12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFiicele lui Putin, prinţesele noii aristocraţii din Rusia

Fiicele lui Putin, prinţesele noii aristocraţii din Rusia

Un amplu articol al Reuters dezvăluie ascensiunea celei de-a doua generaţii a elitelor în Rusia, între care fiicele lui Vladimir Putin şi fiii persoanelor din cercul de putere al liderului de la Kremlin.

Cumpărarea de acţiuni, obţinerea de oferte comerciale de stat, proprietate în Franţa şi conexiuni oligarhice oferă o scurtă trecere în revistă a modului de viaţă a copiilor preşedintelui rus, Vladimir Putin. Preşedintele şi-a protejat viaţa privată şi pe cea a fiicelor sale, care au apărut şi apar rareori în media. O amplă anchetă a agenţiei Reuters permite şi o incursiune în finanţele familiei celui mai puternic om din Rusia, dar şi ale elitei formate în jurul său.

Cea mai tânără dintre fiicele preşedintelui rus, Katerina, este pe cale să devină o femeie influentă în viitoarea generaţie a elitelor din Moscova. Ceva ce aminteşte de una din fiicele fostului preşedinte Elţin, care făcea jocurile la Kremlin. Un înalt responsabil rus a declarat pentru Reuters că fiica cea mică a lui Putin, Katerina, 29 ani, foloseşte numele Tikhonova şi este susţinută de unii din superbogaţii amici ai lui Putin. Ea s-a declarat căsătorită cu Kiril Şamalov, fiul lui Nikolai Şamalov, prieten de multă vreme cu Putin. Şamalov este acţionar la Banca Rossia, pe care responsabilii americani o descriu ca banca personală a elitei ruse. În calitate de soţi, Kiril şi Katerina deţin un portofoliu de circa 2 miliarde dolari, potrivit analiştilor financiari, avere care provine în principal dintr-o participare importantă într-o mare întreprindere de gaz şi petrochimie pe care Kiril a achiziţionat-o de la Ghenadi Timcenko, alt vechi amic al preşedintelui. Printre averile tânărului cuplu se află şi o vilă în Biarritz, Franţa, estimată la 3,7 milioane dolari. Şi acest activ a fost cumpărat de Kiril de la Timcenko, negociator de materii prime, care l-a cunoscut pe liderul rus în anii 1990.

Katerina, implicată şi cunoscută şi în mediul universitar, este implicată în executarea de proiecte finanţate de stat la Universitatea din Moscova. Ea a semnat contracte de câteva milioane dolari pentru organizaţii de stat pe care le conduce în vederea lucrărilor la universitate, dar nu există dovezi că ar fi obţinut un venit personal din aceste lucrări. Ea este titularul unui post din conducerea universităţii şi contribuie la executarea unui plan de 1,7 miliarde dolari pentru dezvoltarea campusului. Consilierii oficiali ai Katerinei la Universitatea de Stat din Moscova cuprind cinci membri din anturajul lui Putin, din care doi foşti agenţi KGB, care o cunosc de când era copil. Ei au lucrat cu Putin în anii 1980, când acesta fusese trimis la Dresda, atunci în Germania de Est.

Sponsorizate de elita lui Putin

Fiica mai mare a lui Putin, Maria, este specialist în ştiinţe biomedicale, dar se menţine departe de proiectele surorii sale. Are relaţii cu Universitatea de Stat din Moscova, este diplomat al Departamentului de medicină fundamentală şi îşi formează o carieră în endocrinologie. Este candidat la doctorat la Centrul de cercetare în endocrinologie din Moscova, care gestionează un proiect de caritate, Alfa-Endo, care ajută copiii afectaţi de maladii endocrine. Alfa-Endo este finanţat de Alfa Bank, o mare bancă din Rusia cu filiale în SUA, Marea Britanie şi Cipru. Cel mai mare acţionar este Mihail Fridman, miliardar cu interese în sectorul bancar, al energiei şi telecomunicaţii. Potrivit media rusă şi occidentală, Maria s-a căsătorit cu un om de afaceri olandez, Jorrit Joost Faassen, care lucrează pentru Gazprombank, mare creditor cu legături strânse cu elita din jurul lui Putin. În acest an, preşedintele rus a declarat că cele două fiice ale sale trăiesc la Moscova, dar nu a oferit detalii. Maria foloseşte acum numele de familie Faassen.

Sistem neo-feudal

Katerina şi Kiril fac parte din noua generaţie a ruşilor care beneficiază de o ascensiune rapidă facilitată de părinţii lor bine conectaţi. Fenomen cu similitudini în China, unde „prinţii roşii”, copiii şi nepoţii liderilor Partidului Comunist, obţin poziţii în putere şi acumulează averi uriaşe. Olga Kristanovskaia, sociolog şi fost membru al Rusiei Unite, partidul lui Putin, a declarat pentu Reuters că o „nouă aristocraţie” apare în politică şi în întreprinderile de stat, cu o a doua generaţie moştenitoare a statutului actualului cerc de putere din jurul lui Putin.

Printre alţi copii ai membrilor cercului lui Putin cu influenţă crescândă se află Boris Kovalciuk, fiul lui Iuri Kovalciuk, cel mai mare acţionar al băncii Rossia şi colaborator apropiat al preşedintelui. Gleb Frank, fiul fostului ministru al Transporturilor, Serghei Frank, şi rudă cu miliardarul Timcenko. Igor Rotenberg, fiul miliardarului Arkadi Rosenberg, fost partener de judo cu Putin. Serghei S. Ivanov, fiul şefului Administraţiei prezidenţiale, Serghei Ivanov.

Într-un interviu pentru Reuters, Alexei Navalnîi, un lider al opoziţiei ruse, a descris ceea ce a numit un „sistem neo-feudal” care ameninţă să domine administraţia publică şi marile întreprinderi. Astăzi, în Rusia a devenit normal ca în consiliile de administraţie ale băncilor de stat directori să fie copiii funcţionarilor din serviciile de securitate, care au vârste de circa 30 ani când sunt numiţi. „Este mai mult decât o succesiune dinastică. Copiii nu sunt doar moştenitori ai mesajelor părinţilor lor, dar au dreptul să-şi aleagă orice alt post pe care şi-l imaginează. Pericolul este că foarte curând toate resursele-cheie vor sfârși în mâinile a cinci sau şapte familii”.

KGB-iştii din Innopraktika

Katerina Tihonova conduce două iniţiative legate de Universitatea moscovită, Fundaţia naţională pentru dezvoltare intelectuală (NIDF) şi Centrul naţional de rezerve intelectuale (NIRC). Ea a devenit director la NIDF în mai 2013 şi mai târziu director şi la NIRC. Ambele organisme creează şi execută un proiect la Universitate numit Innopraktika, condus tot de Tihonova şi care susţine tinerii cercetători. Innopraktika are o liotă de consilieri şi parteneri care sunt apropiaţi ai lui Putin, printre care Serghei Şemezov, Nikolai Tokarev. Două persoane care au fost asociate cu Putin în KGB în perioada când era spion la Dresda, în Germania de Est, şi au locuit în acelaşi imobil cu viitorul preşedinte şi familia acestuia.

Şemezov este în prezent în fruntea gigantului tehnologiei care aparţine statului, Rostec, iar Tokarev conduce întreprinderea publică Trabnsneft, o societate de gazoducte. Rostec declara într-un comunicat că asistă în dezvoltarea industriei de stat şi participarea cu Innopraktika este deci „naturală şi logică”. De asemenea, printre acţionarii din Innopraktika se află Igor Setcin, şeful companiei petroliere de stat Rosneft, şi Andrei Akimov, vicepreşedinte al Gazprombank. Întrebat despre Tihonova şi Innopraktika, Akimov a declarat pentru Reuters: „Ştiu că este fiica lui Putin. Bineînţeles, am decis să susţinem proiectele MSU independent de legăturile de familie”. Iar Sadovnici, rectorul universităţii, declara în mai 2014 pe site-ul instituţiei că NIDF, cu alte entităţi, va fi însărcinat să procedeze la un examen al experţilor privind expansiunea universităţii. Acest plan de 1,7 miliarde dolari implică finanţare publică şi privată şi vizează dublarea campusului universităţii până în 2018.

Potrivit dosarelor publice de stat, NIDF a obţinut contracte în valoare de 128 milioane ruble (2,8 milioane dolari) de la Rosneft, Transneft şi Rosatom, toate întreprinderi ce aparţin statului rus. Din zece contracte examinate de Reuters, opt au fost atribuite fără cerere de ofertă concurenţială. În martie 2015, Tihonova a fost numită vicerector al universităţii şi Navalnîi semnala că numirea sa a fost notată într-un ordin oficial al lui Sadovnici pe un site al universităţii. Ea nu figurează pe lista ordinară a personalului, dar este repertorizată ca un membru în consiliul ştiinţific al instituţiei.

Tihonova este preşedinte la două comitete de organizare ale Federaţiei de acrobatică pan-rusă şi sponsorii Federaţiei cuprind Sibur, Novatek şi Gazprombank, societăţi aflate în co-proprietatea sau controlate de amici şi de asociaţi ai preşedintelui. Aceste persoane sunt Timcenko, Kiril Şamalov şi fratele mai mare al acestuia, Iuri Şamalov. Aceleaşi întreprinderi sunt menţionate şi pe site-ul Innopraktika drept parteneri comerciali.

Un cuplu de miliarde

Ştirea unei relaţii între Tihonova şi Şamalov a ieşit la suprafaţă la începutul acestui an, iar agenţia şi blogul Kashin semnalau în ianuarie că cei doi au vizitat Elveţia împreună. Tânărul Şamalov deţine o preţioasă proprietate în Franţa, în staţiunea balneară Biarritz, cumpărată în urmă cu trei ani. Eleganta reşedinţă de pe General MacCroskey, în Biarritz, are 300 mp şi o grădină de 2.000 mp. Construită în 1950, ea a fost renovată acum şapte ani. Documentele arată că proprietatea a aparţinut unui vechi amic al lui Putin, Timcenko, care în 2007, împreună cu soţia, a înregistrat o firmă imobiliară franceză, SCI Atlantique, pentru a cumpăra casa. La 15 noiembrie 2012, acţiunile cuplului în SCI Atlantique, care este în continuare proprietara casei din Biarritz, au fost transferate pentru un preţ nedivulgat, lui Kiril Şamalov. Vila din Biarritz reprezintă doar o parte din activele din ce în ce mai numeroase deţinute de Şamalov. În 2008, el a devenit membru în consiliul de gestionare la Sibur Holding, o mare societate privată de tratare a gazului şi petrochimiei, şi a cumpărat o participare de 4,3%. În 2014, a cumpărat o participare suplimentară de 17% de la Timcenko şi a devenit membru în consiliul de administraţie al Sibur.

Sibur a înregistrat venituri de 361 miliarde ruble (5,6 miliarde dolari) şi un beneficiu net de 25 miliarde de ruble în 2014. Anul trecut a început un proiect cu Asociaţia americană de basket (NBA) pentru dezvoltarea acestui sport în Rusia. Participarea lui Şamalov în Sibur este în valoare de circa 2 miliarde dolari, posibil mult mai mult.

„Starurile“ elitei celei de-a doua generaţii

Boris Kovalciuk, fiul lui Iuri Kovalciuk, fondator şi principal acţionar al băncii Rossia şi fondator, alături de Putin, al proprietăţii Ozero, cu case de week-end pe malul lacului de lângă Sankt Petersburg. Boris este pdg şi preşedinte al consiliului de gestiune al firmei de stat de electricitate InterRAO.

Iuri Şamalov, fratele lui Kiril, este fiul unui vechi amic al lui Putin şi deţine funcţia de vicepreşedinte la Gazprombank, preşedinte al Gazfond, cel mai mare fond de pensii din Rusia.

Serghei Ivanov, fiul fostului general KGB şi şef al administraţiei prezidenţiale, Serghei Ivanov, este director la Gazprombank şi preşedinte al consiliului de gestiune al Sogaz, una dintre cele mai mari companii de asigurare din Rusia.

Igor Rotenberg, fiul lui Arkadi Rotenberg, fost partener de judo al lui Putin, a preluat activele tatălui său, care cuprind 79% din forajul societăţii Gazprom Forage, 28% din societatea de construcţii rutiere Mostotrest şi 33% din TPS Real Estate Holding.

Ivan Setcin, fiul lui Igor Setcin, şeful companiei petroliere de stat Rosneft, nu a răspuns la întrebările Reuters.

Andrei Murov, fiul ex-generalului KGB Evgheni Murov, este preşedintele consiliului de administraţie al Federal Grid Company, de stat, care este principalul furnizor de electricitate în Rusia, cotată la London Stock Exchange.

Dmitri Patruşev este fiul lui Nikolai Patruşev, cel care conduce Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse. El a condus Banca Agricolă a Rusiei din 2010, dar nu a dat un răspuns cererii Reuters de a comenta.

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă