21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialFiica lui Stalin a murit la 85 de ani

Fiica lui Stalin a murit la 85 de ani

Fiica dictatorului sovietic Iosif Stalin, a cărei dezertare în Occident în timpul Războiului Rece i-a tulburat pe comuniştii la putere, a murit în Statele Unite la vârsta de 85 de ani, informează Agerpres.

Lana Peters – cunoscută pe plan internaţional sub numele ei anterior, Svetlana Allilueva – a murit de cancer de colon la 22 noiembrie în Wisconsin, un stat în care ea a trăit după ce a devenit cetăţean american, a anunţat medicul legist Mary Turner. Dezertarea ei în 1967 – care, spunea ea, a fost parţial motivată de tratamentul necorespunzător faţă de răposatul ei soţ, Brijesh Singh, din partea autorităţilor sovietice – a provocat o senzaţie la nivel internaţional şi a fost o lovitură în relaţiile publice pentru Statele Unite. Dar Peters, care a lăsat în urma doi copii, a declarat că identitatea ei a implicat mai mult decât să treacă dintr-o parte în alta în timpul Războiului Rece. Ea chiar s-a mutat înapoi în Uniunea Sovietică în anii 1980, doar pentru a reveni în Statele Unite un an mai târziu.

Peters a luat cu ea un memoriu pe care l-a scris în 1963 despre viaţa ei în Rusia. “Douăzeci de scrisori către un prieten” a fost publicată după câteva luni de la sosirea ei în Statele Unite şi a devenit un bestseller. Când a părăsit Uniunea Sovietica în 1966 plecând în India, ea îşi planificase să lase acolo cenuşa celui de-al treilea soţ, un cetăţean indian, şi să se întoarcă. În schimb, ea s-a dus neanunţată la ambasada Statelor Unite din New Delhi şi a cerut azil politic. După o scurtă şedere în Elveţia, ea s-a îmbarcat pentru un zbor spre Statele Unite.

La sosirea ei la New York în 1967, această femeie în vârstă de 41 de ani a spus: “Am venit aici să mă pot autoexprima, lucru ce mi-a fost refuzat atât de mult timp în Rusia”. Ea a mai spus că a venit pentru a se putea îndoi de comunismul în care a fost crescută şi că credea că nu există capitalişti sau comunişti, ci doar fiinţe umane bune şi rele. Ea a descoperit de asemenea religia şi considera că “este imposibilă existenţa fără Dumnezeu în inima cuiva”. În carte, ea şi l-a reamintit pe tatăl ei, care a murit în 1953 după ce a condus ţara timp de 29 de ani, ca pe un om distant şi paranoic.

Premierul sovietic Aleksei Kosâghin a denunţat-o ca “instabilă din punct de vedere moral” şi “persoană bolnavă”, adăugând: “Nu putem decât să ne fie milă de cei care doresc să o utilizeze pentru orice scop politic sau pentru orice scop de a discredita naţiunea sovietică”. “Am trecut din tabere de la marxişti la capitalişti”, îsi aminteşte ea într-un interviu din 2007 pentru documentarul “Svetlana despre Svetlana”. Dar ea a mai spus că identitatea ei era mult mai complexă şi niciodată pe deplin înţeleasă.

Svetlana Allilueva s-a născut la Leningrad, la 28 februarie 1926. Mama ei a fost Nadejda Allilueva, a doua soţie a fostului dictator sovietic.

Cele mai citite

Premierul spaniol Pedro Sanchez nu demisionează

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că nu demisionează din funcția de premier. Anunțul vine după o pauză de câteva zile. Prim-ministrul spaniol Pedro...

BEC a stabilit ordinea pe buletine de vot la alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, număru de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianţelor electorale, alianţelor...

Guvernul începe să strângă cureaua. Majorările salariale și ale pensiilor, greu de îndeplinit

Guvernul a promis majorări de salarii și pensii, iar acum ministrul finanțelor, Marcel Boloș, trage un semnal de alarmă că nu mai sunt bani...
Ultima oră
Pe aceeași temă