11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFluxul de refugiați este blocat temporar de o grevă a marinarilor greci

Fluxul de refugiați este blocat temporar de o grevă a marinarilor greci

Navele de pasageri care asigură legătura între insulele din Marea Egee şi partea continentală a Greciei vor rămâne ancorate până duminică din cauza unei greve a marinarilor greci, informează AFP, citată de Agerpres.

Greva împiedică migranţii ce debarcă în insulele greceşti să ajungă la Atena, locul de unde ei îşi continuă călătoria către vestul Europei.

Sindicatul marinarilor greci a anunţat vineri că greva a fost declanşată în cadrul unei mişcări de protest împotriva unui proiect de lege privind reforma pensiilor, cerut de creditorii internaţionali (UE şi FMI) şi care a provocat numeroase manifestaţii, sindicatele anunţând şi o grevă generală pentru data de 4 februarie. 

Aproape 4.500 de migranţi se află în prezent pe insula Lesbos şi sunt împiedicaţi de această grevă să se îmbarce la bordul feriboturilor ce au ca destinaţie Atena. 

Conform datelor oficiale, în fiecare zi debarcă în insulele greceşti în medie circa 2.000 de migranţi veniţi mai ales din ţări ale Orientului Mijlociu. De la începutul anului s-au înregistrat peste 50.000 de migranţi, aproape două treimi dintre ei debarcând pe insula Lesbos. 

Insulele greceşti sunt doar un punct de tranzit pentru migranţi, obiectivul celor mai mulţi dintre ei fiind să ajungă în statele dezvoltate din vestul şi nordul Europei, mai ales Germania. Odată ce debarcă la Atena, autorităţile greceşti îi transportă în mod organizat cu autocarele până la graniţa cu Macedonia, de unde îşi continuă călătoria pe 'ruta Balcanilor'. 

Însă ca urmare a restricţiilor impuse de mai multe state europene, numai sirienii, afganii şi irakienii sunt lăsaţi să treacă frontiera macedoneană, ceilalţi fiind nevoiţi să rămână în taberele de refugiaţi din Grecia. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă