13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Flota RUSĂ din Marea Caspică, subevaluată de Occident, loveşte în SIRIA

FOTO. Flota RUSĂ din Marea Caspică, subevaluată de Occident, loveşte în SIRIA

Marea Caspică este o mare închisă, înconjurată de cinci ţări: Rusia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan şi Kazahstan.

Deşi Marea Caspică nu este vecină cu Siria, navele ruseşti din Caspica au un rol esential în campania militară a Moscovei împotriva ţintelor de pe teritoriul sirian.

Site-ul american Defense News avertizează asupra potenţialului navelor militare ruseşti din Caspica, care au fost până acum subevaluate de Occident, considerându-le doar o “forţă locală”.

Cea mai puternică armă a acestor nave sunt rachetele de croazieră Kalibr.

Citeşte şi: Analişti occidentali: RUSIA testează în SIRIA noi tipuri de arme, superioare celor AMERICANE

Moscova a folosit aceste rachete în atacarea unor obiective de pe teritoriul Siriei, obiective pe care partea rusă le-a declarat că aparţin grupării teroriste ISIS, în timp ce Occidentul a susţinut că aparţin opoziţiei irakiene. Cert este însă faptul că obiectivele ţintite de ruşi au fost lovite de rachetele Kalibr cu o precizie suprinzătoare.

Rusia a anunţat că patru corvete din Marea Caspică au lansat 26 de rachete Kalibr, codificate în NATO sub numele Sizzler, contra unor ţinte terestre aflate la 1500 de kilometri distanţă.

Kalibr sunt similare rachetelor americane Tomahawk, iar ruşii au demonstrat că le pot lansa de pe nave de mici dimensiuni, cum ar fi corvetele purtătoare de rachete Buyan-M. Acestea au numai 900 de tone, ceea ce le face mai greu de detectat decât navele echivalente americane, de tip LCS (Littoral Combat Ship), care au un deplasament de 4.000 de tone.

Un expert în probleme navale de la Washington, Brian Clark, consideră că, prin utilizarea rachetelor Kalibr, navele ruseşti din Marea Caspică devin purtătoare de “letalitate distribuită”.

Citeşte şi:  MAE: Peste 30 de ţări sau grupuri TERORISTE pot trimite RACHETE spre România

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă