altă deflagraţie. În cele două atentate separate şi-au pierdut viaţa 35 de persoane, iar peste 300 au fost rănite, dintre care câteva zeci sunt în stare critică. Statul Islamic a revendicat atacurile de marţi de la Bruxelles, potrivit unui comunicat publicat de agenţia Amaq News, apropiată teroriştilor.

Cele mai citite

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă