10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUE salută eliberarea de către RUSIA a femeii pilot din Ucraina, Nadia...

UE salută eliberarea de către RUSIA a femeii pilot din Ucraina, Nadia Savcenko

UPDATE 20,15: Uniunea Europeană salută eliberarea pilotului Nadia Sevcenko, aceasta reprezentând o ‘veste bună îndelung aşteptată’ după ce ea fusese deţinută timp de aproape doi ani în Rusia, şi solicită eliberarea tuturor persoanelor reţinute în cadrul conflictului din estul Ucrainei, relatează AFP citată de Agerpres.

‘Nadia Savcenko este liberă şi se întoarce în Ucraina’ , a menţionat pe Twitter şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, salutând o ‘veste bună aşteptată de mult timp (…)’. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, le ceruse autorităţilor ruse să o elibereze ‘imediat şi fără condiţii’ pe femeia pilot ucraineană.

————————–

Femeia pilot ucraineană Nadia Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare în Rusia pentru presupusă complicitate la moartea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei în 2014, a fost eliberată miercuri şi este aşteptată să sosească în cursul după-amiezii la Kiev, au declarat pentru AFP mai multe surse apropiate preşedinţiei ucrainene, preluate de Agerpres

O sursă a indicat AFP că avionul în care se află aceasta urmează să aterizeze după-amiază în capitala ucraineană. Alte două surse au indicat că Nadia Savcenko (35 de ani) va fi decorată de preşedintele Petro Poroşenko. Preşedinţia ucraineană a anunţat că o ceremonie este preconizată pentru ora locală 15:15 (12:15GMT), fără alte precizări. 

Savcenko a fost eliberată la schimb cu doi militari ruşi – Evgheni Erofeev şi Aleksandr Aleksandrov -, condamnaţi la 14 ani de închisoare în Ucraina, fiind declaraţi vinovaţi de ‘război de agresiune’ împotriva Ucrainei şi de ‘atentat terorist’ pentru că au luptat alături de rebelii proruşi împotriva armatei ucrainene în estul separatist, au anunţat anterior agenţiile de presă Unian şi UNN. 

Potrivit acestora, preşedintele Poroşenko a trimis în noaptea de marţi spre miercuri avionul prezidenţial la Rostov pe Don, un oraş din Rusia situat la frontiera cu Ucraina, pentru a o aduce acasă pe Nadia Savcenko. 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă