17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFidel Castro va trăi veșnic, crede președintele Chinei

Fidel Castro va trăi veșnic, crede președintele Chinei

Președintele chinez Xi Jinping a declarat sâmbătă că Fidel Castro "va trăi veșnic", într-un mesaj în care a transmis condoleanțe pentru decesul liderului cubanez revoluționar, informează EFE, citată de Agerpres.

"Poporul chinez a pierdut un tovarăș bun și adevărat", a subliniat Xi, potrivit postului public de televiziune CCTV.

Decesul lui Castro, la vârsta de 90 de ani, vineri noapte la Havana, coincide cu revenirea în China a lui Xi dintr-un turneu latino-american care a inclus Ecuador, Perú și Chile, al treilea turneu realizat în regiune de Xi de la preluarea mandatului de președinte.

În urmă cu doi ani, când a vizitat Cuba, Xi l-a lăudat pe Castro, despre care a spus că "a câștigat respectul poporului chinez". "Nu vom uita niciodată contribuțiile semnificative pe care le-a adus relațiilor noastre bilaterale", a spus cu acel prilej Xi, ale cărui declarații sunt preluate sâmbătă de cotidianul chinez Global Times.

Liderii celor două țări s-au întâlnit în repetate rânduri în ultimii ani. În septembrie, premierul chinez Li Keqiang a vizitat Cuba, aceasta fiind prima vizită pe insulă a unui șef al guvernului chinez în exercițiu în cei 56 de ani de relații bilaterale. 

De altfel, Cuba a fost prima țară latino-americană care a stabilit relații diplomatice cu China și este al doilea partener comercial al Chinei, după Venezuela.

Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă