7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFilipine se separă militar şi economic de SUA și se reîmprieteneşte cu...

Filipine se separă militar şi economic de SUA și se reîmprieteneşte cu China. SUA a anunţat că va cere explicaţii pentru această decizie

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a anunțat joi “separarea” de Statele Unite și realinierea țării sale cu China, transmit agențiile internaționale de presă. El a adăugat că Filipinele și China au convenit să își rezolve prin negocieri disputa teritorială privind Marea Chinei de Sud, transmite Agerpres.

Duterte a făcut declarațiile respective la Beijing, unde a condus o delegație de peste 200 de oameni de afaceri, pentru a deschide calea unei noi alianțe, în locul celei tot mai deteriorate cu SUA, transmite Reuters. Ministrul filipinez al comerțului, Ramon Lopez, a anunțat că pe parcursul vizitei vor fi semnate acorduri în valoare de 13,5 miliarde de dolari.

“Îmi anunț aici separarea de Statele Unite. Atât în termeni militari, poate nu și sociali, dar și în termeni economici. America a pierdut”, a afirmat el în aplauzele publicului, într-un discurs ținut în prezența vicepremierului chinez Zhang Gaoli.

“M-am realiniat la curentul dv. ideologic și poate voi merge și în Rusia, să discut cu președintele Putin și să-i spun că suntem trei contra restului lumii — China, Filipinele și Rusia. E singura cale”, a mai spus Duterte, care de la preluarea mandatului, pe 30 iunie, a făcut în repetate rânduri declarații ostile Statelor Unite și jignitoare pentru președintele Barack Obama.

La Washington, Departamentul de Stat a reacționat prin vocea purtătorului de cuvânt John Kirby, care a anunțat că “vom cere explicații privind sensul exact al afirmațiilor președintelui privind separarea de SUA”. Ocazia pentru lămuriri va fi vizita la Manila a lui Daniel Russel, diplomatul american cu cel mai înalt rang în relația cu Extremul Orient și zona Pacificului, la sfârșitul săptămânii.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Eric Schultz, a subliniat că “alianța SUA-Filipine s-a construit pe o istorie de 70 de ani, pe legături ample între cele două popoare și pe o listă lungă de preocupări comune de securitate”. El a declarat că guvernul american nu a primit nicio cerere de modificare a cooperării bilaterale.

Înaintea venirii la putere a lui Duterte, Statele Unite au obținut acordul pentru o prezență prin rotație a forțelor americane în bazele militare din Filipine, un atu în fața prezenței tot mai puternice a Chinei în regiune. Acest aranjament este tot mai nesigur, deși Washingtonul a încercat să dea replici moderate retoricii președintelui filipinez, notează Reuters.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă