21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialFelicitări pentru România în Congresul SUA

Felicitări pentru România în Congresul SUA

Președintele Adunării Parlamentare a Alianței Nord-Atlantice (NATO), congresmenul american Michael Turner, co-președinte al grupului de prietenie pentru Romania din Congresul SUA, a citit, pe 3 decembrie 2014, o declarație în fața Congresului Statelor Unite prin care felicită România cu ocazia Zilei Naționale și a marcării a 25 de ani de la căderea regimului comunist, anunță portalul coalitiaromanilor.org.

Congresmanul Turner a afirmat, în aceeași declarație, că Rusia încearcă să destabilizeze Europa de Est pentru a-și recâștiga influența asupra teritoriile pierdute după colapsul Uniunii Sovietice, dând exemplu situația din Ucraina.

Congresmanul Turner a evidențiat beneficile Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite în ceea ce privește securitatea regională și globală. „Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite a promovat interesele ambelor țări în avansarea securității regionale și transatlantice, și trebuie să contribuie la amplificarea schimburilor economice și culturale, a comerțului și investițiilor, și a contactelor inter-umane", a spus Turner.

Declarația a evidențiat și contribuția substanțială a României, în calitatea sa de membru NATO și aliat solid al Statelor Unite, la eforturile de consolidare a securității și stabilității regionale și euro-atlantice, evocând cooperarea româno-americană la baza aeriană Mihail Kogalniceanu și participarea României, în calitate de partener strategic-cheie, la proiectul SUA de apărare contra rachetelor balistice.

„Romania s-a dovedit a fi un aliat puternic al SUA și NATO, care a colaborat în mod foarte apropiat în contracararea provocărilor globale, inclusiv în ceea ce privește eforturile comune de întărire a capacității de apărare regională, de oprire a proliferării nucleare, de creștere a securității energetice”, se mai arată în textul declarației.

„Dupa cum știți, Rusia caută din nou să destabilizeze o parte Europei de Est și să-și restabilească influența asupra teritoriilor pierdute după colapsul Uniunii Sovietice. De aceea este extrem de important pentru Statele Unite, România și alți aliați europeni să continue să lucreze împreună pentru a consolida alianța transatlantică și susține securitatea regională", a mai afirmat congresmanul american.

Michael Turner și-a încheiat declarația chemându-și colegii din Congres să i se alature în celebrarea zilei Marii Uniri a României și „aniversării a 25 de ani de la căderea regimului comunist”.

Ministerul Afacerilor Externe al României a salutat „cu satisfacție" declarație congresmanului american, se arată într-un comunicat oficial MAE.

Declarația din legislativul american a fost salutatp și de președintele Romanian Community Coalition, cea mai largă organizatie a românilor din Statele Unite, pr. Chris Terhes. „Dorim să felicităm staff-ul Ambasadei României la Washington pentru această reușită, care înseamnă mult pentru România", a spus Terhes. „Romanian Community Coalition va continua să promoveze interesele României în fața oficialilor americani și, în același timp, să lupte pentru combaterea corupției în România. Îi invităm pe toți cei doritori să ni se alature în acest demers", a concluzionat acesta. 

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă