20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialUn nou avertisment al FMI la adresa țărilor din Europa de Est

Un nou avertisment al FMI la adresa țărilor din Europa de Est

Țările din Europa de Est trebuie să-și reducă datoriile pentru a reveni la ritmul de creștere economică și la investițiile de dinaintea crizei financiare globală, se arată într-un raport publicat, duminică, de Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Potrivit FMI, în pofida eforturilor semnificative ale consumatorilor, companiilor și băncilor din Europa de Est, puține state din regiune și-au redus în mod semnificativ povara datoriei sectorului privat.

”Pentru a relansa investițiile și a asigura o revenire robustă, politicile ar trebui să se concentreze pe sprijinirea cererii interne și finalizarea procesului de reparare a bilanțurilor în sectorul privat”, susține FMI.

Intrările de capital și accesul facil la credite au alimentat o creștere economică de peste 5% pe an în Europa de Est înaintea crizei financiare globale din 2008. Însă, de atunci, creditele neperformante au explodat și au afectat bilanțurile băncilor și companiilor. În plus, multe credite ipotecare acordate în euro sau franci în anii de boom s-au dovedit a fi neperformante atunci când monedele locale s-au depreciat.

În acest context, FMI a cerut statelor din regiune să urgenteze măsurile de soluționare a creditelor neperformante, să relaxeze piața muncii și să îmbunătățească mediul de afaceri. Bulgaria, Croația și Ucraina sunt țările care au nevoie cel mai mult de o ajustare a datoriilor, în timp ce companiile din Letonia și Slovenia sunt expuse și ele riscurilor.

Potrivit FMI, Europa de Est riscă să înregistreze o revenire cu trei viteze, în condițiile în care țările vor fi afectate în mod diferit de scăderea prețului la petrol, o creștere mai rapidă în zona euro și conflictul din Ucraina.

FMI prognozează că o creștere medie înregistrată de țările baltice și statele membre UE din Europa de Est va fi de 2,6% în acest an și 3,6% în 2016, în timp ce regiunea Balcanilor va consemna o creștere de 1,9% în 2015 și un avans de 2,4% anul viitor.

În cazul României, Fondul Monetar Internațional mizează pe o creștere de 2,7% în acest an, urmată de un avans de 2,9% anul viitor.

 

Cele mai citite

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Rețelele Politice ale lui Nicușor Dan: Influența USR în Primăria București

În mandatul lui Nicușor Dan ca primar al Capitalei, bucureștenii nu au avut parte de proiectele și investițiile necesare pentru rezolvarea problemelor locale. În...

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă