14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFemeia pilot Nadia Savcenko 'şi-a făcut intrarea în parlamentul' ucrainean

Femeia pilot Nadia Savcenko ‘şi-a făcut intrarea în parlamentul’ ucrainean

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, aleasă deputată în timp ce se afla încarcerată în Rusia, şi-a făcut marţi ‘intrarea în parlament’ printr-un apel adresat deputaţilor ‘să nu trădeze Ucraina’, relatează AFP şi postul de televiziune ucrainean 112.ua în pagina sa electronică, scrie Agerpres

‘Sunt deputată a Ucrainei. M-am întors şi mă apuc de treabă’, a declarat ea în faţa parlamentarilor, cu un drapel ucrainean pe umeri şi cu un steag al tătarilor din Crimeea în mâini. 

‘M-am întors şi nu vă voi lăsa să-i uitaţi – mă adresez vouă celor care staţi pe scaunele din Radă – pe cei care au început să-şi dea viaţa pentru Ucraina mai întâi în Maidan (Piaţa Independenţei din Kiev) şi continuă să o facă în Donbas’, a spus ea în continuare. 

‘Poporul Ucrainei nu ne va permite să stăm în aceste fotolii dacă îl vom trăda’, a adăugat Savcenko, deputată din partea partidului Batkivşcina al fostului premier Iulia Timoşenko. La sosirea sa la Kiev după doi ani de închisoare în Rusia, Savcenko a respins-o pe Timoşenko atunci când aceasta a vrut să o îmbrăţişeze, iar când politiciana i-a întins un buchet de flori, femeia pilot i-a spus că ar face mai bine să i le dea mamei ei. Timoşenko s-a conformat şi i-a pus buchetul în braţele mamei Nadiei, a relatat presa ucraineană, anticipând disensiuni între fosta prizonieră la ruşi şi Timoşenko. 

‘Ucraina este mai importantă decât noi toţi’, a mai lansat ea în discursul său plin de emoţie, în finalul căruia a intonat imnul ucrainean. 

Nadia Savcenko a îndepărtat apoi portretul său de la tribuna parlamentară şi a depus în locul acestuia un banner cu alţi ucraineni deţinuţi în Rusia. ‘Libertate pentru prizonierii Kremlinului’, scrie pe el. 

Potrivit ministrului de externe ucrainean, Pavlo Klimkin, 174 de ucraineni sunt încarceraţi în Rusia, în peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014 de către Moscova, sau prizonieri ai rebelilor proruşi în estul ţării. 

Conform unor surse din cadrul autorităţilor ucrainene, numărul cetăţenilor ucraineni deţinuţi doar în Rusia variază între 10 şi 30. 

Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare pentru presupusa complicitate la uciderea a doi jurnalişti în estul Ucrainei în 2014, a fost eliberată săptămâna trecută, la schimb cu doi militari ruşi, condamnaţi la 14 de închisoare în Ucraina, după ce au fost capturaţi în teatrul de operaţiuni din Donbas. 

Ea a devenit pentru ucraineni un simbol al conflictului din estul ţării, unde armatei Kievului i se opun separatişti proruşi sprijiniţi, potrivit Ucrainei şi Occidentului, de armata rusă. De la declanşarea sa în aprilie 2014, conflictul din Donbas s-a soldat cu circa 9.300 de morţi.

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă