21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFethullah Gulen contraatacă: Sunt convins că în spatele loviturii de stat eșuate...

Fethullah Gulen contraatacă: Sunt convins că în spatele loviturii de stat eșuate se află Erdogan

Lovitura de stat care a avut loc la jumătatea lunii iulie, în Turcia, a trădat toate principiile Guvernului turc, a declarat predicatorul musulman Fethullah Gulen, pentru ziarul Die Zeit, informează Mediafax.

Predicatorul autoexilat în Statele Unite susține că președintele Recep Tayyip Erdogan ar fi afirmat că lovitura de stat a fost „un dar de la Dumnezeu”, întrucât i-a permis schimbarea cadrelor din Armată.

Totodată, el susține că un ofiţer turc ar fi mărturisit recent că, în noaptea loviturii de stat eșuate, Şeful de Stat Major şi cel al Serviciilor de Informaţii s-ar fi întâlnit la sediul Armatei. „Aceştia cunoşteau deja ceea ce urma să se întâmple mai târziu”, a mai spus predicatorul.

În opinia lui Gulen, tentativa de lovitură de stat i-a oferit lui Erdogan oportunitatea de a concedia mii de oponenţi angajaţi ai Ministerelor, Poliţiei, Armatei, autorităţilor judiciare, precum şi de a aresta avocaţi, oameni de afaceri, jurnalişti şi soţii ale susţinătorilor lui Gulen. Din acest motiv, predicatorul presupune că acțiunea a fost plănuită anticipat.

Peste 81.000 de funcţionari publici au fost suspendaţi din funcţie pentru legături cu mişcarea clericului musulman, printre care se numără judecători, procurori, soldaţi, poliţişti, academicieni, medici, profesori universitari, oameni de afaceri, funcţionari, precum şi jurnalişti. De asemenea, 17.740 de persoane au fost arestate şi puse sub acuzare pentru rolul jucat în orchestrarea loviturii de stat.

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat, care dezminte toate acuzaţiile şi susţine că se va întoarce pe teritoriul turc doar atunci când vinovăţia sa este demostrată de un organ de investigaţie independent.

Statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul „inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă